Jouw studieprogramma

Bij de master Journalistiek kies je uit twee opties:

  • Gedrukte en onlinemedia (GOM)

Hier ligt de focus op schrijven. Je maakt kennis met de belangrijkste inhoudelijke domeinen: politiek, buitenland, financiën en economie, gerecht, cultuur, sport en lifestyle. Alle genres komen aan bod, van nieuwsbericht tot opiniestuk. We leggen veel nadruk op weten voor wie je schrijft en kwaliteit leveren onder tijdsdruk. Om je kritische geest aan te scherpen, beoordeel je stukken van andere studenten. En omdat je als journalist goed in een team moet kunnen werken, maak je in groep je eigen webmagazine.

  • Radio- en tv-journalistiek (RTV)

Je maakt reportages die kritisch geëvalueerd worden. Hierbij neem je het hele productieproces – van research en planning tot opname en montage – zelf in handen en werk je met semiprofessionele camera’s, digitale audiorecorders en montagecomputers. Verder krijg je intensieve trainingen in kleine groepen waarin je oefent in het schrijven, inlezen, presenteren en interviewen. Je krijgt in de loop van het jaar ook verschillende individuele opdrachten. Als je kiest voor radio of tv, dan werk je graag in team, ben je flexibel, vlot in de omgang en niet op je mond gevallen.

Daarnaast zijn er ook een aantal gemeenschappelijke achtergrondvakken. Je krijgt er een overzicht van de journalistieke concepten en theorieën en je denkt na over de taak van de journalist in de maatschappij. Taal is hierbij cruciaal: we besteden veel aandacht aan taalbeheersing, spreek- en schrijfvaardigheid en de academische studie van taal als communicatiemiddel.

Bekijk hieronder welke vakken je krijgt, afhankelijk van je programma.

Schakelprogramma

Schakelprogramma Master of Arts in de Journalistiek

Traject 1 (na vooropleiding professionele bachelor communicatiemanagement / secundair onderwijs / logopedie en audiologie / sociaal werk)

Traject 2 (vooropleiding professionele bachelor in de journalistiek)

Voorbereidingsprogramma

Voorbereidingsprogramma Master of Arts in de Journalistiek

Traject 57 ects

Master

Master of Arts in de Journalistiek

Gedrukte en online media

Radio- en TV-journalistiek

Heb je een specifiek programma nodig?

Aan de VUB studeer je op jouw ritme. Een flexibel studietraject laat je toe om maximaal rekening te houden met jouw persoonlijke situatie (topsport, dyslexie of een functiebeperking bijvoorbeeld). Wil je meer informatie?

Iets voor jou?   Contacteer studiebegeleiding