Jouw studieprogramma

Bij de master Journalistiek kies je uit twee opties:

Hier ligt de focus op schrijven. Alle genres komen aan bod, van nieuwsbericht tot opiniestuk. We leggen veel nadruk op weten voor wie je schrijft en kwaliteit leveren onder tijdsdruk. Om je kritische geest aan te scherpen, beoordeel je stukken van andere studenten. En omdat je als journalist goed in een team moet kunnen werken, maak je in groep je eigen webmagazine.

Hier ligt de nadruk op werken met beeld en geluid. Je werkt met semiprofessioneel materiaal om opnames te maken en te monteren. Verder krijg je intensieve trainingen in kleine groepen waarin je oefent inlezen, presenteren en interviewen. Je krijgt meerdere individuele opdrachten maar ook heel wat groepswerk. Als je kiest voor AVM, dan ben je flexibel, vlot in de omgang en niet op je mond gevallen.

Daarnaast zijn er ook een aantal gemeenschappelijke achtergrondvakken. In de theoretische vakken krijg je een overzicht van de journalistieke concepten en theorieën en denk je over de taak van de journalist in de maatschappij. Taal is cruciaal: we besteden veel aandacht aan taalbeheersing, spreek- en schrijfvaardigheid maar ook aan de academische studie van taal als communicatiemiddel.

In de praktijkgerichte gemeenschappelijke vakken leer je hoe je nieuws kunt vinden en hoe je mensen moet interviewen. Je leert te beslissen in welke vorm je het nieuws het beste giet en je leert digitale verhalen te vertellen.

Bekijk hieronder welke vakken je krijgt, afhankelijk van je programma.

Master

Master of Arts in de Journalistiek

De master Journalistiek heeft twee profielen:

- Audiovisuele media

- Tekstmedia

De samenstelling van deze profielen wordt individueel bepaald.

Profiel Audiovisuele media

Profiel Tekstmedia

Voorbereidingsprogramma

Voorbereidingsprogramma Master of Arts in de Journalistiek

Traject 57 ECTS

Schakelprogramma

Schakelprogramma Master of Arts in de Journalistiek

Traject 1 (na vooropleiding professionele bachelor communicatiemanagement / secundair onderwijs / logopedie en audiologie / sociaal werk)

Traject 2 (vooropleiding professionele bachelor in de journalistiek)

Heb je een specifiek programma nodig?

Aan de VUB studeer je op jouw ritme. Een flexibel studietraject laat je toe om maximaal rekening te houden met jouw persoonlijke situatie (topsportdyslexie of een functiebeperking bijvoorbeeld). Wil je meer informatie?

Iets voor jou?   Contacteer studiebegeleiding