"Ik heb mijn behandelende arts aangeboden hem te helpen bij het verzamelen van fondsen, niet voor mezelf, wel voor anderen."

VUB-UZB PAUL DE KNOP FONDS VOOR IMMUNOTHERAPIE

Kort na de beëindiging van zijn mandaat als rector van de Vrije Universiteit Brussel kreeg prof. Paul De Knop de diagnose dat (uitgezaaide) melanoomkanker werd vastgesteld; dit is nog steeds één van de meest agressieve vormen van kanker. Tijdens zijn behandeling in het UZ Brussel kwam hij in contact met Prof. Bart Neyns en zijn onderzoeksteam. Zijn experimentele behandeling, nl. de immunotherapie, levert reeds hele mooie resultaten maar vergt nog meer onderzoek om meer mensen, sneller en betaalbaar uit hun penibele toestand te helpen.

Ook geraakt door dit verhaal?

Ja, ik wil schenken

Loop je mee tegen kanker?

Ja, ik loop mee

Onderzoeksteam

Van links naar rechts: prof. dr. Ivan Van Riet, prof. dr. Rik Schots en prof. dr. Bart Neyns.

Prof. dr. Bart Neyns van de dienst Oncologie.

Immunotherapie

Prof. dr. Bart Neyns en zijn collega's van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie boeken opmerkelijke succes met een nieuwe behandeling van kanker waarbij lichaamseigen cellen worden gebruikt om de tumor aan te vallen. In ons immuunsysteem zitten verschillende soorten cellen. Zo ook dendritische cellen, die de kanker helpen aan te vallen. Die cellen zijnonvoldoende aanwezig in een tumor. De dendritische cellen worden daarom uit het lichaam van de patiënt gehaald. In het laboratorium worden die cellen zó aangepast dat ze, eens terug in het lichaam van de patiënt, beter gewapend zijn voor hun taak. Anders gezegd: het lichaam zélf vernietigt de kanker.

De genezing van patiënte Valérie is een mijlpaal voor de immunotherapie die door prof. Neyns en zijn team werd ontwikkeld. In het voorjaar 2018 startte een nieuwe klinische studie om voor nog meer patiënten het verschil te maken. Bijkomende middelen zijn broodnodig. En wel hierom: de immunotherapie van professor Neyns vertrekt van lichaamseigen cellen, geen farmaceutisch ontwikkelde producten. Het gevolg is dat de farmaceutische sector weinig tot niet geïnteresseerd is in deze oplossing in de strijd tegen kanker. Er is – cru gezegd – geen business mee te doen. Maar immunotherapie kan wel levens redden!

Prodigy-toestel

Een eerste realisatie van het VUB-UZB Paul De Knop Fonds is de aankoop van het Prodigy-toestel. Het haalt het bloed uit het lichaam van patiënten en maakt de zogenaamde dendritische cellen - die de kanker zullen bestrijden - klaar in een gesloten circuit. In onderstaand filmpje stellen VUB-prorector Paul de Knop Fonds en prof. dr. Bart Neyns dit toestel voor:

Het onderzoek gaat onverminderd verder en blijft grote sprongen voorwaarts maken. De overlevingskansen bij de vormen van kanker waarbij immunotherapie nu al wordt gebruikt, zijn vaak hoger dan in het verleden. Maar er is nog een lange weg te gaan. Helpt u mee?

'Deze therapie wordt beter en beter. Binnenkort willen we succes boeken tegen leukemie bij kinderen of agressieve lymfeklierkanker bij volwassenen.

Prof. dr. Bart Neyns

U MAAKT HET VERSCHIL!

Stort vandaag nog op het rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vermelding GIFT FO2. Giften vanaf €40 zijn tot 45% fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil schenken

De Warmste Benefiet t.v.v het VUB-UZB Paul De Knop Fonds

Op zondag 22 december 2019 vindt de warmste benefiet van Vlaanderen plaats in het CC De L!nk.

Op het programma van 14:30 tot 22:00 staan onder andere:

• Koffietafel, pannenkoeken en taart
  • Live muziek (met o.a. een optreden van Boundless en Schotse, Ierse en Vlaamse folk)
  • Cocktailbar
  • Foodtrucks

Meer lezen kan op de Facebookpagina.

Daarnaast zijn er twee wandelingen voorzien waaraan iedereen kan deelnemen.

1. Op zondag 22 december 2019 is er een wandeling van Sint-Idesbald naar Sint-Eloois-Winkel (30km).

2. Op maandag 23 december2019 is er een wandeling van Sint-Eloois-Winkel naar Kortrijk Weide (15km).

Deelnemers kunnen zich laten sponsoren per kilometer door familie en vrienden. Voor meer informatie en inschrijvingen: benefiet2212@gmail.com.

Dit allemaal ten voordele van de Zuidactie en het VUB-UZB Paul De Knop Fonds.

Kan u er niet bij zijn maar wilt u deze actie toch steunen? Doe dan een gift op het rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vermelding FO2 - Warmste Benefiet.

De VUB Foundation en het VUB-UZB Paul De Knop Fonds bedanken de initiatiefnemers: Jan Devolder, Ria Vanbiesen en Liese Devolder.

Langlauf voor immunotherapie

Harold Marreyt en Igor Vyncke van Kinetiek trekken hun skischoenen aan en doen mee aan de Vasaloppet, een skiwedstrijd in Zweden. Jij kan hen sponsoren per kilometer. Het totaalbedrag schenken zij aan het VUB-UZB Paul De Knop Fonds.

Steun Harold Marreyt en Igor Vyncke.

VUB Loopt

Met VUB Loopt wil de VUB het hele jaar door zoveel mogelijk medewerkers, alumni, studenten en sympathisanten aan het lopen krijgen alsook sensibilisering voorzien rond gezond sporten met als doel geld in te zamelen voor het VUB-UZB Paul De Knop Fonds. Doe jij mee?

Ik loop mee.

Stap-voor-Stap tegen kanker

Op zondag 13 oktober 2019 werd Stap-voor-Stap tegen kanker georganiseerd in Sport Vlaanderen Hofstade. Bezoekers konden genieten van een heerlijke brunch, een leuke wandeling, goede sfeermuziek en toffe randactiviteiten voor jong en oud. Dit alles volledig ten voordele van het VUB-UZB Paul De Knop Fonds.

Sport- en Beleefdagen 2019

Sport Vlaanderen organiseerde op 19 september 2019 de Sport- en Beleefdagen voor het Vlaams Overheidspersoneel in Brussel en zamelde €3.000 in voor het VUB-UZB Paul De Knop Fonds.