logo

Verder studeren naast je baan?

Een leven lang leren: het bereidt je voor op de arbeidsmarkt van morgen én het houdt je kritische geest scherp. Redenen genoeg dus om een (extra) bachelor- of masterdiploma te behalen naast het uitoefenen van je job. Deze combinatie is uiteraard een hele klus. Net daarom is het belangrijk om uit te zoeken welk traject haalbaar is voor jou.
Zo maximaliseer je jouw slaagkansen.

Welke opleidingen biedt de VUB aan voor werkstudenten?

De VUB biedt diverse opleidingen aan voor werkstudenten. En dit voor alle programmatypes: bachelors, masters, master-na-masters, schakelprogramma’s en voorbereidingsprogramma’s. Benieuwd welke opleidingen ’s avonds en in het weekend worden gedoceerd? Ontdek onze trajecten voor werkstudenten.

Op het universitair platform van Nova Academy vind je nog meer informatie over opleidingen, lezingen en studiedagen.

Waarom als werkstudent kiezen voor een opleiding aan de VUB?

Studeren stopt niet na je studententijd. Ook niet na je eerste stappen op de arbeidsmarkt. Je doet het je hele leven lang. De VUB was een van de eerste Vlaamse universiteiten die inspeelde op dit levenslang leren. Nergens anders in Vlaanderen vind je daarom zo’n groot aanbod aan opleidingen die je kan combineren met een baan. Als je kiest voor de combinatie ‘werken en studeren’ aan de VUB, dan hou je al je opties open.

Is werken en studeren praktisch haalbaar?

Wanneer heb ik les? Heb ik recht op educatief verlof? Kan ik een studietraject op maat aanvragen? Dit zijn vragen die bij heel veel werkstudenten leven. En dat is logisch. Want het is nou eenmaal geen makkelijke oefening om een studie te combineren met een job, een gezin en een sociaal leven.

Begin daarom goed voorbereid aan de start. Pluis uit of je recht hebt op vrijstellingen. Vraag een studietraject op maat aan. Ontdek of je recht hebt op een financiële tegemoetkoming. En neem onze negen tips voor studiesucces door. Zo maximaliseer je jouw slaagkansen.  Meer praktische info vind je hier.

Specifieke opleidingsinformatie en spreidingsvoorstellen

Bekijk ze hier

Hoe schrijf je je in als werkstudent?

Op bepaalde vlakken wijkt de studentenadministratie voor werkstudenten af van die van niet-werkstudenten.  Een stappenplan vertelt je hoe je bij de online inschrijving aangeeft dat je werkstudent bent.

Verdere ondersteuning nodig?

 • Heb je een vraag over jouw studiekeuze? Ben je niet zeker of de combinatie werken en studeren haalbaar is voor jou? Onze medewerkers van Studiebegeleiding bieden een luisterend oor en luisteren graag naar je plannen.
 • Heb je interesse voor een bepaalde opleiding? Volg een opleidingsgebonden infosessie. 
 • Heb je een vraag over een specifieke opleiding? Elke faculteit heeft haar eigen studietrajectbegeleiders. Zij informeren, adviseren en begeleiden je in jouw persoonlijke studieprogramma.
 • Wil je weten welke verlofmogelijkheden je hebt om te studeren? Of heb je een vraag over de inschrijvingsprocedure?  Onderwijs- en Studentenadministratie staat voor je klaar.
 • Denk je erover om als werkstudent te starten? Of ben je al helemaal overtuigd? Volg dan zeker onze onthaaldag voor werkstudenten.  Deze onthaaldag vindt meestal plaats op de laatste zaterdag voor de start van de lessen in september. Laat jouw gegevens achter via het inschrijvingsformulier. Zo kunnen wij jou tijdig een uitnodiging sturen voor dit event.

Info- en onthaalmomenten voor werkstudenten

zaterdag 2 april, 09:00 - 17:00 U

Voorbereidingscursus Chemie en Fysica 2022

Sla optimaal de brug tussen het secundair en de universiteit met de Voorbereidingscursus Chemie en Fysica.

Sla optimaal de brug tussen het secundair en de universiteit met de Voorbereidingscursus Chemie ...

woensdag 6 april, 10:00 - 18:00 U

Voorbereidingscursus Wiskunde voor Exacte Wetenschappen 2022

doorlopend inschrijven mogelijk - Sla optimaal de brug  tussen het secundair en de universiteit met de  Voorbereidingscursus Wiskunde voor Exacte Wetenschappen.

doorlopend inschrijven mogelijk - Sla optimaal de brug  tussen het secundair en de universiteit ...

donderdag 7 juli, 16:00

PhD Emil Bols

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van de heer Emil Bols. Public defense to obtain the academic degree of Doctor in Sciences of Mr. Emil Bols.  Promotor: Prof. dr. Jorgen D'Hondt

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van ...

vrijdag 8 juli, 15:00

PhD Renny Lindberg

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van de heer Renny Lindberg. Public defense to obtain the academic degree of Doctor in Sciences of Mr. Renny Lindberg.  Promotor: Prof. dr. Olga De Troyer, Prof. dr. Beat Signer

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van ...

vrijdag 8 juli, 17:00

Environmental Quality, Perceptions and Health in an Urban Context. A Qualitative Research Approach.

Doctoraatsverdediging van Charlotte Noël voor het behalen van de academische graad van Doctor in de sociale wetenschappen: sociologie met het proefschrift getiteld ‘Environmental Quality, Perceptions and Health in an Urban Context. A Qualitative Research Approach’....

Doctoraatsverdediging van Charlotte Noël voor het behalen van de academische graad van Doctor in...

woensdag 13 juli, 09:00 - 13:00 U

Digital twin and Predictive Maintenance for drivetrains

International seminar Organized by VUB & MathWorks @ VUB & online With certificate of attendance Certificate of attendance will be provided after the seminar. Meeting link will be sent to registered participants a few days prior to the seminar.

International seminar Organized by VUB & MathWorks @ VUB & online With certificate of att...

Onthaaldag September 2021

Schrijf je in

Onthaaldag anno 2019

Zo ging het eraan toe

Financiële en praktische ondersteuning


Studententstatuut & Studiefinanciering

Hulp bij studiekeuze en studiesucces


Studiebegeleiding

Hulp bij de inschrijvingsprocedure


Onderwijs- en Studentenadministratie

Onderwijsaanbod voor studenten

De VUB biedt diverse opleidingen aan die je kan combineren met je werk of je gezin. Deze trajecten gaan door in avond- en weekendonderwijs.

  Uit welke opleidingen kan je kiezen als werkstudent?

  Dat ontdek je in de onderstaande tabellen. Onze opleidingen zijn opgedeeld volgens opleidingstitel en volgens programmatype (bachelors, masters, master-na-masters, schakelprogramma’s en voorbereidingsprogramma’s). Bij sommige topics in de tabel geven we wat meer uitleg. Dit zie je aan deze notatie: (CIJFER). Scroll door naar beneden om te lezen wat we je nog extra willen vertellen.

  • Heb je vragen over een specifieke opleiding? Of heb je nood aan een aangepast studietraject? Doe beroep op één van onze studietrajectbegeleiders.
  • Wil je slechts een paar vakken volgen uit interesse, zodat je voor deze vakken een creditbewijs kan behalen? Opteer dan voor een creditcontract.
  • Heb je een vraag over jouw studiekeuze en/of jouw studievaardigheden (zoals time management)? Vraag advies aan onze medewerkers van Studiebegeleiding.
  Opleidingen gedoceerd na 16u en/of in het weekendBachelorVerkorte BachelorSchakel-programma (1)Voorbereidings-programma (1)MasterMaster-na-Master
  * gewicht in ECTS credits
  Bedrijfskunde48 à 60 (2)21 à 2760
  Criminologische Wetenschappen66 (3)60
  Geschiedenis63 of 8463 of 8460
  Kunstwetenschappen en Archeologie180606060
  Management (ENG)21 à 2760
  Management en het beleid van de gezondheidszorg606060
  Management en zorg en beleid in de gerontologie606060
  Research Master Gerontological Sciences (ENG) 120
  Politieke Wetenschappen66Ad hoc (4)60
  Psychologie12948 of 60 of 90(5a)48 of 60 of 90 (5a)120 (5b)
  Rechten1801148196120 (6)
  Sociologie727260
  Stedenbouw en Ruimtelijke planning120 (7)
  Toegepaste Economische Wetenschappen60
  Toegepaste Informatica 5960 of 6560
  European Integration (ENG)60
  Manuele Therapie3760
  Manual Therapy (ENG)1333
  Sociaal Recht2160
  Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen846360

  (1) De omvang van het voorbereidings‐ en het schakelprogramma kan variëren naargelang de vooropleiding.

  (2) ECTS credits stemmen overeen met studiepunten. Het Vlaamse studiepuntensysteem is volledig conform het European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS).

  (3) In de verkorte bachelor wordt enkel traject 1 nog ingericht (voor professionele bachelors sociaal werk met afstudeerrichting maatschappelijk werk, advisering of social juridische dienstverlening, professionele bachelors orthopedagogiek met afstudeerrichting toegepaste (jeugd)criminologie, of professionele bachelors maatschappelijke veiligheid).

  (4) Het programma wordt individueel samengesteld op basis van de vooropleiding. Hiervoor kan contact worden opgenomen met de studietrajectbegeleider.

  (5a) Verkorte bachelor, schakel en voorbereidingsprogramma: enkel het profiel Klinische Psychologie.

  (5b) Master: enkel de afstudeerrichting Klinische Psychologie.

  (6) Verkorte master mogelijk voor studenten met een buitenlands rechtendiploma.

  (7) Verdeeld over drie deeltrajecten (drie academiejaren): 48 ECTS credits – 45 ECTS credits – 27 ECTS credits.

  Opleidingen gedoceerd op andere tijdstippen (8) BachelorVerkorte BachelorSchakel-programmaVoorbereidings-programmaMasterMaster-na-Master
  * gewicht in ECTS credits
  Arbeidsgeneeskunde120
  Internationaal en Europees Recht1260
  Notariaat60
  Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie 30 (9)120 (10)
  Educatieve Masters (11)90 of 120

  (8) Betaald educatief verlof mogelijk onder bepaalde voorwaarden van tewerkstelling. De lessen worden meestal overdag gedoceerd; sommige lessen worden 's avonds of in het weekend aangeboden.

  (9) Voorbereidingsprogramma voor studenten met een Bachelor in de fysiotherapie (Nederland).

  (10) Verkorte master voor studenten met een Bachelor in de fysiotherapie (Nederland). De afstudeerrichtingen revalidatiewetenschappen en kinesitherapie bij ouderen en revalidatiewetenschappen en kinesitherapie bij musculoskeletale aandoeningen (optie manuele therapie) worden in avond‐ en weekendonderwijs gedoceerd.

  (11) In totaal worden er acht verkorte Educatieve Masters voor werkstudenten aangeboden op de Campus in Anderlecht, Leuven en Diest. Op de Campus in Etterbeek worden ze enkel aangeboden in dagonderwijs.

  Wat is het verschil tussen een schakelprogramma, voorbereidingsprogramma en een verkorte bachelor?

  Als werkstudent kies je, naast de opleidingstitel, ook het studieprogramma dat voor jou van toepassing is. Want sommige opleidingen bieden verschillende programmatypes aan: bachelors, masters, master-na-masters, schakelprogramma’s en voorbereidingsprogramma’s. Wat is het verschil tussen deze programma's?

  • Bachelor: Een academische bachelor is sterk gericht op theoretische kennis en wetenschappelijk onderzoek. Met dit diploma kan je onmiddellijk aan de slag in het werkveld. Of rechtstreeks doorstromen naar een masteropleiding .
  • Master: Een academische master bouwt verder op de academische bacheloropleiding. Deze verdiepende opleiding is eveneens sterk gericht op theoretische kennis en wetenschappelijk onderzoek. Met dit diploma kan je onmiddellijk aan de slag in het werkveld. Of eventueel nog doorstromen naar een master-na-master, postgraduaat of doctoraat.
  • Master-na-master: Een Ma-na-ma is een specialisatie-opleiding (verbredend of verdiepend) voor mensen die al een masterdiploma hebben.
  • Verkorte bachelor: Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak? En wil je een bijkomend bachelordiploma behalen? Dan kan dat voor sommige opleidingen via een verkort traject. Na het voltooien van de verkorte bachelor ontvang je een volwaardig academisch bachelordiploma.
  • Schakelprogramma: Heb je al een diploma van professionele bachelor behaald en wil je starten met een academische masteropleiding? Maar geeft jouw diploma geen rechtstreekse toegang tot die master? Dan kan je een schakelprogramma volgen dat je de noodzakelijke academische en domeinspecifieke competenties bijbrengt. Een schakelprogramma levert geen bachelordiploma op, maar met het getuigschrift kan je aan de VUB rechtstreeks instromen in de daaropvolgende masteropleiding. Het is dus de bedoeling om het schakelprogramma en de master aan dezelfde instelling te volgen en te voltooien.
  • Voorbereidingsprogramma: Heb je al een diploma van academische bachelor of master behaald en wil je starten met een andere academische masteropleiding? Maar geeft jouw diploma geen rechtstreekse toegang tot die master? Dan kan je een voorbereidingsprogramma volgen dat focust op domeinspecifieke competenties. De algemene wetenschappelijke competenties beheers je in dit geval al. Een voorbereidingsprogramma levert geen bachelordiploma op, maar met het getuigschrift kan je aan de VUB rechtstreeks instromen in de daaropvolgende masteropleiding. Het is dus de bedoeling om het voorbereidingsprogramma en de master aan dezelfde instelling te volgen en te voltooien.

  Vragen over een opleiding voor werkstudenten? Stel ze rechtstreeks aan onze proffen en assistenten.

  Boek een online infosessie

  Een studietraject op maat?

  Contacteer een studietrajectbegeleider

  Vraag over jouw studiekeuze?

  Contacteer Studiebegeleiding

  Hoe schrijf je je in als werkstudent?

  Op bepaalde vlakken wijkt de studentenadministratie voor werkstudenten af van die van niet-werkstudenten.  Een stappenplan vertelt je hoe je bij de online inschrijving aangeeft dat je werkstudent bent.

  Andere vragen over de inschrijvingsprocedure?

  Contacteer Studentenadministratie

  Heb je al een bachelor- of masterdiploma op zak?

  Deze verdergezette opleidingen interesseren je misschien ook wel:

  Postgraduaten


  Verbreed en verdiep je reeds verworven competenties dankzij een sterke focus op het werkveld.

  Bekijk de opties

  Permanenten Vormingen


  Actualiseer je vakkennis met deze korte opleidingstrajecten die focussen op bij- en nascholing.

  Bekijk de opties

  Educatieve Masters


  Dankzij deze programma's kan je lesgeven in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.

  Bekijk de opties

  Modeltraject of traject op maat?

  Omdat de combinatie ‘werken én verder studeren’ best wel pittig is, kies je er beter voor om je opleiding te spreiden. Samen met een studietrajectbegeleider bepaal je in dit geval zelf hoeveel studiepunten je per jaar opneemt en hoelang je dus over je studie doet. Zo hou je maximaal rekening met jouw specifieke situatie (werk, gezin, hobby’s) en maximaliseer je jouw slaagkansen.

  Een studietraject op maat

  Als je jouw studies combineert met een voltijdse job, stel je best een studieprogramma samen dat haalbaar is voor jouw situatie. Zo maximaliseer je jouw slaagkansen voor het behalen van een diploma.

  Bij een studietraject op maat pas je dus het modeltraject aan door de studielast (het aantal studiepunten) te spreiden over een langere periode en door te kiezen welke vakken je opneemt. Dit gebeurt steeds in samenspraak met een studietrajectbegeleider.

  Om je een idee te geven: één studiepunt staat gelijk aan 25 à 30 uur studietijd. Deze studietijd is verspreid over de periode waarin je dit studiepunt opneemt. Het omvat het deelnemen aan de lessen, het verwerken van de leerstof, het maken van papers en taken en het voorbereiden en afleggen van examens. Wanneer je een traject van 60 studiepunten zou opnemen, dan staat dit gelijk aan een 40-uren werkweek. We raden daarom een traject van maximaal 45 studiepunten aan in combinatie met een voltijdse baan. Dit levert doorgaans een erg zwaar traject op. De meeste werkstudenten verkiezen een traject van ongeveer 30 studiepunten.

  Elke faculteit biedt specifieke informatie aan voor haar opleidingen voor werkstudenten. Benieuwd naar hoe jouw traject op maat of de spreidingsvoorstellen* er kunnen uitzien? Je ontdekt ze hier:

  * Deze trajecten zijn een voorstel en het is mogelijk om hier, in samenspraak met jouw studietrajectbegeleider, van af te wijken.

  Nog vragen over jouw aangepast studietraject?

  Stel ze aan een studietrajectbegeleider

  Is werken en studeren praktisch haalbaar?

  Werk en studies combineren is niet altijd vanzelfsprekend. Begin daarom goed voorbereid aan de start. Bekijk hoe je de studies inplant in jouw dagelijkse routine. Laat je adviseren door onze begeleidende diensten. Vraag na wat je verlofmogelijkheden zijn om te studeren. Ga na of je recht hebt op een financiële tegemoetkoming. Volg de onthaaldag voor werkstudenten.

  Wanneer gaan de lessen door?

  Bij specifieke trajecten voor werkstudenten worden de contactmomenten ’s avonds georganiseerd tussen 16u00 en 22u00. Soms wordt er overdag op zaterdag gedoceerd. Neem de lesroosters van dit jaar door. Het helpt je om in te schatten hoe je jouw studies inplant in jouw dagelijkse routine.

  Les- en examenroosters

  Bekijk de regeling van dit jaar

  Ga voor een studietraject op maat

  Het is zinvol om na te gaan of een voltijds studietraject van 60 studiepunten per jaar wel haalbaar is. Afhankelijk van jouw werk- en leefsituatie, in combinatie met de studie, opteer je misschien best voor een spreiding van het modeltraject om je slaagkans te verhogen. Spreek gerust de studietrajectbegeleidevan je faculteit aan voor informatie, advies en begeleiding.

  Check de studievoortgangsregels van de VUB

  De VUB verwacht dat je elk academiejaar (na tweede zittijd) een studierendement van minstens 60% behaalt. Als je hier niet in slaagt als student, dan zijn daar gevolgen aan verbonden. Alle studievoortgangsregels vind je hier. Ben je als werkstudent van plan om weinig vakken op te nemen? Hou deze regels dan zeker in je achterhoofd.

  Bijvoorbeeld: wanneer je twee vakken van elk 6 studiepunten opneemt, dan betekent de 60%-regel dat je voor beide vakken moet slagen om geen bindende voorwaarden opgelegd te krijgen. Want één vak van 6 studiepunten geldt in dit geval voor 50% van het studierendement. 

  Heb je recht op vrijstellingen?

  Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak? Vraag dan aan jouw studietrajectbegeleider of je via een schakel-voorbereidingsprogramma, of verkorte bachelor wordt toegelaten tot de master van jouw keuze. De omvang van deze programma’s is afhankelijk van het diploma dat je al behaalde. Het is mogelijk dat je binnen het vooropgestelde programma in aanmerking komt voor vrijstellingen. De aanvraagformulieren hiervoor vind je terug op de facultaire websites.

  Welke verlofmogelijkheden heb je om te studeren?

  Als werkstudent heb je recht op verschillende verlofmogelijkheden om te studeren. Werk je in de privésector? Dan is er het systeem van Betaald Educatief Verlof. In de publieke sector kan je een beroep doen op Vormingsverlof.

  Via loopbaanonderbreking/Vlaams zorgkrediet (publieke sector) en tijdskrediet (privésector) schort je je loopbaan tijdelijk op om te studeren. In bepaalde gevallen kom je in aanmerking voor een onderbrekingsuitkering van RVA of een extra aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid.

  Hoe studeer je best?

  Hulp nodig bij jouw studiemethode en -planning? Last van faalangst of examenstress? Of gewoon nood aan een babbel? Onze medewerkers van Studiebegeleiding staan klaar om je te helpen in elke fase van je studieloopbaan. Ze bieden individuele begeleiding, groepssessies en workshops aan. Deze begeleiding is volledig gratis. 

  Een studietraject op jouw maat?

  Meer info

  Twijfel je over jouw studiekeuze?

  Vraag advies aan Studiebegeleiding

  Hoeveel kost studeren en heb je recht op een financiële tegemoetkoming?

  Het bedrag van het studiegeld wordt bepaald door het aantal studiepunten waarvoor je inschrijft én of je al dan niet recht hebt op een studietoelage van de Vlaamse overheid. De belangrijkste studiekosten zijn: boeken en cursussen, studiegeld, computer en eventueel vervoer.

  Er gelden nationaliteits-, studie- en financiële voorwaarden om recht te hebben op een studietoelage van de Vlaamse overheid. Leeftijd speelt geen rol. Met opleidingscheques kan je, onder voorwaarden, een deel van je studiegeld bekostigen.

  Hulp nodig bij het in kaart brengen van de financiële impact? Vraag onze medewerkers van Studentenstatuut & Studiefinaniering welke studiefinancieringsmogelijkheden er bestaan.

  Ben je werkzoekende en wil je studeren?

  Onder bepaalde voorwaarden kan je een werkloosheidsuitkering combineren met studies in het hoger onderwijs.

  Indien je je inschrijft voor 27 of meer studiepunten per academiejaar, dien je een vrijstelling van beschikbaarheid te krijgen om je werkloosheidsuitkering te behouden. 
   

  Info- en onthaalmomenten voor werkstudenten

  zaterdag 2 april, 09:00 - 17:00 U

  Voorbereidingscursus Chemie en Fysica 2022

  Sla optimaal de brug tussen het secundair en de universiteit met de Voorbereidingscursus Chemie en Fysica.

  Sla optimaal de brug tussen het secundair en de universiteit met de Voorbereidingscursus Chemie ...

  woensdag 6 april, 10:00 - 18:00 U

  Voorbereidingscursus Wiskunde voor Exacte Wetenschappen 2022

  doorlopend inschrijven mogelijk - Sla optimaal de brug  tussen het secundair en de universiteit met de  Voorbereidingscursus Wiskunde voor Exacte Wetenschappen.

  doorlopend inschrijven mogelijk - Sla optimaal de brug  tussen het secundair en de universiteit ...

  donderdag 7 juli, 16:00

  PhD Emil Bols

  Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van de heer Emil Bols. Public defense to obtain the academic degree of Doctor in Sciences of Mr. Emil Bols.  Promotor: Prof. dr. Jorgen D'Hondt

  Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van ...

  vrijdag 8 juli, 15:00

  PhD Renny Lindberg

  Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van de heer Renny Lindberg. Public defense to obtain the academic degree of Doctor in Sciences of Mr. Renny Lindberg.  Promotor: Prof. dr. Olga De Troyer, Prof. dr. Beat Signer

  Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van ...

  vrijdag 8 juli, 17:00

  Environmental Quality, Perceptions and Health in an Urban Context. A Qualitative Research Approach.

  Doctoraatsverdediging van Charlotte Noël voor het behalen van de academische graad van Doctor in de sociale wetenschappen: sociologie met het proefschrift getiteld ‘Environmental Quality, Perceptions and Health in an Urban Context. A Qualitative Research Approach’....

  Doctoraatsverdediging van Charlotte Noël voor het behalen van de academische graad van Doctor in...

  woensdag 13 juli, 09:00 - 13:00 U

  Digital twin and Predictive Maintenance for drivetrains

  International seminar Organized by VUB & MathWorks @ VUB & online With certificate of attendance Certificate of attendance will be provided after the seminar. Meeting link will be sent to registered participants a few days prior to the seminar.

  International seminar Organized by VUB & MathWorks @ VUB & online With certificate of att...

  Onthaaldag werkstudenten (september 2021)

  Schrijf je in

  9 tips voor werkstudenten

  De combinatie van werken en studeren is een hele uitdaging. Maar het is zeker niet onmogelijk. Dat bewijzen de vele werkstudenten die jaarlijks afstuderen. Hoe je dit het beste aanpakt? Wij geven negen tips* om jouw slaagkansen te maximaliseren.

  TIP 1: Stel jezelf doelen

  Waarom wil je verder studeren? Wat wil je hiermee bereiken? Wil je een nieuwe carrièrerichting inslaan? Wil je je specialiseren in je huidige vakgebied? Of popel je om je te verdiepen in een onderwerp dat je fascineert? Een diploma behalen naast je werk is, om welke reden dan ook, altijd een goed idee. Maar je hebt meer kans om effectief te slagen, als je weet waarom je het doet. Stel jezelf dus een doel en hou dat doel voor ogen.

  TIP 2: Kies een opleiding en studieprogramma die bij je doel passen

  Je weet wat je wil bereiken? Dan ben je klaar voor de volgende stap: een opleiding kiezen die je helpt dat doel te bereiken. Trek op onderzoek en ontdek jouw opleidingsmogelijkheden als werkstudent.

  Om te starten aan sommige opleidingen moet je beschikken over noodzakelijke voorkennis voor de vakken wiskunde, fysica en/of chemie. Hou hier rekening mee bij het maken van jouw studiekeuze.

  Ben je niet zeker of een bepaalde opleiding wel past bij jouw doel? Onze medewerkers van Studiebegeleiding helpen je graag bij jouw studiekeuze.

  TIP 3: Stippel een haalbaar studietraject uit

  Werk en studies combineren is niet altijd vanzelfsprekend. Begin daarom goed voorbereid aan de start. Bekijk hoe je de studies inplant in jouw dagelijkse routine. De lesroosters van dit jaar helpen je een realistische inschatting maken.

  Misschien is een voltijds studietraject van 60 studiepunten per jaar niet haalbaar. Dit modeltraject spreiden om je slaagkans te verhogen kan perfect. Ook kan het zijn dat je voor bepaalde vakken een vrijstelling krijgt omdat je al een diploma op zak hebt. Spreek met een studietrajectbegeleider van je faculteit en werk samen een studietraject op maat uit. En last but not least: check ook zeker de studievoortgangsregels van de VUB. Want als student moet je elk academiejaar een studierendement van minstens 60% behalen.  Als je dat niet doet, zijn er gevolgen aan verbonden.

  TIP 4: Betrek je familie en vrienden bij je studieplannen

  Studeren naast je werk is een hele uitdaging. En al helemaal als je ook nog eens rekening moet houden met je gezin en vrienden. Daarom is het belangrijk dat je hen betrekt bij jouw studiekeuze. Hou rekening met je partner/kinderen/vrienden. Maak duidelijke afspraken. Vraag hun steun voor je studieproject.

  TIP 5: Informeer je collega's

  Betrek ook je collega's bij jouw studieproject. Breng hen op de hoogte van je plannen en maak goede afspraken. Zo kunnen ook zij jou steunen.

  TIP 6: Bouw op je medestudenten

  Jouw medestudenten staan voor dezelfde uitdaging als jij: werken en studeren combineren. Zij begrijpen jouw situatie dus beter dan wie dan ook. Bouw daarom aan een goed netwerk van medestudenten. Investeer in deze sociale contacten. En inspireer en help elkaar waar mogelijk. Teamwork makes the dream work.

  TIP 7: Stel jouw studievaardigheden op punt

  De juiste studievaardigheden helpen je om optimaal te studeren. Zo is een goede studieplanning belangrijk om een gezond evenwicht te behouden tussen studie en vrije tijd. Vereist elk vak een studiemethode op maat. Bestaan er technieken om om te gaan met faalangst. En nog veel meer.

  Het goede nieuws? Dit succesvol studeren kan je leren. Studiebegeleiding helpt je hier gratis bij. In elke fase van je studieloopbaan geven ze jou informatie, advies, begeleiding en training op maat. Individueel of via workshops.

  TIP 8: Geef feedback over jouw opleiding

  Volg je een opleiding als werkstudent? Dan weet jij als ervaringsdeskundige wat goed is aan die opleiding, maar ook wat eventueel beter kan. Engageer je om het verschil te maken voor de werkstudenten die na jou komen. Waak mee over kwaliteit van je opleiding, de programma’s en de docenten. Dit doe je bijvoorbeeld door de jaarlijkse e-onderwijsevaluatie in te vullen.

  TIP 9: Geloof in jezelf!

  Zelfvertrouwen verlegt grenzen. Geloof in jezelf, zet door en stel realistisch je doelen bij. Het behalen van je diploma is uiteindelijk wat telt. 
   

  * We formuleerden deze tips op basis van wat werkstudenten ons leren over hun ervaringen. En ook op basis van de onderzoeksresultaten uit de masterproef van Bram Snackaert (Sociologie, academiejaar 2012-2013) met als titel: Waarom opnieuw gaan studeren? “Een sociologische studie over de motieven van werkstudenten “

  Infodagen voor (werk)studenten

  Meer info

  Onthaaldag voor werkstudenten

  Schrijf je in

  Studentenstatuut & Studiefinanciering


  Contactgegevens

  Infopunt Studenten


  Contactgegevens

  Studiebegeleiding


  Contactgegevens

  Onthaaldag werkstudenten

  Denk je erover om als werkstudent te starten? Of ben je al helemaal overtuigd?
  Dan kan onze onthaaldag voor studenten je zeker op weg helpen. 

  Waarom deze onthaaldag volgen?

  Op deze welkomstdag bieden we jou heel wat info voor een vlotte start. Je kan deelnemen aan opleidingsgebonden infosessies en je leert de campus kennen. Onze huidige werkstudenten vertellen over hun ervaringen en delen hun tips en tricks. Deze helpen jou vast en zeker om jouw studiesucces te maximaliseren.

  Heb je interesse om als werkstudent een bepaalde opleiding te volgen, maar wordt hiervan geen opleidingsspecifieke sessie gegeven? Dan loont het nog steeds te moeite om langs te komen! Wedden dat onze collega's van studiebegeleiding jou interessante info kunnen geven?

  Wanneer vindt de onthaaldag plaats?

  De onthaaldag van volgend academiejaar vindt plaats op maandag 26 september. Zowel op de campus van Etterbeek als op die van Jette ben je die avond welkom om deel te nemen aan het werkstudentenonthaal. 

   

  Dit is het programma voor de campus van Etterbeek:

  • 17:30 -18:00: Onthaal 
  • 18:00 - 18:30: Infomoment voor alle werkstudenten 
  • 18:30 - 19:30: Opleidingsspecifieke info
  • 19:30 - 21:00: Netwerkmoment met hapje en drankje

   

  Dit is hoe de onthaaldag er in Jette uitziet:

  • 17:00 - 17:30: Ontvangst + hapje en drankje in de hal
  • 17:30 - 18:00: Onthaal door opleidingen + infosessies
  • 18:00 - 21:00: Start van de lessen

   

  Inschrijven voor de onthaaldag voor werkstudenten kan op deze pagina vanaf de 2e week van juli.

  Heb je nu al een vraag over een opleiding?

  Zit je met vragen over één van onze opleidingen voor werkstudenten? Of over wat je moet kennen om aan een opleiding te beginnen? Blijf er niet mee zitten tot aan de volgende onthaaldag! 

  ONLINE INFOSESSIES - Onze proffen en assistenten beantwoorden jouw vragen rechtstreeks tijdens één van onze online infosessies. Boek de sessie die jou het beste uitkomt… en shoot!

  STEL ONS JE VRAAG - Geeft jouw opleiding momenteel geen online infosessies meer? Stel ons gerust per mail jouw vraag via studentenrekrutering@vub.be!