logo

HOU JE SCHERP, JE LEVEN LANG.

Vroeger was het heel eenvoudig. Je ging studeren en daarna ging je werken. Ondertussen leven we in een kennismaatschappij. En is studeren niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB was een van de eerste Vlaamse universiteiten die inspeelde op die evolutie. Het resultaat? Nergens anders vind je zo’n groot aanbod aan opleidingen die je kan combineren met een baan. Bijblijven op je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie 'Werken en studeren' aan de VUB.

Terugblik Onthaaldag Werkstudenten 2019


Naar de Aftermovie

OPLEIDINGEN VOOR WERKSTUDENTEN

Van bachelors tot master, schakelprogramma’s en postgraduaten. De VUB heeft een breed aanbod aan opleidingen voor werkstudenten.

Bekijk de opleidingen

Les- en examenroosters

Bekijk ze hier (vanaf 14/9)

Hulp nodig?


Doe beroep op onze

Studietrajectbegeleiders

Alle studenteninfo

Studentenportaal
INGE BUYENS

Waarom dit doen? “Omdat ik na enkele jaren werken ontdekte dat je met een Master diploma veel verder geraakt dan met enkel een Bachelor diploma”

WAT JE ZEKER MOET WETEN

Een studie combineren met een job is geen gemakkelijke opgave. Er zijn verschillende praktische aspecten die je succes (mede) zullen bepalen. Zoals studiebegeleiding, financiele tegemoetkomingen en vrijstellingen.

Meer info?

Hulp nodig?


Financiële en praktische ondersteuning

Team studententstatuut & studiefinanciering

Studiebegeleiding


Studiemethode, planning en meer

Klik hier

Centen voor studenten


Werken en studeren combineren

Tegemoetkomingen voor werkstudenten
FRANK VAN CAUWENBERGH

"Een studie combineren met een job is geen gemakkelijke opgave. Er zijn verschillende praktische aspecten die je succes (mede) zullen bepalen. Zoals studiebegeleiding, financiele tegemoetkomingen en vrijstellingen."

Rijksdienst Voor Arbeidsvoorziening

RVA

Startpunt voor Werk Vlaanderen

Werk.be

Vlaamse dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding

VDAB

ONDERWIJSAANBOD VOOR WERKSTUDENTEN

Wie voltijds werkt en daarnaast graag wil studeren, is aan het juiste adres bij de Vrije Universiteit Brussel: we bieden al 40 jaar een waaier aan opleidingen aan die te combineren zijn met een baan. Nergens anders in Vlaanderen vind je een dergelijk groot aanbod.

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van alle opleidingen die gedoceerd worden in avond- en weekendonderwijs.

Opleidingen gedoceerd na 16u en/of in het weekendBachelorVerkorte BachelorSchakel-programma (1)Voorbereidings-programma (1)MasterMaster-na-Master
* gewicht in ECTS credits
Bedrijfskunde51 à 57 (2)18 à 2160
Criminologische Wetenschappen69 (3)60
Geschiedenis636360
Kunstwetenschappen en Archeologie606060
Management (ENG)18 à 2160
Management en het beleid van de gezondheidszorg606060
Management, zorg en beleid in de gerontologie606060
Research Master Gerontological Sciences (ENG) 120
Politieke Wetenschappen666660
Psychologie12960 à 9060 à 90120 (4)
Rechten1801148196120 (5)
Sociologie727260
Stedenbouw en Ruimtelijke planning120 (6)
Taal- en Letterkunde (7)60
Toegepaste Economische Wetenschappen60
Toegepaste Informatica 5959 of 6460
European Integration (ENG)60
Manuele Therapie3760
Manual Therapy (ENG)1333
Sociaal Recht2160
Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen846360

(1) De omvang van het voorbereidings‐ en het schakelprogramma kan variëren naargelang de vooropleiding.

(2) ECTS credits stemmen overeen met studiepunten. Het Vlaamse studiepuntensysteem is volledig conform het European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS).

(3) In de verkorte bachelor wordt enkel traject 1 nog ingericht (voor professionele bachelors sociaal werk met afstudeerrichting maatschappelijk werk, advisering of social juridische dienstverlening, professionele bachelors orthopedagogiek met afstudeerrichting toegepaste (jeugd)criminologie, of professionele bachelors maatschappelijke veiligheid).

(4) Master: enkel de afstudeerrichting Klinische psychologie met profielen levenslooppsychologie en opvoedings‐ en gezinspsychologie.

(5) Verkorte master mogelijk voor studenten met een buitenlands rechtendiploma.

(6) Verdeeld over drie deeltrajecten (drie academiejaren): 48 ECTS credits – 45 ECTS credits – 27 ECTS credits.

(7) Masterprogramma: Frans, Italiaans of Spaans of Frans-Spaans of Frans-Italiaans. Vanaf het academiejaar 2021-2022 zijn er geen nieuwe inschrijvingen meer mogelijk.

(8) Het programma wordt individueel samengesteld op basis van de vooropleiding. Hiervoor kan contact worden opgenomen met de studietrajectbegeleider.

Opleidingen gedoceerd op andere tijdstippenBachelorVerkorte BachelorSchakel-programmaVoorbereidings-programmaMasterMaster-na-Master
* gewicht in ECTS credits
Arbeidsgeneeskunde120
Internationaal en Europees Recht1260
Notariaat60
Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (11)30 (12)120 (13)
Specifieke Lerarenopleiding (14)

(10)Betaald educatief verlof mogelijk onder bepaalde voorwaarden van tewerkstelling. De lessen worden meestal overdag gedoceerd; sommige lessen worden 's avonds of in het weekend aangeboden.

(11)Voorbereidingsprogramma voor studenten met een Bachelor in de fysiotherapie (Nederland).

(12) Verkorte master voor studenten met een Bachelor in de fysiotherapie (Nederland). De afstudeerrichtingen revalidatiewetenschappen en kinesitherapie bij ouderen en revalidatiewetenschappen en kinesitherapie bij musculoskeletale aandoeningen (optie manuele therapie) worden in avond‐ en weekendonderwijs gedoceerd.

(13)De opleiding kan recht geven op betaald educatief verlof.

MADDY SILVERANS

“Werken en studeren is soms kunst – en vliegwerk, maar zeker haalbaar!”

Postgraduaten


Heb je een opleiding afgerond en zoek je een extra academische uitdaging? De VUB biedt postgraduaten in verschillende vakgebieden aan.

Meer info

Permanenten Vormingen


Zoek je verdieping in een specifiek domein? VUB biedt permanente vormingen aan.

Meer info

Specifieke lerarenopleiding


Bezig aan je master? Of diploma al op zak?

Ontdek alles over de lerarenopleiding

Alle opleidingen VUB


Ben je benieuwd naar het gehele aanbod van opleidingen. De VUB biedt 30 bachelors en meer dan 70 masters. Keuze genoeg!

Meer info
EMMANUEL RYCKAERT

“Het diploma biedt mij meer groeimogelijkheden binnen de sector”

WAT JE ZEKER OOK NOG MOET WETEN

Een studie combineren met je job en sociaal leven is niet van zelfsprekend. Je zal niet alleen een flinke dosis planning nodig hebben, maar ook een aantal administratieve zaken uitzoeken en regelen. Vergeet niet: waar een wil is, is een weg. En de VUB helpt je op die weg.

HAALBAARHEID

Is het haalbaar om een baan te combineren met een studie?

TIJDSTIPPEN VAN DE COLLEGES

Bij specifieke trajecten voor werkstudenten worden de contactmomenten tussen 16:00 en 22:00 georganiseerd en soms overdag op zaterdag. Bekijk ter info eens de collegeroosters van dit jaar.

STUDIETRAJECT

Het is zinvol om na te gaan of een voltijds studietraject van 60 studiepunten per jaar wel haalbaar is. Afhankelijk van jouw werk- en leefsituatie, in combinatie met de studie, kan het aangeraden zijn eerder te opteren voor een spreiding van het modeltraject om je slaagkans verhogen. Spreek voor advies en begeleiding gerust de studietrajectbegeleider van je faculteit aan.

VRIJSTELLINGEN

Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak? Vraag dan aan jouw studietrajectbegeleider of je via een schakel-voorbereidingsprogramma, of verkorte bachelor wordt toegelaten tot de master van jouw keuze. De omvang van deze programma’s is afhankelijk van het diploma dat je al behaalde.
Het is mogelijk dat je binnen het vooropgestelde programma in aanmerking komt voor vrijstellingen. De aanvraagformulieren hiervoor vind je terug op de facultaire websites.

VERLOFMOGELIJKHEDEN OM TE STUDEREN

Als werkstudent bestaan er mogelijkheden om verlof op te nemen om te studeren. Voor werknemers in de privésector is er het systeem van Betaald Educatief Verlof. Werknemers in de publieke sector kunnen een beroep doen op Vormingsverlof.

Via loopbaanonderbreking/Vlaams zorgkrediet (publieke sector) en tijdskrediet (privésector) kan je je loopbaan tijdelijk opschorten om zo extra tijd te vinden om te studeren. In bepaalde situaties kan je in aanmerking komen voor een onderbrekingsuitkering van RVA of een extra aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid.

Info- en onthaalmomenten voor werkstudenten

woensdag 21 oktober, 16:00

PhD Mara Esposito

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van mevrouw Mara Esposito.   Promotor: Prof. dr. Gustavo Gutierrez Gonzalez

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van ...

vrijdag 23 oktober, 10:00

PhD Tan Lu

Promotor: Prof. dr. Ann Dooms Voor een beperkt publiek op de Campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel, Pleinlaan 2 te 1050 Elsene, D2.01. De verdediging kan via een livestream gevolgd worden.  Contacteer Jan.De.Beule@vub.ac.be voor meer informatie.

Promotor: Prof. dr. Ann Dooms Voor een beperkt publiek op de Campus Etterbeek van de Vrije Univer...

vrijdag 23 oktober, 16:00

PhD Marek Reichstädter

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van de heer Marek Reichstädter   Promotors: Associate prof. Ing. Pavel Diviš, PhD en prof. dr. Yue Gao Joint PhD met Brno University of Technology (BUT)

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van ...

maandag 26 oktober, 14:00

PhD Dianbiao Dong

Openbare doctoraatsverdediging tot het behalen van de graad van Doctor in de Ingenieurswetenschappen van de heer Dianbiao Dong. Gelieve als bijlage de uitnodiging te vinden.

Openbare doctoraatsverdediging tot het behalen van de graad van Doctor in de Ingenieurswetenschap...

vrijdag 30 oktober, 09:00 - 12:00 U

Basismodule Opleiden op de Werkvloer

(Dit evenement gaat enkel door indien de coronamaatregelen dat toelaten.)...

(Dit evenement gaat enkel door indien de coronamaatregelen dat toelaten.)...

vrijdag 30 oktober, 16:00

Chinese Mercantilism: the case of the EU-China relations

Doctoraatsverdediging van Astrid Pepermans voor het behalen van de academische graad van Doctor in de politieke wetenschappen met het proefschrift getiteld ‘Chinese Mercantilism: the case of the EU-China relations’....

Doctoraatsverdediging van Astrid Pepermans voor het behalen van de academische graad van Doctor i...

VINCENT TORREELE

“Ik ben niet als werkstudent gestart, maar dit heeft mij wel geholpen om mijn voltijdse job te combineren, met wat ik nog had af te leggen”

STUDIEBEGELEIDING

Studiebegeleiding op maat

De Studiebegeleiding biedt studiebegeleiding op maat met een aanbod begeleidingssessies zowel overdag als ’s avonds. Dit zowel individueel als in groep. Ook aan de student die werken combineert met studeren. Met vragen over je studietraject, of voor een optimale voorbereiding op je examens kan je terecht bij de Studiebegeleiding. Ook voor individuele begeleiding of groepsbegeleiding en workshops ben je bij de Studiebegeleiding aan het juiste adres.

WOUTER VAN DEN BERGH

“Overleg sowieso met je partner alvorens te beginnen… en ga naar zoveel mogelijk lessen”

HET FINANCIELE PLAATJE

Wat kost studeren & financiële tegemoetkomingen

De belangrijkste studiekosten zijn: boeken en cursussen, studiegeld, computer en eventueel vervoer.
Het bedrag van het studiegeld wordt bepaald door het aantal studiepunten waarvoor je inschrijft én of je al dan niet recht hebt op een studietoelage van de Vlaamse overheid.
Er gelden nationaliteits-, studie- en financiële voorwaarden om recht te hebben op een studietoelage van de Vlaamse overheid. Leeftijd speelt geen rol.
Met opleidingscheques kan je, onder voorwaarden, een deel van je studiegeld bekostigen.

Je kan steeds bij het Team studentenstatuut & studiefinaniering om na te gaan welke studiefinancieringsmogelijkheden er zijn.

JOACHIM MAES

Waarom dit doen? “Nieuwsgierigheid en leergierigheid”

WERKZOEKENDEN

Op zoek naar werk & studeren

Ben je werkloos en heb je recht op een uitkering, dan kan je onder bepaalde voorwaarden deze uitkering combineren met studies in het hoger onderwijs.
Studies waarvoor je met een diploma- of creditcontract van 27 of meer studiepunten bent ingeschreven, kan je enkel volgen indien je een vrijstelling van beschikbaarheid hebt gekregen.
 

JOERI BOONEN

“Begin alleen als je de opleiding serieus neemt”

9 Sleutels tot Studiesucces

Een universitaire studie combineren met een job en een gezin lijkt nog minder vanzelfsprekend. Toch bewijzen de vele werkstudenten die jaarlijks afstuderen het tegendeel. Uit de literatuur over de succesvolle combinatie werken en studeren en vanuit praktijkervaringen van werkstudenten hebben we 10 tips gedistilleerd die we je willen meegeven. Met deze negen sleutels zal de deur naar een universitair diploma gemakkelijker opengaan.

1. Ken je doel, behaal je diploma!

Wat zijn je doelen? Wat is je motivatie? Wil je van job veranderen? Studeer je uit interesse of ter persoonlijke ontwikkeling? Focus je op professionele netwerking en het leggen van nieuwe contacten? Weet wat je motiveert!

2.Ken de opleiding, kies je programma!

Wat wil je bereiken? Welke opleiding past hierbij? Wat houdt het programma in?  Welke inhoud, voorkennis en vakken?

3. Ken je studietrajectbegeleider, maak afspraak!

Wat wil/kan je behalen? Hoe werk-studie-leven optimaal combineren? Welk traject is haalbaar? Spreek met de studietrajectbegeleider van je faculteit. Leer meer over studievoortgang, studiemotivatie, studievaardigheden. Ga ten rade bij het StudieBegeleidingsCentrum (SBC).

4. Maak afspraken met je partner/ gezin, met je sociale netwerk.

Betrek je naasten bij je studiekeuze. Hou rekening met je partner/kinderen/vrienden. Maak met hen duidelijke afspraken. Vraag hun steun voor je studieproject.

5. Probeer ook je collega’s te informeren.

Maak zo mogelijk afspraken met je collega’s. Schakel hun steun in.

6. Ken je medestudenten, wissel uit onder elkaar.

Bouw actief mee aan je studentengroep. Focus op goede sociale contacten. Laat je motiveren en vraag steun. Gebruik positieve ‘sociale druk’.              

7. Investeer in randkennis

Studiekeuze is leren kiezen. Hoe doe je dat? Ontwikkel studievaardigheden, ken de academische taal, volg een taaltraining (gesproken of geschreven), verbeter je examenvaardigheden, leer meer over het schrijven van een Ba- of Ma-proef. Volg een faalangsttraining, indien nodig.  

8. Bewerkstellig verbetering

Je bent een ervaringsdeskundige. Evalueer en deel mee over de kwaliteit van je opleiding, de programma’s, de docenten. Vul jaarlijks de e-onderwijsevaluatie in.

9. Geef niet op, behaal je diploma!

Geloof in jezelf en je kunnen, zet door en stel realistisch je doelen bij. Focus op ‘behalen’.

 

 

Bron: Waarom opnieuw gaan studeren? Een sociologische studie over de motieven van werkstudenten, door Bram Snackaert, masterproef sociologie academiejaar 2012-2013

Team studentenstatuut & studiefinanciering


Contactgegevens

Infopunt Studenten


Contactgegevens

Studiebegeleiding


Contactgegevens

Infodagen

voor (werk)studenten

Meer info