logo

Verbreed je blik op de islam dankzij Critical Thinking within Islam 

Wist je dat… de islamitische filosofie een enorm grote invloed heeft op de westerse wereld? Critical Thinking within Islam legt het je graag allemaal uit. Kritische diversiteitsdenkers, unite! 

Zowel moslimextremisten als islamofoben grijpen in hun ideeën over de islamitische beschaving terug naar een oorspronkelijk 'zuivere' islam die 1400 jaar geleden zou zijn ontstaan. Maar in realiteit heeft die nooit bestaan! De islam is nooit één blok geweest, één beweging. Meer zelfs: ze werd doorheen de geschiedenis gevoed en bevraagd door een reeks invloedrijke filosofen en dissidenten. Dankzij hen leeft er vandaag een boeiende debatcultuur rond de islam die haaks staat op het waanidee van een ‘zuivere’, onveranderlijke religie. In de complexe wereld van vandaag is het dan ook broodnodig om het juiste denkbeeld van de islam aan te bieden. Dat is ook de VUB niet ontgaan. Via het online project Critical Thinking within Islam biedt de universiteit VUB’ers zoals jou de kans om meer te weten te komen over de islamitische filosofen en denkers. Zij zijn namelijk de grondleggers van een cultuur gebaseerd op ratio en wetenschap en beïnvloeden de hedendaagse denkers nog steeds. 

Concreet kan je online lezingen en teksten raadplegen van internationale denkers die het rijke kritische denken binnen de islam centraal stellen. Zo maakt de reeks je bewust van die niet-westerse denkbeelden en hoe die tot zeer invloedrijke inzichten leidden. Critical Thinking within Islam draagt daardoor bij aan de waardering van culturele diversiteit, iets wat jij als VUB’er natuurlijk ook zeer belangrijk vindt. Je verbreedt dankzij het project dus je blik op de islam en bevordert bovendien een samenleving die gebaseerd is op inclusiviteit! Twijfel dus niet en ga snel naar de website, waar de teksten en video’s terug te vinden zijn! 

 

Meer weten over deze lectures?

Klik hier
Projectleider
Goede Nuyttens (VUB Crosstalks) en Mohamed Ikhoubaan (Moussem vzw)

E-mail:
goedele.nuyttens@vub.be

Tel:
0032 495 93 88 62

Inschrijven?

Ga naar de website

Blijf altijd op de hoogte over Crosstalks

Volg hun facebookpagina