Na je studie

Omdat filosofen en moraalwetenschappers thuis zijn in verschillende domeinen en een set van unieke vaardigheden hebben, vinden we hen terug in alle organisaties, instellingen en bedrijven waar ze kritische, analyserende en synthetiserende denkers kunnen gebruiken en dat zijn er heel wat, zoals je hieronder kunt lezen. Een sterkte van de filosoof en moraalwetenschapper is dat ze in staat zijn om alternatieve denkkaders te ontwikkelen in een snel veranderende wereld. Onze oud-studenten worden geprezen omwille van hun probleemoplossend vermogen. Als je er de opleiding Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen aan de VUB hebt op zitten, heb je heel wat kennis vergaard en vaardigheden onder de knie. Historische en actuele ontwikkelingen doorgronden, teksten en standpunten analyseren, denkkaders ontwikkelen, abstract redeneren, argumenteren, mondeling en schriftelijk communiceren, creatief denken, ā€¦ Voor jou is het allemaal kinderspel!

Goed om te weten is dat tal van organisaties en bedrijven kritische, analyserende en synthetiserende denkers kunnen gebruiken. In de media zijn er bijvoorbeeld redacteurs, journalisten, marketeers, auteurs en content-managers aan de slag na een opleiding Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen. Ook bij de overheid kan je terecht als analist, diplomaat, parlementair medewerker, adviseur, cultuurcoƶrdinator, enzovoorts. Een job in het onderwijs of het onderzoek behoort eveneens tot de mogelijkheden. Of je kan in de privĆ©sector je skills toepassen: van consulting tot ethisch functionaris, accounting, HR-professional, communicatiemedewerker, coach en trainer of coƶrdinator. Je kan ook terecht in de IT-sector en de gezondheidszorg. Een deel van de Wijsbegeerte-alumni van de VUB voelt zich tot slot eerder aangetrokken tot de non-profitsector of maatschappelijk organisaties aangezien je er de kans krijgt om mee na te denken over maatschappelijke en ethische kwesties, mensenrechten, politiek, internationale ontwikkeling, ā€¦ Aan jou de keuze!

Studenten kunnen na een extra jaar leraar niet-confessionele zedenleer in het secundair onderwijs of de hogeschool worden. Door de keuzevakken die je kan volgen tijdens de opleiding Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen, kun je al tijdens je studies vakken kiezen in functie van het carriĆØrepad dat je na je studies wil bewandelen of een tweede diploma behalen met verkorte studieduur. Het zal op jou aankomen om keuzes te maken en je eigen weg uit te stippelen!

Een tiende van onze alumni/ae werkt in het buitenland. Het diploma Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen kan je dus letterlijk ver brengen!

Welke job je straks ook uitoefent, weet dat de VUB er ook dan voor je zal zijn. VUB-alumni vormen een open en toegankelijke community van en voor professionals! Surf naar LinkedIn, connecteer met interessante VUB-alumni/ae en leg de basis voor je verdere carriĆØre!

ā€œMaak voor jezelf uit wat je wil in het leven. Doe wat jij graag doet en niet wat er verwacht wordt dat je graag doet. Je eigen gevoel volgen leidt tot het grootste succes.ā€ (AurĆ©lie Duchateau, cultuurbeleidscoƶrdinator bij de gemeente Vorst en oud-student)

Wat heb je geleerd?

Tijdens je opleiding ligt de focus op jouw filosofische en ethische interesses en krijg je de ruimte om je te verdiepen in wat jou Ć©cht boeit. Maar tegelijkertijd stoom je jezelf ook klaar voor de beroepswereld. Als filosoof beschik je over heel wat competenties die in trek zijn bij werkgevers. Je beschikt niet alleen over sterke communicatieve vaardigheden en een flinke dosis zelfstandigheid, maar ook je brede vorming en analytische blik vallen in de smaak in een professionele context. De bedrijfswereld en de non-profitsector hechten veel waarde aan filosofen en moraalwetenschappers die originele concepten kunnen ontwikkelen zonder het einddoel uit het oog te verliezen. Je leest het goed: als kritisch denker ligt de wereld voor je open!

Verder studeren

Bachelor- of masterdiploma op zak? Schitterend! Ook nu kan je je kennis blijven bijspijkeren aan de VUB. Had je al aan deze opties gedacht?

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Je hebt je diploma Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen op zak. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden. Vraag maar aan onze alumni: hun probleemoplossend denken valt in de smaak! Welke jobs ze uitvoeren? Je ontdekt het hier.

 • Jean-Pierre Vanhee | Docent Actuele Filosofie bij Amarant

  "Kijk niet op tegen je studies en smijt je gewoon."

 

 • Sylvie Coutereel | Zelfstandige: Up!Retro Vintage & eigen design

  "Volg je eigen overtuiging!"

 

Andere beroepsverhalen van oud-studenten 

Wist je dat we soms ook filosofen zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carriĆØre uitbouwen als filosoof: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek welke vacatures momenteel openstaan

Sluit je aan bij onze oud-studenten

Een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities vorm te geven en het verschil te maken in de wereld. Hoe kan de VUB jou en 75.000 andere oud-studenten, naast een diploma, een springplank bieden als afgestudeerde? Als alumnus(a) is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt, dus: 

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

 • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met het digitale alumnipas.
 • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
 • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
 • Inspiratie voor je eigen carriĆØre. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carriĆØreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
 • Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang.