Waarom een educatieve master aan de VUB?

De educatieve masteropleiding aan de VUB leidt je op om in een omgeving vol diversiteit maximale leerkansen te creëren voor iedere leerling. Vanuit een onderzoekende houding en in team ontdek je met beide voeten in de praktijk hoe je je vakexpertise op masterniveau optimaal in het onderwijs kan inzetten.

Wat leer je in de opleiding? 

In deze Educatieve Master kies je uit een groot aantal keuzevakken in de (bio)medische wetenschappen. Je bepaalt zelf op welke maatschappelijk relevante aspecten de nadruk ligt in jouw traject. Je verdiept je in de theoretische en klinische aspecten van actueel internationaal biomedisch en farmacologisch onderzoek. Ook de organisatorische, juridische en ethische consequenties ervan komen aan bod. Zo ben je als leraar perfect uitgerust om maatschappelijke discussies aan te gaan over je vakgebied. Bovendien heeft deze studiekeuze tal van beroepsmogelijkheden in petto. Je kan niet alleen lesgeven in het secundair onderwijs, maar ook in het hoger onderwijs. Verder ben je als professional in de gezondheidszorg en educatie de geknipte kandidaat om voorlichting over gezondheid te geven buiten het onderwijs. Met deze master kan je dus heel wat kanten op!

Met je Educatieve Masterdiploma Gezondheidswetenschappen op zak ben je inhoudelijk sterk opgeleid. Dankzij je stevige basiskennis kan je kiezen uit minstens 2 vakdidactieken. Afhankelijk van je keuzeprofiel kies je uit:

 • Gezondheidwetenschappen: medische wetenschappen
 • Gezondheidswetenschappen: verpleegwetenschappen
 • Biologie
 • Chemie
 • Wiskunde
 • Fysica
 • Project Algemene Vakken (PAV)

Bekijk het studieprogramma 

 

De troeven van onze Educatieve Master Gezondheidswetenschappen

 • Als leraar in het onderwijs maak je een echt verschil in de samenleving en bouw je aan de toekomst. Bovendien zijn er heel wat doorgroeimogelijkheden en ben je zeker van een boeiend carrièrepad.
 • Je leert in een omgeving vol diversiteit maximale leerkansen te creëren voor iedere leerling. Vanuit een onderzoekende houding ontdek je hoe je je vakexpertise optimaal kan inzetten.
 • Als educatieve master ben je een expert in je vakdomein én een onderwijsprofessional. Je bent helemaal klaar voor de veelzijdige arbeidsmarkt en kan onmiddellijk lesgeven in de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs.

Ontdek alle troeven van de VUB

Enkele VUB-studenten aan het woord over de opleiding

 
 • An Van Cauter | Oud-studente

  "Wat de opleiding boeiend maakte, was dat onze lesgevers niet enkel doceerden, maar dat we tijdens de lessen zelf verschillende coöperatieve werkvormen konden uittesten en bij opdrachten ons creatieve ei kwijt konden. Ik combineerde de opleiding in avondonderwijs (en op zaterdag) met mijn gezin en een job in het onderwijs. Wat ik leerde in de lessen, kon ik direct toepassen in de praktijk.”

   
 • Mohamed Al Marchohi | Oud-student

  "Ik heb 2 maanden lesgegeven in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. Lesgeven in een ander land is een grote verrijking. Je leert veel over de lokale cultuur, de manier van lesgeven en hoe mensen anders kijken naar bepaalde zaken. Ik raad elke toekomstige leerkracht een buitenlandse ervaring aan."

Vanaf dag 1 in de praktijk

 • Aan de VUB sta je vanaf dag 1 in de praktijk. De stage loopt als een rode draad doorheen het volledige programma. Het stagetraject kenmerkt zich door een opbouwende complexiteit: de stage-activiteiten starten laagdrempelig en worden gradueel uitdagender. Je start met het begeleiden van 1 individuele leerling of klein groepje leerlingen (tutoring). Daarna vorm je een duo met de leerkracht op de school en ga je samen lesgeven (co-teaching).
 • Nadat je voldoende zicht hebt gekregen op wat er in je klas leeft en gebeurt, geef je les aan de volledige klasgroep. De leerkracht biedt in een eerste fase intensieve ondersteuning (begeleide stage). In een tweede fase neem je alleen verantwoordelijkheid op voor alle aspecten in de klaspraktijk en proef je van wat het is om een beginnend leerkracht te zijn (zelfstandige stage). Ten slotte neem je ook deel aan schoolbrede (of vakoverschrijdende) projecten en werk je samen met een schoolteam.
 • Samen met onze partnerscholen ontwikkelen we praktijkrelevante stageactiviteiten die inspelen op actuele maatschappelijke noden en jou opleiden tot een vakbekwame professional. Onze lerarenopleiding verbindt de praktijk stevig met wetenschappelijke inzichten en referentiekaders. Ons opleidingsconcept én de deskundige ondersteuning vanuit het werkveld bereiden je optimaal voor op de praktijk.

Na je studie

Na het behalen van je Educatieve Master kan je leraar worden in het secundair onderwijs, waar je leerlingen enthousiast maakt en overtuigt van het belang van je vakken – Chemie, Fysica en Biologie – in de huidige maatschappij. Je kan ook terecht in het hoger onderwijs, als docent in de opleiding van professionals in de gezondheidszorg. Maar als professional in de gezondheidszorg en educatie ben je ook de geknipte kandidaat om voorlichting over gezondheid te geven buiten het onderwijs. Aan jou de keuze!

Ontdek je beroepsmogelijkheden

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht