logo
Wijlen ererector Paul De Knop: "Ik heb mijn behandelende arts aangeboden hem te helpen bij het verzamelen van fondsen, niet voor mezelf, wel voor anderen."

VUB-UZB PAUL DE KNOP FONDS VOOR IMMUNOTHERAPIE

Tot onze grote spijt overleed VUB ererector Paul De Knop op 4 augustus 2022 aan de gevolgen van kanker. We zijn hem ontzettend dankbaar voor al zijn inspanningen en zijn grote persoonlijkheid. Met de hele VUB-gemeenschap leven we mee met de familie, vrienden en kennissen van Paul. 

Wijlen ererector Paul De Knop die zelf kankerpatiënt was richtte zijn fonds op omdat hij ervan overtuigd was dat er meer fondsen nodig zijn voor het onderzoek naar immunotherapie, voor de patiënten en voor hun omkadering. Hij zei daarover: “Het geld dat we met het fonds binnenkrijgen, moet gaan naar wetenschappelijk onderzoek en naar klinische studies. Hoe meer mensen geholpen kunnen worden met immunotherapie, hoe beter. Want wat voor mezelf misschien niet meer kan, kan voor anderen nog wel.”

Immunotherapie maakt gebruik van de mogelijkheid van het immuunsysteem om kankercellen als vreemd te herkennen en te vernietigen. Dankzij immunotherapie kunnen immuuncellen de kankercellen efficiënter en gerichter bestrijden en opruimen. 

Steun het fonds van wijlen ererector Paul De Knop


Ja, ik wil schenken

Onderzoeksteam

Van links naar rechts: prof. dr. Ivan Van Riet, prof. dr. Rik Schots en prof. dr. Bart Neyns.

Prof. dr. Bart Neyns Hoofd van de dienst Oncologie.

Immunotherapie

Prof. dr. Bart Neyns en zijn collega's van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie boeken opmerkelijke successen met een nieuwe behandeling van kanker waarbij lichaamseigen cellen worden gebruikt om de tumor aan te vallen. In ons immuunsysteem zitten verschillende soorten cellen. Zo ook dendritische cellen, die de kanker helpen aan te vallen. Die cellen zijn onvoldoende aanwezig in een tumor. De dendritische cellen worden daarom uit het lichaam van de patiënt gehaald. In het laboratorium worden die cellen zó aangepast dat ze, eens terug in het lichaam van de patiënt, beter gewapend zijn voor hun taak. Anders gezegd: het lichaam zélf vernietigt de kanker.

De genezing van patiënte Valérie is een mijlpaal voor de immunotherapie die door prof. Neyns en zijn team werd ontwikkeld. Bijkomende middelen zijn broodnodig. En wel hierom: de immunotherapie vertrekt van lichaamseigen cellen, geen farmaceutisch ontwikkelde producten. Het gevolg is dat de farmaceutische sector weinig tot niet geïnteresseerd is in deze oplossing in de strijd tegen kanker. Er is – cru gezegd – geen business mee te doen. Maar immunotherapie kan levens redden!

Prodigy-toestel

Een eerste realisatie van het VUB-UZB Paul De Knop Fonds was de aankoop van het Prodigy-toestel. Het haalt het bloed uit het lichaam van patiënten en maakt de zogenaamde dendritische cellen - die de kanker zullen bestrijden - klaar in een gesloten circuit. De aankoop werd mogelijk gemaakt door giften aan de VUB voor het fonds, een toelage van het VUB Wetenschappelijk Steunfonds, een gift van wijlen patiënt Eric Mertens en een deel van het VUB Marie-Louise Lottin legaat voor kankeronderzoek.

In onderstaand filmpje stellen wijlen ererector Paul de Knop en prof. dr. Bart Neyns dit toestel voor:

Gentlemen Boxin​g Club fighting for charity

Op 28 mei 2022 organiseerde het Chikara Trainingcenter Fighting For Charity ten voordele van het VUB-UZB Paul De Knop Fonds. Het evenement bracht boksliefhebbers samen die zich willen inzetten voor de strijd tegen kanker. Meer dan 22.000 euro werd ingezameld. Een fantastisch resultaat!

Gratis zonnecrème op de VUB campus

Op de VUB-campus in Etterbeek staan tot begin september drie dispensers met gratis zonnecrème (SPF 30). Hiermee willen we studenten, personeel en voorbijgangers sensibiliseren over het belang van bescherming tegen de zon.

VUB Loopt

Via het VUB Loopt platform wilde de VUB zoveel mogelijk medewerkers, alumni, studenten en sympathisanten aan het lopen krijgen en gezond sporten promoten, met als doel geld in te zamelen voor het VUB-UZB Paul De Knop Fonds. Dit samen bracht zo'n €14.000 op! 

Wil je nog mee in beweging blijven? Ontdek de groene wandelroutes in het Laarbeekbos, vlakbij de VUB Brussels Health Campus en het UZ Brussel.

Langlauf voor immunotherapie

Harold Marreyt van HM Training en Igor Vyncke van Kinetiek hebben meegedaan aan de Vasaloppet in Zweden. Zij lieten zich sponsoren en schonken het totaalbedrag aan het VUB-UZB Paul De Knop Fonds.

In totaal leverde deze actie meer dan €6.000 op!

De Warmste Benefiet t.v.v het VUB-UZB Paul De Knop Fonds

Op zondag 22 december 2019 vond de warmste benefiet van Vlaanderen plaats in CC De L!nk.

De VUB Foundation bedankt de initiatiefnemers Jan Devolder, Ria Vanbiesen en Liese Devolder die met deze actie €8.000 hebben ingezameld voor het VUB-UZB Paul De Knop Fonds.

Stap-voor-Stap tegen kanker

Op zondag 13 oktober 2019 werd Stap-voor-Stap tegen kanker georganiseerd in Sport Vlaanderen Hofstade. Bezoekers konden genieten van een heerlijke brunch, een leuke wandeling, goede sfeermuziek en toffe randactiviteiten voor jong en oud. Dit alles bracht meer dan €9.000 op voor het VUB-UZB Paul De Knop Fonds.

Sport- en Beleefdagen 2019

Sport Vlaanderen organiseerde op 19 september 2019 de Sport- en Beleefdagen voor het Vlaams Overheidspersoneel in Brussel en zamelde €3.000 in voor het VUB-UZB Paul De Knop Fonds.

Het onderzoek gaat onverminderd verder en blijft grote sprongen voorwaarts maken. De overlevingskansen bij de vormen van kanker waarbij immunotherapie nu al wordt gebruikt, zijn vaak hoger dan in het verleden. Maar er is nog een lange weg te gaan. Helpt u mee?

'Deze therapie wordt beter en beter. Binnenkort willen we succes boeken tegen leukemie bij kinderen of agressieve lymfeklierkanker bij volwassenen.

 Prof. dr. Bart Neyns

U MAAKT HET VERSCHIL!

Stort vandaag nog op het rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vermelding GIFT FO2. Giften vanaf €40 zijn tot 45% fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil schenken