Waarom een educatieve master aan de VUB?

De educatieve masteropleiding aan de VUB leidt je op om in een omgeving vol diversiteit maximale leerkansen te creëren voor iedere leerling. Vanuit een onderzoekende houding en in team ontdek je met beide voeten in de praktijk hoe je je vakexpertise op masterniveau optimaal in het onderwijs kan inzetten.

Wat leer je in de opleiding? 

Tijdens de opleiding verwerf je lerarencompetenties die het welzijn van individuen en groepen promoten en ontwikkel je aandacht voor het leren en het leervermogen van elke leerling. Inclusief bewegingsonderwijs staat centraal aan de VUB. Je leert leerlingen met succes stimuleren om gezond gedrag te ontwikkelen.

Je bepaalt zelf welk keuzeprofiel het best aansluit bij jouw ambities: Fitheid en gezondheidTraining en coaching of Sportmanagement.

We bieden een kritisch reflectieve omgeving die je uitdaagt om via onderzoekend leraarschap de verbinding te maken tussen theorie en praktijk. Met je brede academische vorming ben je de perfecte kandidaat om het bewegingsonderwijs van de toekomst vernieuwend en vakoverschrijdend vorm te geven. Als je dat wil, kan je je vakbekwaamheid verder uitbreiden met biologie, Project Algemene Vakken (PAV) of onderwijsinnovatie en -technologie.

Met een Educatief Masterdiploma LO op zak beschik je over een sterke inhoudelijke basiskennis. Dankzij je waardevolle opleiding heb je toegang tot minstens 2 vakdidactieken. Afhankelijk van je keuzeprofiel kies je uit:

  • LO
  • Biologie
  • Project Algemene Vakken (PAV)

Bekijk het studieprogramma

 

De troeven van onze Educatieve Master Lichamelijke Opvoeding

  • Als leraar in het onderwijs maak je een echt verschil in de samenleving en bouw je aan de toekomst. Bovendien zijn er heel wat doorgroeimogelijkheden en ben je zeker van een boeiend carrièrepad.
  • Je leert in een omgeving vol diversiteit maximale leerkansen te creëren voor iedere leerling. Vanuit een onderzoekende houding ontdek je hoe je je vakexpertise optimaal kan inzetten.
  • Als educatieve master ben je een expert in je vakdomein én een onderwijsprofessional. Je bent helemaal klaar voor de veelzijdige arbeidsmarkt en kan onmiddellijk lesgeven in de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs.

Ontdek alle troeven van de VUB

Na je studie

Met een Educatieve Master Lichamelijke Opvoeding creëer je tal van beroepsmogelijkheden voor jezelf. Zo kan je leraar worden in het secundair onderwijs, waar je leerlingen enthousiast maakt over een gezonde levenstijl en overtuigt van het belang van voldoende beweging. Je kan ook terecht in het hoger onderwijs, als docent in de opleiding van professionals in lichamelijke opvoeding. Maar als professional in sport en educatie ben je ook de geknipte kandidaat om voorlichting over beweging en een gezonde levensstijl te geven buiten het onderwijs. Aan jou de keuze!

Ontdek je beroepsmogelijkheden

Vanaf dag 1 in de praktijk

  • Aan de VUB sta je vanaf dag 1 in de praktijk. De stage loopt als een rode draad doorheen het volledige programma. Het stagetraject kenmerkt zich door een opbouwende complexiteit: de stage-activiteiten starten laagdrempelig en worden gradueel uitdagender. Je start met het begeleiden van 1 individuele leerling of klein groepje leerlingen (tutoring). Daarna vorm je een duo met de leerkracht op de school en ga je samen lesgeven (co-teaching).
  • Nadat je voldoende zicht hebt gekregen op wat er in je klas leeft en gebeurt, geef je les aan de volledige klasgroep. De leerkracht biedt in een eerste fase intensieve ondersteuning (begeleide stage). In een tweede fase neem je alleen verantwoordelijkheid op voor alle aspecten in de klaspraktijk en proef je van wat het is om een beginnend leerkracht te zijn (zelfstandige stage). Ten slotte neem je ook deel aan schoolbrede (of vakoverschrijdende) projecten en werk je samen met een schoolteam.
  • Samen met onze partnerscholen ontwikkelen we praktijkrelevante stageactiviteiten die inspelen op actuele maatschappelijke noden en jou opleiden tot een vakbekwame professional. Onze lerarenopleiding verbindt de praktijk stevig met wetenschappelijke inzichten en referentiekaders. Ons opleidingsconcept én de deskundige ondersteuning vanuit het werkveld bereiden je optimaal voor op de praktijk.
2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht