Een antwoord op al je vragen

Een studiekeuze maken is niet evident. Zeker niet met zo’n tsunami aan informatie die op je afkomt. Logisch dus, dat je nog met een paar vragen zit. Die beantwoorden we natuurlijk graag én uitgebreid tijdens infodagen en SID-ins. Maar voor de snelle, beknopte versie kan je alvast hieronder terecht. Onze FAQ voor jou op een rij.

Is politieke wetenschappen iets voor mij?

Is politieke wetenschappen iets voor mij?

Wie leidt het hardst onder de gevolgen van de oorlog in Oekraïne? Kan de Green Deal van de Europese Unie een antwoord bieden op de klimaatverandering? Ben je gefascineerd door de Belgische politiek en al haar bijzonderheden? Wil je weten of Amerika en Noord-Korea afstevenen op een onvermijdelijk conflict? Dan moet je politieke wetenschappen aan de VUB bovenaan je lijstje zetten.

We schuwen geen enkel thema en voeden je interesse in lokale, nationale en internationale politiek. Politiek bepaalt hoe samenlevingen worden georganiseerd en bestuurd. In de opleiding politieke wetenschappen aan de VUB bestudeer je hoe dat precies gebeurt. Je leert hoe macht werkt, hoe conflicten kunnen worden opgelost, en hoe burgers hun stempel kunnen drukken op de politiek. Als politieke wetenschapper van de VUB ben je klaar om plaats te nemen in de cockpit van de democratie.

Welke voorkennis heb ik nodig?

Om een opleiding politieke wetenschappen te starten heb je geen specifieke voorkennis nodig. Een gezonde interesse in mens, maatschappij en politiek strekt uiteraard wel tot aanbeveling. Als je dus regelmatig de krant leest, het nieuws volgt en interesse hebt in grote maatschappelijke en politieke uitdagingen (zoals de klimaatverandering, verkiezingen, internationale conflicten…), dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Aangezien een deel van het leermateriaal, vooral vanaf de tweede bachelor, Engelstalig is, vertrek je het best van een goede kennis van het Engels. Je krijgt in de eerste bachelor echter nog alle kansen om je talenkennis bij te spijkeren.

Qua richting zien we dat de meeste studenten in het secundair onderwijs Economie-Moderne talen, Humane Wetenschappen of Latijn-Moderne Talen hebben gevolgd. De overige studenten komen uit een grote diversiteit van andere richtingen.

Waarom politieke wetenschappen aan de VUB?

Politiek, dat studeer je natuurlijk in het centrum van de macht. Brussel is niet enkel de nationale hoofdstad, maar ook een internationale hoofdstad met talrijke internationale instellingen (de EU, de NAVO, ambassades…).

Daar maken we aan de VUB optimaal gebruik van. Als student politieke wetenschappen aan de VUB volg je niet enkel les op onze groene campus, maar trek je ook Brussel in. Zo krijg je regelmatig les in één van de parlementen, overheidsgebouwen en internationale instellingen die Brussel rijk is.

We brengen Brussel daarnaast ook binnen in de les. Ministers, parlementsleden, ambassadeurs en diplomaten verzorgen gastcolleges, en ondernemers, politieke consultants en mensen uit het middenveld gaan met onze studenten in gesprek. Of je nu interesse hebt in Belgische of internationale politiek: het beste dat Brussel te bieden heeft is op de VUB binnen handbereik.

Kan ik de nieuwe manier van studeren wel aan?

Meer leerstof, minder toetsmomenten en nieuwe vakken. Ga je aan de universiteit studeren, dan zal je je manier van studeren moeten aanpassen. Dat klopt. Maar wij laten je uiteraard niet aan je lot over: onze professoren en assistenten zijn steeds bereikbaar voor feedback, hulp en one-on-one gesprekken. Bang voor grote hoeveelheden leerstof aan het begin van een blokperiode? Tijdens het academiejaar zijn er naast de hoorcolleges van de professor ook wekelijkse intensieve werkcolleges, waar je samen met een assistent in kleine groepen oefeningen uitvoert. Als je extra ondersteuning nodig hebt, kan je altijd terecht bij het studiebegeleidingscentrum.

Heb ik wel genoeg uren wiskunde gehad voor statistiek?

Onze cursus statistiek is erg toegepast op de sociale wetenschappen: we verwachten niet dat je dat een wiskundige richting hebt gevolgd, ook heb je geen gigantische wiskundeknobbel nodig. De lessen starten vanaf nul, alle statistieken worden vanaf het begin duidelijk uitgelegd.

We bieden je een voorkennistest wiskunde (geheel vrijblijvend en zonder gevolgen). Als je onzeker bent over je basiskennis, raden we aan om de voorbereidingscursus 'Wiskunde voor de humane wetenschappen' in september te volgen.

Tijdens het jaar heb je naast de hoorcolleges die door de professor gegeven worden, elke week intensieve werkcolleges, waar je in kleine groepjes samen met een assistent oefeningen maakt. Als je daarnaast toch problemen hebt, kan je altijd voor extra hulp terecht bij het studiebegeleidingscentrum.

Hoe belangrijk is praktijk in de opleiding?

In de academische opleiding politieke wetenschappen neemt theorie natuurlijk een belangrijke plek in. Niettemin vinden we praktijk in de opleiding erg belangrijk. Doorheen de bachelor en de master zetten we sterk in op die praktische vaardigheden die je later op de arbeidsmarkt nodig hebt. We bieden je workshops aan over onderhandelen en presenteren. We leren je om beleidsnota’s, opiniestukken en speeches te schrijven en om mensen te overtuigen. En doorheen de opleiding leer je ook samenwerken met anderen door groepswerk.

Daarnaast willen we onze studenten nauw in contact brengen met mensen uit de beleidspraktijk. De afgelopen jaren kwamen talrijke politici, ambassadeurs, overheidsmanagers, journalisten en andere leiders spreken in de lessen. Zo bouw je niet enkel kennis op, maar ook praktische vaardigheden en netwerken.

Vanaf de derde bachelor is een stage een optie. Weet dat een stage aantrekkelijk is om verschillende redenen: het is proeven van het werkveld, je doet professionele ervaringen op en je legt al een netwerk.

Kan ik na het eerste jaar nog overstappen naar sociologie?

Ja, dat is geen enkel probleem. Het eerste jaar is gemeenschappelijk voor politieke wetenschappen en sociologie. Pas vanaf het tweede jaar moet je de keuze maken.

Kan ik op Erasmus gaan?

De eerste twee jaren van je bacheloropleiding vinden plaats in Brussel, maar in de derde bachelor en de master kan je op Erasmus naar het buitenland. Als student politieke wetenschappen kan je kiezen uit 33 verschillende bestemmingen gaande van Berlijn tot Barcelona, en van Stockholm tot Warschau.

Als je honger naar het onbekende nog niet gestild is, dan bieden we je de mogelijkheid om op ontdekking te gaan buiten Europa. Zo hebben we uitwisselingsakkoorden met universiteiten in Canada, Zuid-Korea, Brazilië, en China, en bestaat de mogelijkheid om stage te lopen aan het Washington Center in de Verenigde Staten. De wereld ligt aan je voeten.

Heb je al een diploma hoger onderwijs?

Dan volg je een schakelprogramma of voorbereidingsprogramma in de aanloop naar onze master.

Heb je een bachelordiploma van de hogeschool op zak en wil je je verder specialiseren? Dan kan je via het schakelprogramma doorstromen naar de master in de politieke wetenschappen.

Studenten met een academische bachelor of master op zak volgen het voorbereidingsprogramma dat op dossier zal worden samengesteld in overleg met de studietrajectbegeleider van onze studenten politieke wetenschappen.

De schakel- en voorbereidingsprogramma's worden ook aangeboden in avondonderwijs.

 Programma's Werkstudenten

Wat houdt deze opleiding in?

Politiek bepaalt hoe samenlevingen worden georganiseerd en bestuurd. In de opleiding politieke wetenschappen aan de VUB bestudeer je hoe dat precies gebeurt. Je leert hoe macht werkt, hoe conflicten kunnen worden opgelost, en hoe burgers hun stempel kunnen drukken op de politiek. Je krijgt inzicht in economie, recht, sociologie en ethiek zodat je de grote uitdagingen van de moderne samenleving kan doorgronden. Als politiek wetenschapper van de VUB ben je klaar om plaats te nemen in de cockpit van de democratie.

Ontdek het studieprogramma

Dit is wat studenten vinden van de opleiding:

  • Mathis Saeys | Student

    "Je gaat op zoek naar de oplossingen voor de grote maatschappelijke problemen van morgen."

 

Waarom studeren aan de VUB?

Studeren aan de VUB levert je meer op dan alleen een diploma. Je leert met een open blik en vrij van vooroordelen naar de wereld te kijken. Je scherpt je kritische denkvermogen aan en leert je mening te uiten. En je engageert je om, naast je studies, deel te nemen aan zinvolle maatschappelijke projecten die van de wereld een betere plek maken. Kortom, aan de VUB geef je vorm aan je identiteit. Aan wie je vandaag bent en morgen wil zijn.

Ontdek de troeven van onze universiteit

Werken en studeren combineren

Aan de VUB heb je de mogelijkheid om de opleiding Politieke wetenschappen te volgen in avondonderwijs, al dan niet via het modeltraject of via een studietraject op maat. Daarnaast kan je rekenen op heel wat andere tegemoetkomingen om de combinatie van werken en studeren mogelijk te maken: van studieadvies tot opleidingsverlof en opleidingscheques.

Ontdek alle info voor werkstudenten

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan een buitenlandse ervaring je persoonlijke ontwikkeling verrijken. We bieden deze optie dan ook aan voor wie Politieke Wetenschappen studeert aan de VUB. 

Meer over studeren in het buitenland