logo
Caroline Pauwels, rector

Hoeveel meter Braem kan u redden?

Mijn kantoor bevindt zich op de vijfde verdieping van het Braemgebouw. Ik mag elke dag genieten van deze architecturale pracht. Maar ik zie ook het verval. De renovatie is gelukkig gestart maar onze middelen volstaan niet. Daarom hebben we nu uw hulp nodig om de restauratie van de muurschilderingen van Braem te financieren.

Geef nu en renoveer de muurschilderingen

Per lopende meter hebben we nood aan €200. Dankzij de steun van talrijke donateurs hebben we €87.500 ingezameld waarmee we 437,5 meter van de 500 lopende meter muurschilderingen kunnen restaureren.

Voor de restauratie van de resterende 62,5 meter zijn er nog bijkomende middelen nodig, namelijk €12.500. Elke gift helpt. Voor een gift vanaf €40 ontvangt u een fiscaal attest.

Doet u liever een overschrijving? Stort dan het gewenste bedrag op het rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vrije mededeling GIFTPR7.

Een architecturale parel

Dit iconisch werk van Antwerpse modernistische architect Renaat Braem (1910 – 2001) symboliseert sinds 1976 de eigenzinnige filosofie van de VUB. De 'Sigaar' stelt de VUB voor als open en tolerante universiteit, met het Vrij Onderzoek als basisprincipe. Het is sinds 2007 een beschermd monument en vereist vandaag een dringende renovatie.

Vijfhonderd meter aan redelijke eigenzinnigheid

Op de betonnen wanden van het Braemgebouw speelt zich een epos af dat zich laat lezen over zes verdiepingen. Dit zijn unieke muurschilderingen van de hand van de architect. Die tekeningen schetsen een eigenzinnige wereldfilosofie over een afstand van 500 lopende meter. Ze beelden het ontstaan van de kosmos en de aarde uit, de oorsprong van het leven, de ontwikkeling van planten, dieren en mensheid, de strijd van de mens voor vrijheid tot de ultieme bevrijding in een open gemeenschap.

Lees het verhaal van het Braemgebouw

De 'Sigaar' is een symbool voor alles waar de VUB en haar duizenden studenten, wetenschappers en alumni voor staan. Vrijheid van denken en humanisme kenmerken ons. Die waarden zijn letterlijk en figuurlijk in beton gegoten in de vorm van ons rectoraatsgebouw. Hieronder leest u alles over het verleden en de toekomst van het Braemgebouw.

Ontdek welke projecten u nog kan steunen

Neem een aandeel in de vooruitgang, participeer in dit project. Wat u geeft aan de VUB krijgt u terug. Zo kijken we bij de VUB Foundation naar uw donatie. Samen maken we vooruitgang mogelijk. Door nu vooruit te kijken.

Steun andere projecten, initiatieven en samenwerkingen van de VUB.

Isabelle Marneffe
Directeur VUB Foundation

E-mail
Isabelle.Marneffe@vub.be

Telefoonnummer
+32 (0)2 629 15 42