VUB Loopt banner

De vraag die heel veel mensen die lopen soms te horen krijgen: WAAROM LOOP JIJ EIGENLIJK?

90 % van de mensen die lopen zullen antwoorden: VOOR MIJN GEZONDHEID. En dat is ook wel zo want slechts 10 % doet het om te presteren. Niks verkeerd daaraan, ver van zelfs. Gezondheid is dus de voornaamste trigger die ervoor zorgt dat we de laatste tijd massaal de loopschoenen aanbinden.

Maar spijtig genoeg zijn er ook heel veel mensen die niet in staat zijn om te lopen door ziekte bijvoorbeeld. Daarom kan je lopen voor gezondheid ook nog anders interpreteren… en dat is lopen voor de gezondheid VAN ANDEREN. Lopen voor een GOED DOEL dus.

En laat dit nu net de hoofddoelstelling zijn van de campagne “VUB LOOPT!” van VUB Foundation in samenwerking met VUB Sport.

Met VUB loopt wil de Vrije Universiteit Brussel het hele jaar lang zoveel mogelijk medewerkers, alumni, studenten en sympathisanten aan het lopen krijgen en sporten onder de aandacht brengen met als doel geld in te zamelen voor het VUB-UZB Paul De Knop Fonds voor immunotherapie.

Om deze uitdaging tot een succesvol einde te brengen, hebben we jouw steun nodig. Op dit platform kan je je laten inspireren hoe ook jij aan het lopen kan gaan of blijven en tegelijkertijd de strijd tegen kanker mee ondersteunen.  Benieuwd naar wat we allemaal op de agenda hebben staan dit jaar?  Bekijk hieronder aan welke verschillende loopactiviteiten je kan deelnemen. 

Cross parcours

Sinds een aantal jaar heeft er op onze campus een officiële “cyclocross” plaats op onze campus te Etterbeek.  De “Soudal Brussels Universities Cyclocross” in het kader van de X2O badkamer Trofee”.  Voor deze cross werd een uitdagend parcours kris kras doorheen onze campus uitgetekend.  Zou dan toch zonde zijn dat dit dan maar voor één dag per jaar gebruikt wordt niet?  Dus dachten we, laten we die route, in memoriam van onze ere-rector Paul De Knop, permanent bewegwijzeren zodat er de rest van het jaar op gelopen kan worden.  Start en aankomst van het om en bij de 2500m lange parcours is voorzien links van de toegang tot de atletiekpiste op de campus.  En dan is een kwestie van uit te kijken naar de pijlen om de route succesvol af te ronde.  Tip : aan de start hangt een overzicht van parcours ... en tijdens het lopen kijk je best vooral naar de pijlen voor jou.  Aangezien het parcours een lus maakt zie je soms ook (de achterkant van) pijlen van een ander onderdeel van de route.  Trek je loopschoenen aan en ga op ontdekking (2024  : nieuwe signalisatie wordt voorzien in de week van 4 maart)!

VUB Loopt pijl voor het crossparcours
Student aan het lopen in de atletiekpiste van Campus Etterbeek

Start to run lesreeks

“Start to Run” met loopbuddy Aurelie van 12 februari tot 24 mei 2024.  2 begeleide sessies per week startend 15 weken voor de 20KM van Brussel.  Maandag van 17-18u en Woensdag 17-18u. Afspraak telkens in de inkomhal van het VUB Sportcomplex op de campus.  Deze lessenreeks is bestemd voor lopers met weinig loopervaring die zich klaar willen maken voor deelname aan de 20KM van Brussel in een komend jaar.  

Wil je deelnemen? Stuur alvast een mailtje naar sport@vub.be om ons te laten weten dat je interesse hebt voor dit initiatief.  Reserveer vooraf per sessie in de VUB Sport app onder campus "Elsene/Etterbeek", "Sportmix", "Start to Run" op maandag en woensdag.  Voor deelname aan de reeks is een sportkaart met sportknip voldoende, deze reeks maakt deel uit van de sportmix.

Op naar de 20KM lesreeks

Op naar de 20KM met loopbuddy Aurelie van 13 februari tot 24 mei 2024.  Twee begeleide training sessies per week startend 10 weken voor de 20KM van Brussel.  Dinsdag van 17-18u en Donderdag van 17-18u. Afspraak in de inkomhal van het VUB Sportcomplex op de campus.  Voor lopers met loopervaring die zich klaar willen maken om dit jaar al deel te nemen aan de 20KM van Brussel. 

Wil je deelnemen? Stuur alvast een mailtje naar sport@vub.be om ons te laten weten dat je interesse hebt voor dit initiatief.  Reserveer vooraf per sessie in de VUB Sport app onder campus "Elsene/Etterbeek", "Sportmix", "Get Ready for the 20Km" op dinsdag en donderdag.  Voor deelname aan de reeks is een sportkaart met sportknip voldoende, deze reeks maakt deel uit van de sportmix.

2022_Sport_etterbeek-atletiekpiste-rustend_VUB
20 km van Brussel aan het Jubelpark

VUB Loopt de 20KM van Brussel

Deelnemen aan de 20KM van Brussel op 26 mei 2024 kost 30€ voor VUB en EHB studenten, personeel en alumni.  Studenten krijgen, op voorwaarde dat ze de 20KM ook effectief hebben gelopen (of gewandeld), achteraf 15€ terug gestort.  Of 40€ inclusief een VUB Loopt UV SPF+50 t-shirt.  €5 per deelnemer gaat naar Paul De Knop Fonds.  €10 per t-shirt naar het fonds. 

DE ORGANISATIE VAN DE 20KM LIET ONS OP 11 APRIL WETEN DAT HET EVENT VOOR DIT JAAR VOLZET IS ... INSCHRIJVEN HELAAS NIET MEER MOGELIJK ... MAAR VERVOEG ONS DAN ZEKER VOLGEND JAAR.

Tips om je goed voor te bereiden en om de 20KM zelf ook vlot te laten verlopen vind je o.a. op de website van de organisatie (Training - 20 km de Bruxelles – 20 km door Brussel) of krijg je van VUB Loopt Buddy Aurelie (zie lesreeks "op naar de 20KM").
 

Exclusief 'VUB Loopt' UV SPF+50 loopshirt

Wijlen ererector Paul De Knop was een sportfanaat die hield van sporten in de openlucht.  Omdat we 50 jaar in het verleden nog niet goed op de hoogte waren van hoe schadelijk zonlicht wel kan zijn voor onze huid voorzagen we tijdens het sporten niet altijd de nodige bescherming tegen de zon.  Anno 2020 weten we beter.  Je huid te regelmatig aan zonlicht blootstellen kan leiden tot huidkanker.  Zonnecrème met factor 50+ is geen luxe meer.  Maar tijdens het duursporten kan regelmatig smeren wel eens vergeten worden.  Vandaar onze tip: bescherm je huid met een daartoe aangepast sportshirt.  Voor slechts €10 per stuk koop je een exclusief sunprotect UV+50 t-shirt van VUB Loopt. Maten XS tot XL beschikbaar bij VUB Sport aan het onthaal.  Stuur een mailtje aan sport@vub.be met je naam, gender en gewenste maat van t-shirt en kom het dan later oppikken aan het onthaal van VUB Sport in de inkomhal van het VUB Sportcomplex op de campus te Etterbeek (gebouw L).

Nic Van Craen with VUB Runs t-shirt
VUB Loopt t-shirt en short in de VUB huisstijl

VUB huisstijl loop singlet en/of broekje 

Een “echte” loper?  Dan kan je ook bij VUB Sport terecht voor de aankoop van een loop singlet en/of broekje.  €25 per stuk.  €5 per stuk gaat naar het Paul De Knop Fonds. Beschikbaar in maten S, M en L. Je kan hiervoor aan het onthaal van VUB Sport in de inkomhal van gebouw L op de campus Etterbeek terecht van maandag tot vrijdag tussen 9 en 21u (best vooraf even een mailtje sturen naar sport@vub.be met daarin vermelding van de gewenste kledingmaat … dan leggen we die alvast klaar voor jou).

Atletiekpiste

Lopen op de atletiekpiste van de VUB in Etterbeek?  Dat kan, met je VUB Sportkaart (koop hier je kaart online).  Aan het onthaal van VUB Sport kan je dan op die kaart 10 of 20 toegangen tot de piste op laten zetten.  Per 10 beurten stort VUB Sport een euro naar het Paul De Knop Fonds.

Meer info?