logo

Ook tijdens de examen en blokperiode is het af en toe van belang om wat stoom af te blazen of om de batterijen terug op te laden … zeker aan de start van een nieuw jaar (vol van goede voornemens en vooruitzichten).  Daarom voorziet de afdeling Beweging en Sport van de VUB in de periode van 4/1 – 5/2/2021 dagelijks gratis voor VUB-ers en sympathisanten een online sportaanbod waarmee je van thuis uit mee aan de slag kan. 
Via onderstaande links krijg je toegang tot alle online lessen, of via Teams of via Zoom. Deelnemen is gratis en reserveren via de Nova Sport App is niet nodig (met uitzondering voor zwemmen op maandag van 21 - 22 uur). 

BLOKSPORT AANBOD (van 4/1 tem 5/2 2021)

Blijven sporten is de boodschap, ook tijdens de corona lockdown en dus ook tijdens de examenperiode. 
Zo blijf je fit en gezond en sta je klaar om ook anderen te helpen die daar nood aan hebben in deze tijden.

ONLINE SPORTMIX AANBOD

Online sportmix lessen

DE ONLINE SPORTMIX LESSEN ZIJN TIJDELIJK OPGESCHORT EN HERVATTEN IN PRINCIPE OPNIEUW BIJ DE START VAN HET 2DE SEMESTER TTZ VANAF 8 FEBRUARI 2021. 
TIJDENS DE BLOK_ EN EXAMENPERIODE (04/01 - 05/02 2021) ORGANISEREN WE WEL EEN BEPERKT BLOKSPORT AANBOD, EVENEENS ONLINE VIA TEAMS OF ZOOM. ONTDEK ONS BLOKSPORT AANBOD HIER

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Spijtig genoeg is het voor jullie - tijdelijk- niet meer mogelijk om bij ons je favoriete sportactiviteit te komen beoefenen ... maar geen zorgen, VUB/EHB Sport komt bij je thuis!  We gaan vanaf maandag 2 november virtueel en zullen jullie een aantal van onze meest populaire groepslessen uit onze sportmix live streamen.

!! Deze live streaminglessen zijn wel enkel toegankelijk voor VUB sportknipkaarthouders en voor EHB sportstickerhouders, en nog steeds mits reservatie via de Nova Sport applicatie!  Een voordeel van deze live stream lessen is dat we nu wel meer mensen virtueel kunnen laten deelnemen aan deze lessen!!

Aarzel dus niet, maak wat ruimte in je kot, woonkamer of beter nog in je tuin en verwelkom ons bij jullie thuis. #blijvensporten

Houd er rekening mee dat onze video's strikt binnen het educatieve kader van VUB/EHB Sport moeten worden gebruikt en niet zonder toestemming buiten het privé-kader mogen worden uitgezonden.

PROGRAMMA ONLINE SPORTMIX LESSEN ( Vanaf 08/02/2021 !!!) 

MAANDAG:
BODYMIX 18- 19 uur met Melissa
YOGA 20 - 21 uur met Laura All levels
DINSDAG:
YOGA 8 - 9 uur met Laura Energizing Morning Flow all leveld
PILATES 12 - 13 uur met Christopher
ZUMBA 17 - 18 uur met Elien
YOGA 19 - 20 uur met Laura Vinyasa flow all levels
WOENSDAG:
PILATES 17 - 18 uur met Christopher
BODYMIX 18 - 19 uur met Esther
DONDERDAG:
YOGA 19 - 20 uur met Heidi
STRONG HIIT 18 - 19 uur met Robin
VRIJDAG:
YOGA 8 - 9 uur met Laura Energizing morning flow
YOGA 16 - 17 uur met Laura Hatha yoga and Pranayama

GELIEVE ZOVEEL MOGELIJK JE SPORT(KNIP)KAART/SPORTSTICKER ONLINE AAN TE KOPEN. 
DIT KAN VIA ONDERSTAANDE LINK: 
https://www.vub.be/events/tba/aankoop-vub-sportknip-ehb-sportsticker

Studenten op de campus Etterbeek (of die vlakbij wonen) kunnen na hun aankoop hun sport(knip)kaart komen ophalen aan het onthaal van de dienst Beweging & Sport in het VUB sportcomplex (gebouw L) op campus Etterbeek.

VUB studenten te Jette en EHB studenten krijgen hun sport(knip)kaart/sportsticker thuis opgestuurd.

Partners (VUB alumni) en Externen dienen na hun online aankoop hun sport(knip)kaart komen ophalen aan het onthaal van de dienst Beweging & Sport in het VUB sportcomplex (gebouw L)  op campus Etterbeek.

Koop hier jouw sport(knip)kaart online!

Klik hier

Nova Sport app

Meer informatie

Gratis online Mindfulness lessen voor personeel en studenten

De slogan van onze rector “De Wereld heeft je nodig” is stilaan alom gekend aan de VUB.  Om ons te kunnen inzetten voor een betere maatschappij moeten we uiteraard ook goed zorg voor ons zelf dragen zodat we fit en gezond zijn om voor anderen te kunnen zorgen en het verschil kunnen maken. Een gezonde geest in een gezond lichaam, de traditionele Olympische slogan in de sportwereld, is hier zeker op van toepassing en sluit aan met meerdere van de 6P’s van het VUB project DWHJN. 

Vanuit de afdeling Beweging en Sport, VUB Sport in de volksmond, bieden we in dit bijzonder academiejaar al heel wat tips, tricks en online alternatieven tot sportbeoefening als ondersteuning van een fit en gezond lichaam.

VUB Sport biedt daarenboven in samenwerking met de afdeling Mens & Organisatie vanaf 11/11/2020 een wekelijkse gratis online Pilates sessie voor alle VUB' ers (meer info op VUB LRN en vub.be/sport).  Bij Pilates komen “Body & Mind” mooi samen en leggen we een brug van “lichaam” naar “geest”.   

Vanaf 16/11/2020 breiden we - naast de pilates lessen- ook ons gratis online aanbod uit met Meditatie en Mindfulness sessies, waarbij we vanuit M&O en VUB Sport ook de geest van onze personeelsleden en studenten willen versterken.  De sessies van de reeks staan open voor alle VUB' ers.  We voorzien gedurende één maand, vanaf maandag 16 november tot en met vrijdag 18 december 2020, dagelijks zowel een ochtend, middag als een avond sessie.  Telkens met een focus aangepast aan het moment van de dag en dag van de week.  En aangepast aan de noden en mogelijkheden van een zo ruim mogelijk publiek.  Dus toegankelijk voor zowel de beginner als meer ervaren mensen met betrekking tot het trainen van onze geest.  Van beginner tot expert, doel is dat iedereen kan groeien en sterker worden via dit initiatief. 
Aan jou de keuze om aan één, meerdere of al de sessies deel te nemen. “’T is gratis … dus buiten wat tijd heb je niets te verliezen, enkel te leren en winnen”!

Wat is Mindfulness / The Wellness Foundation?
De langdurende opgelegde isolatie ten gevolge van de strikte corona maatregelen dwingen ons tot een nieuwe manier van leven.  Dit vraagt van ieder van ons een aanpassing aan de realiteit.  En dat gaat niet altijd en bij iedereen even makkelijk. Sociale interactie werd in de voorbije maanden tot een minimum herleid waardoor een gevoel van eenzaamheid kan ontstaan wat er soms voor kan zorgen dat onze geest de focus verliest die nodig is om onze dagelijkse taken en activiteiten vlot tot een goed einde te brengen.  Tijdens deze reeks van online meditatiesessies zal duidelijk worden hoe je opbouwende en positieve gedachten kan ontwikkelen die je  welzijn of gevoel van welbevinden kunnen vergroten.  Via de door Gregory Parry gebruikte methodes van the Wellness Foundation zorgen we voor meer begrip van onze emoties, verbeteren we onze mentale weerstand, verkrijgen we een betere nachtrust en geven we een boost aan onze creativiteit en effectiviteit.

Specifieke doelen van deze reeks :

 • Betere houding
 • Begrip van het belang van een goede ademhaling en het toepassen van juiste ademhalingstechnieken.
 • Betere controle op emotionele invloeden.
 • Een sterke “mind management”.
 • Een positieve kijk op ons professioneel en privaat leven met een betere “work-life balance” als gevolg.

Elke sessie verloopt via een aantal stappen (over de sessies heen worden de variabele modules afgewisseld) :

 1. Introductie en welkom (+/- 5min) : check van de connectie via Teams, toelichting omtrent veiligheid, check van houding en positie van de deelnemers en toelichting omtrent inhoud en doel van de desbetreffende sessie zodat deelnemers weten wat ze mogen verwachten (en wat niet).
 2. Posture realignment” (variabele module) : een aantal eenvoudige oefeningen om te zien wat de best mogelijke houding is voor deelname aan de sessie.  Dit is immers van invloed op de stemming en mindfow voor de deelnemer aan de sessie.  De oefeningen kunnen in zit of staand uitgevoerd worden afhankelijk van de omgeving en helpen de deelnemers geconcentreerd te kunnen deelnemen aan de sessie.
 3. Betere ademhaling (variabele module) : Ademhalingsoefeningen om het zuurstofniveau in je lichaam te verhogen.  Dit heeft als gevolg dat je je dieper kan concentreren en zorgt voor een daling in het stress niveau met als uiteindelijk gevolg een diepgaand gevoel van welzijn.
 4. Affirmation therapie” (variabele module) : hier ontwikkelen we een aantal “beste zinnen” om in je hoofd te herhalen.  Hierdoor wordt je als mens weerbaarder tegen de negatieve energie om je heen en creëer je een diepere focus via een positieve “mindset” en verhoogde concentratie.
 5. Rebalance Therapy” (variabele module) : hier bouwen we een emotioneel kader in evenwicht zodat we beter om kunnen gaan met de uitdagingen gepaard aan sociale isolatie, wat tevens een betere slaaphygiëne bevorderd en een sterker gevoel van persoonlijk vertrouwen en evenwicht.
 6. Begeleide meditatie (+/- 20min) :  Een dagelijkse uitnodiging om de stress van het dagelijks leven even los te laten, angstniveaus te verlagen en te genieten van een groter gevoel van “zijn” in deze uitdagende tijden.  Dit onderdeel zal de deelnemers helpen om hun creativiteit aan te wakkeren, hun energieniveau te stimuleren, spanningen te lossen en tijdens de nacht van een betere slaap te genieten.

Hoe deelnemen?
De sessies zijn exclusief en gratis voorbehouden aan VUB mensen (studenten en personeel).  We organiseren de sessies via Teams.  Je kan als personeelslid of student  inloggen via Teams op een sessie vanaf 16/11/2020 tot en met 18/12/2020 voor een ochtend, middag en/of avondsessie via volgende Team links:

Team Links :

Wat heb ik nodig om deel te nemen?

Een PC, laptop, tablet of smartphone met goede aansluiting tot Teams via internet, 4-10m² vrije ruimte eender waar op planeet aarde en een uurtje tijd die je vrij kan maken op één van de drie dagelijkse momenten per weekdag waarop de streaming van de mindfulness sessie zal doorgaan … en je bent klaar om deel te nemen.

Wil je meer?
De afdeling beweging en sport biedt, in deze periode waarin de sportmogelijkheden beperkt zijn tot thuis of in openluchtsporten met maximum 4 personen samen, een aantal online varianten via de online Sportmix. Dit zijn oa Pilates lessen, maar ook Yoga, Bodymix en andere leuke varianten die digitaal worden aangeboden.  Zo kom je wekelijks tot de nodige aantal beweegmomenten om dit najaar zowel mentaal als fysiek weerbaar te blijven. Ontdek hier het online Sportmix aanbod, exclusief voor de VUB sportknipkaart & EHB sportsticker houders.
Geen toegang tot de activiteiten van de Sportmix?  Dan is er de wekelijkse gratis Pilates les via Teams voor studenten en personeel van de VUB.

Check hier het online Sportmix aanbod voor de komende weken.

Zoek je het meer in de “mentale gezondheid” kant?  Wil je meer weten over Greg en zijn organisatie?  Surf dan naar http://thewellnessfoundation.eu/ voor meer informatie over “The Wellness Foundation” en hun initiatieven.

Deelnamevoorwaarden en privacy afspraken

 • De sessies Pilates/Mindfulness worden door de afdelingen BS en M&O gratis aangeboden. Deelname is exclusief voorbehouden aan alle VUB personeelsleden en studenten.
 • De respectievelijke sessies worden gestreamd op de aangekondigde tijdstippen via Teams. Deelnemers sluiten aan bij een sessie door bij start ervan op de link (“click here to join the meeting”) vermeld in de communicatie omtrent de  desbetreffende sessie te klikken.
 • Uit respect voor de coach en andere deelnemers graag aansluiten ten vroegste van 5 minuten voor tot ten laatste 5 minuten na het vermelde startmoment.
 • Om de les zo goed mogelijk te volgen wordt de raad gegeven het scherm van de coach als centraal scherm te selecteren in Teams.  Kies Christopher Page voor Pilates in de lijst van deelnemers aan de Pilates sessie.  Kies Gregory Parry voor Mindfulness in de lijst van deelnemers aan de Mindfulness sessie.   Klik op de drie puntjes (…) naast de naam en selecteer “pin”.  Op deze manier komt de coach centraal op uw scherm te staan.
 • Namen van deelnemers worden niet gedeeld met anderen.  Het enige wat als data wordt geregistreerd is de les van de coach en de deelnemersaantallen per sessie.  Alle andere data worden gewist onmiddellijk na afloop van de sessie.
 • Voor uw eigen visuele en auditieve privacy : de lessen worden mits toestemming van de coach opgenomen zodat deze ook op een later moment hernomen kunnen worden.  Indien u anoniem wenst deel te nemen aan de sessie geven we het advies uw camera en microfoon uit te zetten op moment van inloggen op de sessie.

Herbekijk hier een opname van één van onze Mindfulness sessies

Home workouts video's

In samenwerking met de studenten Lichamelijke opvoeding & bewegingswetenschappen van de VUB bieden we hieronder een reeks van multidisciplinaire tutorial video's aan waarmee je zelf thuis of vanuit je kot, op eender welk moment, zelf mee aan de slag kunt.

Introductie filmpje

Workout 1

Workout 2

Workout 3

Workout 4

Workout 5

Buiten sporten.... gewoon doen!

Fietsen
België is een land van Flandriens … met in elke regio wel wat leuke routes ter beschikking.  Op https://www.fietsnet.be/routeplanner/default.aspx vind je hiervoor de nodige inspiratie alsook een routeplanner terug.  Spreek af met maximum 3 vrienden, hou afstand van elkaar en anderen, trek in deze periode van het jaar je regenjas aan, stap op de fiets en ontdek de mooie plekken in je eigen regio. 

Mis je als Vlaamse VUB-er Brussel?  Bezoek dan https://www.sportinbrussel.be/vgc-sportaanbodlopen-en-fietsenbrussel-fie... van onze partners bij VGC Sport en ontdek de bekendste routes in het Brussels Gewest.

Wandelen is nog zo’n ideale activiteit om in deze bijzondere tijden te doen.  Toegankelijk voor iedereen.  Alleen of in een groepje van maximum 4 personen.  Met de nodige afstand van elkaar en in de frisse herfstlucht met prachtige landschappen onder onze voeten. 
Ook hier vindt je online wel de nodige inspiratie voor een route op jouw maat. 
Bijvoorbeeld via https://www.routeyou.com/nl-be/location/walk/47407865/wandelen-in-belgie...
of voor de regio Brussel op https://be.brussels/cultuur-toerisme-vrije-tijd/wandelingen, waar ons gewest voor een mix van culturele en sportieve activiteiten een overzicht van mogelijkheden weergeeft.

Wat lopen betreft, ook dat is uiteraard een ideale activiteit.  Ook hier kan je dit eender waar, eender wanneer en met eender wie (let op, hou je ook hier aan het wettelijk maximum van een groep van 4) kan beoefenen. 
Sport Vlaanderen geeft ons hier de nodige inspiratie op het world wide web voor populaire routes in Vlaanderen & Brussel: https://www.sport.vlaanderen/waar-sporten/sporten-in-de-natuur/loopomlop...

En ook op de website van Sport in Brussel kan je een mooi overzicht terugvinden van enkele mooie looproutes in Brussel: https://www.sportinbrussel.be/sites/www.sportinbrussel.be/files/bijlagen...
 

Reserveren voor je favoriete sportsessie gebeurt via de NOVA SPORT applicatie, welke gratis te downloaden is zowel voor IOS als Android smartphones of via login.novasport.be voor de PC applicatie.

RESERVEER JE FAVORIETE SPORTSESSIE OP JE SMARTPHONE VIA DE NOVA SPORT APP, WELKE GRATIS TE DOWNLOADEN IS ZOWEL VOOR IOS ALS ANDROID. Bekijk hier alvast de tutorial van hoe je de app moet dowloaden op je smartphone en hoe je je account kan aanmaken.
 

RESERVEER JE FAVORIETE SPORTSESSIE OP JE COMPUTER VIA LOGIN.NOVASPORT.BE. Bekijk hier alvast de tutorial video van hoe je je account kan aanmaken via de computer. 

WAT IS DE NOVA SPORT APP?

Nova Sport is een netwerk voor alle universitaire/ hogeschool sportgemeenschappen in België.  Eenmaal je je account hebt aangemaakt  kan je oa reserveren om deel te nemen aan de activiteiten van de sportmix of om te komen zwemmen in het VUB zwembad maar ook in contact komen met andere mensen binnen de VUB/EHB gemeenschap waarmee je gemeenschappelijke sport interesses hebt.  Je kan ook eigen sportactiviteiten opzetten/aanmaken en mensen hiervoor uitnodigen.

Bekijk hieronder alvast de tutorial  en het stappenplan van hoe je de app moet dowloaden en hoe je je account kan aanmaken.

Tutorial VUB/EHB Nova Sport app