logo

Het VUB sportcomplex op de Brussels Engineering, Sciences & Humanities campus is het organisatorisch centrum voor het uitgebreide sportaanbod waar studenten, personeel maar ook externen kunnen aan deelnemen.

De VUB sportdienst houdt zich bezig met alles wat een link heeft met sport, beweging & gezondheid aan de Universiteit. De medewerkers van ons onthaal helpen u met veel plezier verder met al uw vragen over sport op onze campussen.

Het sportcentrum zelf heeft accommodaties die geschikt zijn voor verschillende binnen- & buitensporten. Zo is er bijvoorbeeld een compleet fitnesscentrum, twee grote omnisportzalen, een dojo en natuurlijk ons pas vernieuwde zwembad.

En natuurlijk zijn er ook voorzieningen die belangrijk zijn vóór, tijdens of na het sporten. Er is een grote cafetaria met prachtig terras, ruime kleedkamers met douches en een lockerruimte waar u uw persoonlijke spullen kunt opbergen.

SLUITINGSDAGEN VUB ZWEMBAD/SPORTCOMPLEX

  • Het VUB sportcomplex (incl. zwembad) is gesloten op 1, 2, 11 en 20 november 2021 (feestdagen).
Heb je vragen?
Stuur ons een mailtje of bel ons en we helpen je graag verder!

Telefoon
02/629.23.11

E-mail
sport@vub.be

RICHTLIJNEN GEBRUIK ZWEMBAD

RICHTLIJNEN VOOR HET ZWEMMEN:

Je reserveert op voorhand online jouw zwembeurt via de Nova Sport app.

Max 1 reservatie per persoon en per dag. Maximum 3 reservaties per persoon vooruit boeken.

Annuleren kan tot 2 uur voor het gereserveerde uur. Reserveren zelf kan tot op het moment zelf zolang er nog plaatsen vrij zijn (max. 45 personen per uur)

Kom aan op het startuur van het tijdsblok en laat je reservatie (barcode) zien aan de medewerker van de sportdienst/onthaal, die deze zal scannen. 

Moet je wachten/aanschuiven in de inkomhal, draag dan je mondmasker en hou 1.5 m afstand.

Betaal je zwemticket aan de kiosk met bancontact of contactloos aan het onthaal. Herladen van je sportkaart met zwembeurten kan aan de kiosk. Betalingen enkel via debit bankkaarten, Maestro of kredietkaarten of met gepast bedrag in cash (geen wisselgeld aanwezig).

Desinfecteer je handen voor het binnengaan van de inkomhal van het zwembad met de voorziene alcoholgel

Scan je zwemticket of beurtenkaart aan de draaideur en duw deze open bij voorkeur met je schouder/elleboog op heup.

Volg de verplichte looproute naar de kleedkamers. Individuele zwemmers maken tijdens de publieke uren gebruik van de individuele omkleedcabines. Ontsmet je kleedhokje voor en na gebruik met de daarvoor voorziene ontsmettend reiningingsmiddel en papier. 

Mondmaskers moeten gedragen worden tot aan de lockers!

De lockers mogen gebruikt worden, maar hou rekening met de 1.5 m afstandsregel en wacht geduldig je beurt af

Voor het binnengaan van de zwemhal eerst douchen! Hou hier ook rekening met de 1.5 m afstand en wacht desnoods rustig je beurt af. 

RICHTLIJNEN TIJDENS HET ZWEMMEN:

Er worden maximum 8 zwemmers per baan toegelaten. Het maximum aantal zwemmers per zwemblok (1 uur) is dus 45.

Kies de gepaste snelheid van baan, haal een andere zwemmer niet in en probeer voldoende afstand te houden

Respecteer ten allen tijde de instructies van de redders

Hang niet langs de kant of aan de zwemlijnen, blijf niet staan in het ondiepe gedeelte en hou op de kaden van het zwembad telkens 1.5 m afstand

10 minuten voor het einde van je gereserveerde zwemblok geeft de redder een signaal. Op dit moment verlaat je het zwembad onmiddellijk thv de ondiepe kant.

RICHTLIJNEN NA HET ZWEMMEN:

Verlaat tijdig het zwembad

Douchen na het zwemmen mag niet

Neem je spullen uit de lockers (afstand houden!), zet je mondmasker op en kleed je zo snel mogelijk om in de aangeduide individuele kleedcabines. Ontsmet eerst je kleedhokje met ontsmettingsmiddel en papier!

Haardrogers zijn buiten gebruik

Verlaat na het zwemmen zo snel mogelijk het gebouw. Blijf niet rondhangen in het sportcomplex

Word jij of één van je huisgenoten ziek 7 tot 14 dagen na je bezoek aan het zwembad, breng ons dan onmiddellijk op de hoogte via sport@vub.be

LEES HIER HET VOLLEDIG HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VUB ZWEMBAD

!Reservatie voor het zwembad op voorhand verplicht VIA DE VUB SPORT APP! Max. 1 reservatie (1 uur) per persoon per dag! Gelieve ook niet meer dan 3 sessies vooruit te boeken. Annuleren (unbook) kan tot 2 uur voor het gereserveerde uur. Reserveren zelf kan tot op het moment zelf zolang er nog plaatsen vrij zijn.

Reserveer hier je zwembeurt

Om onze bezoekers en medewerkers een veilige zwem- en werkomgeving te verzekeren werken we op reservatie en gelden er specifieke veiligheidsmaatregelen, erop gericht om de verspreiding van het Coronavirus maximaal tegen te gaan.
Respecteer deze in het belang van uzelf en anderen.
 

  • RESERVEER JE ZWEMBEURT OP JE SMARTPHONE VIA DE VUB SPORT APP, WELKE GRATIS TE DOWNLOADEN IS ZOWEL VOOR IOS ALS ANDROID. 

WAT IS DE VUB SPORT APP?

De VUB Sport app is een netwerk voor alle universitaire/hogeschool sportgemeenschappen in België.  Eenmaal je je account hebt aangemaakt  kan je oa reserveren om deel te nemen aan de activiteiten van de sportmix of om te komen zwemmen in het VUB zwembad maar ook in contact komen met andere mensen binnen de VUB/EHB gemeenschap waarmee je gemeenschappelijke sport interesses hebt.  Je kan ook eigen sportactiviteiten opzetten/aanmaken en mensen hiervoor uitnodigen.

Bekijk hieronder alvast de tutorial van hoe je de app moet dowloaden en hoe je je account kan aanmaken.

VUB SPORT APP TUTORIAL (voor ios & android smartphones)

RICHTLIJNEN GEBRUIK SPORTZALEN/TERREINEN

RICHTLIJNEN VOOR HET SPORTEN:

Check vóór je wil reserveren eerst even de beschikbaarheid van de sportinfrastructuur via volgende link.

Maak minstens 24 uur op voorhand een reservatie via het reservathttps://www.vub.be/sport/infrastructuur-infrastructureieformulier. Telefonische reservaties zijn niet mogelijk. 

Men kan tot maximum 3 keer vooruit reserveren.
Wie meer dan 3 aansluitende reservaties wenst vast te leggen is verplicht een gebruikersovereenkomst af te sluiten, waarbij de betaling van de reservaties via facturatie verloopt.

Reserveren is in eerste instantie enkel mogelijk voor onze vaste gebruikers (clubs/verenigingen met een gebruikersovereenkomst en sportkaarthouders).

Indien je nog geen sportkaart hebt, dan kan je deze - vóór je reservatie- nog aankopen aan het onthaal van de dienst Beweging & Sport. Betaling is enkel mogelijk met een Belgische bankkaart (geen VISA/MASTERCARD) via bancontact en bij voorkeur contactloos.

Na het indienen van het reservatieformulier zal je een email ontvangen met de bevestiging van je reservatie. Zonder bevestigingsemail is je reservatie niet geldig en kan je dus niet komen sporten.

Breng op de dag van je sportsessie de bevestigingsemail mee naar het onthaal van de dienst Beweging & Sport, waar je tevens ook de betaling van je boeking kan regelen. Betalen is enkel mogelijk met een Belgische bankkaart (geen VISA/MASTERCARD) via bancontact en bij voorkeur contactloos.

Draag een mondmasker vanaf het binnenkomen van het sportcomplex tot op de plek van je sportbeoefening.

Kom niet te vroeg (max. 10 minuten voor aanvang van je sportsessie) zodat je niet nodeloos moet wachten.

De kleedkamers op de eerste verdieping zijn toegankelijk maar hou rekening met het maximum aantal toegelaten personen. Kleed je bij voorkeur thuis om.

Stel 1 persoon aan die verantwoordelijk is voor jouw/jullie sportbubbel. Hou een lijst bij van de mensen met wie je komt sporten zodat contact tracing - indien nodig- mogelijk is en licht je medesporters in van onze gebruikersvoorwaarden en de specifieke veiligheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het Corona virus.

Breng je eigen sportmateriaal mee. Ontsmet het voor en na gebruik.
Volg de verplichte looproute tot aan de sportzaal/sportterrein. Hou steeds rechts aan.

Was en ontsmet je handen vóór het begin van je sportsessie. 
 

RICHTLIJNEN TIJDENS HET SPORTEN:

Hou afstand tussen het sporten door, geef geen high fives, knuffels, handshakes,...

Volg altijd de aanwijzigingen van het personeel op

heb respect voor de sportinfrastructuur en het aanwezige materiaal. 

RICHTLIJNEN NA HET SPORTEN:

Ontsmet het gebruikte materiaal ( netpalen, tafeltennistafel, doelen,...) met de voorziene producten.

Neem al je eigen materiaal mee terug naar huis

Was en ontsmet je handen na afloop van de sportsessie

Omkleden en douchen kan in de kleedkamers op de eerste verdieping. Hou wel rekening met het maximum aantal toegelaten personen per kleedkamer en douch niet te lang. Douch bij voorkeur thuis.

Vertrek van zodra je klaar bent met sporten (of omkleden/douchen). Blijf niet rondhangen in het sportcomplex.

Indien jij of iemand uit je sportbubbel ziek wordt of symptonen vertoont binnen de 7 tot 14 dagen na je bezoek, breng ons dan onmiddellijk op de hoogte via sport@vub.be

 

Lees hier de volledige gebruikersreglementen voor de VUB sportinfrastructuur.
Lire ici les conditions de réservation et d'utilisation des infrastructures sportives de la VUB.

FAQ' s sporten aan de VUB in Coronatijden

KAN ER NET ALS VORIGE JAREN GESPORT WORDEN AAN DE VUB?

VUB-sport zorgt ervoor dat er ook in corona tijden onder comfortabele en veilige omstandigheden kan worden gesport op de campussen waar we over sportinfrastructuur beschikken (Elsene en Jette).  De sportinfrastructuur staat ter beschikking en deelname aan de activiteiten van o.a. de sportmix is mogelijk, zij het altijd wel met een “coronasausje” erover.  Meer details vind je op onze website : ….. .
 

HOE KAN IK DEELNEMEN AAN EEN ACTIVITEIT?

Corona wetgeving stelt dat georganiseerd sporten kan mits het voorzien van een aantal extra (veiligheids) maatregelen.  Eén van de maatregelen is dat er per activiteit een maximum werd vast gelegd.  En dus dient er vooraf te worden gereserveerd (om te vermijden dat er bv 60 man komt opdagen voor 30 plaatsen … en dan zitten we met een “samenscholing” in het sportcomplex, dat willen we vermijden).  Een tweede maatregel is het bijhouden van een aanwezigheidsregister voor elke activiteit die dan na twee weken mag worden verwijderd.  Om het zowel voor de sporters al voor het VUB sportteam zo makkelijk als mogelijk te maken lanceren we voor deze twee handelingen, reservatie en aanwezigheidsregistratie, één mobiele applicatie : NOVA SPORT.  Meer info omtrent installatie en gebruik vind je op onze website, facebook en instagram … maar kan ook verkregen bij één van onze onthaalmedewerkers via 02/629 23 11 in geval het echt niet lukt met die app.
 

HOE KAN IK RESERVEREN VOOR EEN PLEK IN HET ZWEMBAD?

Corona wetgeving stelt dat georganiseerd sporten kan mits het voorzien van een aantal extra (veiligheid)maatregelen.  Eén van de maatregelen is dat er per activiteit een maximum werd vast gelegd.  Voor het zwembad komt dit neer op maximum 30 zwemmers per publiek uur.  En dus dient er vooraf te worden gereserveerd (om te vermijden dat er bv 60 man komt opdagen voor die 30 plaatsen … en dan zitten we met een “samenscholing” in het sportcomplex, dat willen we vermijden).  Een tweede maatregel is het bijhouden van een aanwezigheidsregister voor elke activiteit die dan na twee weken mag worden verwijderd.  Om het zowel voor de sporters al voor het VUB sportteam zo makkelijk als mogelijk te maken lanceren we voor deze twee handelingen, reservatie en aanwezigheidsregistratie, één mobiele applicatie : NOVA SPORT.  Meer info omtrent installatie en gebruik vind je op onze website, Facebook en Instagram … maar kan ook verkregen bij één van onze onthaalmedewerkers via 02/629 23 11 in geval het echt niet lukt met die app.

 

ZIEN ANDEREN MIJN NAAM ALS IK IN DE NOVA SPORT APP RESERVEER?

Deelnemers die voor eenzelfde activiteit op een zelfde moment hebben geboekt kunnen met enige moeite (je moet hiervoor doorklikken op de reservatie in je reservatieoverzicht) zien wie er nog allemaal komt naar de activiteit.  Met naam en voornaam in het overzicht van deelnemers.  Het lijkt ons leuk dat vrienden zo kunnen checken wie er van hun vrienden allemaal al present zal zijn.

 In de fase van de opstart van deze nieuwe werkwijze is dit voor alle gebruikers van de mobiele app het geval, maar in een eerstvolgende update zorgen we ervoor dat wie anoniem wil blijven ook die keuze daartoe heeft in de app. 
 

HOE ZIT HET MET DE PRIVACY IN DE NOVA SPORT MOBIELE APPLICATIE?

In de applicatie kan je onder je profiel via de instellingknop alle informatie omtrent “Terms and conditions” en “Privacy and Security” terug vinden.   Als je gebruik maakt van de applicatie ga je in principe akkoord met deze voorwaarden. 

Conform de corona wetgeving dienen we voor iedere georganiseerde activiteit van alle deelnemers de naam, voornaam en e-mailadres en/of telefoonnummer te registreren.  Dit is dus een minimum aan info die we vragen in de app.  Deze informatie is niet bereikbaar voor andere gebruikers van de app, enkel door de aanbieder, in uw geval dan VUB/EhB Sport.  En deze informatie zal enkel worden gebruikt om in een eerste plaats tegemoet te komen aan de wetgeving omtrent sporten in corona tijden en eventueel in een de toekomst in een tweede plaats ook om u op de hoogte te houden omtrent voor u relevante informatie omtrent ons sportaanbod (bv als er een les niet kan doorgaan, als er een leuke activiteit bij komt die u zou interesseren, …).  De data worden nooit gecommercialiseerd of doorgegeven aan derden.  Ze blijven binnen de applicatie.  Op dit moment kunnen anderen gebruikers die voor dezelfde activiteit als u reserveren wel raadplegen wie er allemaal voor de activiteit op een bepaalde dag en uur heeft gereserveerd.  Zo kunnen vrienden snel weten of ze samen gaan sporten of niet.  We stellen echter vast dat er een aantal mensen liever anoniem willen sporten, dus voorzien we in de eerstvolgende update van de applicatie alvast de mogelijkheid om anoniem te reserveren.  VUB / EhB sport kan in geval van een vaststelling van besmetting met het COVID19 virus dan wel nog altijd per activiteit van de voorbije twee weken een lijst trekken van e-mailadressen van de deelnemers om de contact tracing te faciliteren.
 

WAT ALS IK GEEN SMARTPHONE HEB EN WIL RESERVEREN VOOR DE SPORTMIX OF VOOR HET ZWEMBAD?

In de opstartfase was het voor VUB / Sport belangrijk om in eerste plaats een systeem te hebben dat voor een meerderheid van onze studenten, personeel en uiteindelijk ook alumni en sympathisanten toegankelijk is.  En om het met de ons ter beschikking zijnde middelen en medewerkers te kunnen rond krijgen om bij start van het academiejaar met een werkbaar systeem te komen voor reservatie en aanwezigheid registratie hebben we samen met onder andere de EhB, ULB, Odisee en Luca voor gekozen om dit met behulp van de mobiele applicatie NOVA SPORT te doen.  Deze is via smartphone of tablet mogelijk op dit moment.  Wat alvast voor de meeste een makkelijke manier van werken is.  We stellen echter vast dat er anno 2020 nog altijd mensen zijn zonder mobiele connectie met het internet.  Daarom gaan we in een volgende update, waarschijnlijk tegen eind oktober, begin november ook een PC-versie van de app klaar hebben.  Zo is dit voor weer wat meer mensen toegankelijk.

Tip : heb je geen smartphone maar kom je met vrienden die er wel één hebben of heeft iemand van de familie wel een smartphone?  Je kan van de app op één toestel meerdere accounts aanmaken.  Dus maak je account aan bij iemand die je kent … en print dan één keer de QR code af.  De QR-code in de app onder jouw account is jouw persoonlijke unieke code.  Dus eens je die hebt moet je voor aanmelden ter plaatse de smartphone niet mee hebben.  Reservatie moet je wel elke keer via de app doen onder jouw account. 
 

KAN ER WORDEN GESQUASHED?

Conform de wetgeving omtrent corona mag je als particulier (dus niet in clubverband of schoolkader) sporten waarbij je minstens 1.5m afstand van de andere kan houden.  Zwemmen, badminton, tennis, … dat zijn sporten waarbij dat mogelijk is.  Tijdens het squashen kan je dit echter niet garanderen.  Dus kunnen we dit voor een tijdje niet toestaan.  In de Novasport applicatie voor reservaties bij VUB/EHB sport zit de squash er wel al in, maar zonder planning.  Dat staat alvast klaar om te lanceren van zodra dit terug is toegestaan.
 

WAAROM MAG IK NIET GEWOON MET EEN PAAR VRIENDEN KOMEN BASKETTEN OF VOETBALLEN?

De wet omtrent corona laat momenteel toe om zonder contact (en met 10m² ruimte per sporter of 1.5m afstand van elkaar) te sporten … voor iedereen.  Basketbal en voetbal kan echter niet gespeeld zonder dat fysiek nauw contact.  Dit zijn dus sporten die enkel in club en schoolverband onder strikte voorwaarden mogelijk zijn op dit moment.
 

WAAROM MOGEN SCHOLEN, CLUBS EN DE SPORTMIX WEL EN MOGEN WIJ NIET GEWOON MET WAT VRIENDEN EEN ZAAL HUREN?

De wetgeving omtrent corona laat op dit moment contact tijdens het sporten enkel in georganiseerd verband, lees “club of school, toe.  Sporten waarbij je afstand kan houden en geen contact nodig is zoals zwemmen, tennis, badminton, joggen, …  zijn dus voor iedereen toegestaan.  Sporten waarbij die afstand niet kan gegarandeerd zoals squash, voetbal, basketbal, … kan dus enkel in georganiseerd verband.  En even niet “onder vrienden” zonder een omkadering.  Deze flexibiliteit is er volgens ons in gekomen omdat je onder georganiseerde vorm altijd een trainer of andere verantwoordelijke van de club hebt die toeziet op het volgen van de corona richtlijnen (waaronder o.a. ook het bijhouden van een aanwezigheidsregister van de aanwezige leerlingen of clubleden per activiteit).  We hopen alvast dat daar een mouw aan aangepast kan worden zodat ook de vaste groepen die geen club zijn maar wel regelmatig samen willen zaalvoetballen of basketballen onder vrienden hun wekelijkse portie sport terug bij ons kunnen beleven.  In de huidige situatie mbt het virus moeten we nog even geduld uit oefenen.
 

KAN ER WORDEN GETENNIST?

Tennis is een sport die in het kader van de wetgeving omtrent sporten in corona tijden is toegestaan.  Voor clubs en scholen gelden hier specifieke voorwaarden.  En voor individuele sporters zijn er andere richtlijnen.  Sporten mag indien je minstens 10 tot 30m² per deelnemer kan garanderen.  Tennis kan dus in “single” vorm, één tegen één worden gespeeld.  Hiervoor kan je momenteel via de website vub.be/sport een aanvraag indienen … graag minstens 48u vooraf waarbij u dan een antwoord krijgt van ons ter bevestiging.  Betaling gebeurt dan ter plaatse voor het veld te betreden.  Op termijn komt ook hiervoor een aantal uur in de app Nova Sport zodat reserveren wat makkelijker wordt.
 

WORDEN ER DIT JAAR NOG STUDENTENSPORTCOMPETITIES ZOALS DE FUTSAL LEAGUE OF SPORTTROFEE GEORGANISEERD?

Ja, hiervoor worden nog specifieke protocollen voor uitgeschreven die- na goedkeuring van het VUB Corona Safety team - zullen worden gecommuniceerd naar de studenten.

WORDEN ER VLAAMSE/BELGISCHE STUDENTENSPORT KAMPIOENSCHAPPEN GEORGANISEERD?

Studentensport Vlaanderen wil de sportieve hogeschool-en universiteitsstudent de kans geven om elkaar via competitiesport te blijven ontmoeten, maar er wordt maximaal ingezet om dit onder veilige omstandigheden te laten gebeuren. Dit wil zeggen dat het competitieformat zo wordt aangepast dat het aantal nauwe contacten dat de studenten op één dag hebben beperkt wordt, de basisregels inzake corona ten alle tijden gerespecteerd worden en hier ook controle op uitgevoerd wordt.
Er wordt gestreefd dat 1 persoon niet met meer dan 50 personen in nauw contact komt op een competitielocatie (1p<50 personen). De kalender wordt zo opgesteld dat competitiedagen in dezelfde sport minstens 14 dagen uit elkaar liggen. De (voorlopige) kalender van de Vlaamse/Belgische kampioenschappen is terug te vinden op de website van Studentensport Vlaanderen.
 

Vanaf 15 oktober is een Covid Safe Ticket verplicht in de Brusselse horeca, voor sportactiviteiten, congressen, culturele activiteiten en recreatieve activiteiten. 

Deze maatregel geldt vanzelfsprekend ook op de VUB-campussen, bij de campushoreca, het SPORTCOMPLEX én in de VUB-restaurants.

Je hebt dus nog een tweetal weken de tijd om een geldig Covid Safe Ticket te bekomen. Bereid je dus voor, laat je vaccineren of testen, vraag dit certificaat tijdig aan en zorg dat je dit steeds bij de hand hebt – op je smartphone en/of op papier.

We doen ons best om dit zo vlot mogelijk te organiseren, maar we vragen alvast jullie begrip voor mogelijke wachtrijen die de controle van het Covid Safe Ticket kan veroorzaken, in het bijzonder op piekmomenten.

!!Laat je vaccineren op de campus!!

Maak het je gemakkelijk! Kom langs op onze campussen in Etterbeek of Jette en laat je vaccineren. Eén prik volstaat om je immuniteit voor het coronavirus te verhogen én om je vrijheid terug te winnen. De minimum leeftijd is 18 jaar. Een afspraak maken is niet nodig!

➥ Info vaccinatiepunten VUB: https://www.vub.be/coronavirus#laat-je-vaccineren