Experimentele immunotherapie

Wijlen ererector Paul De Knop die zelf kankerpatiƫnt was richtte zijn fonds op omdat meer fondsen nodig zijn voor het onderzoek naar
immunotherapie aan het UZ Brussel, onder leiding van prof. dr. Bart Neyns en zijn onderzoeksteam aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie.Ā Deze innovatieve behandeling maakt gebruik van de mogelijkheid van het immuunsysteem om kankercellen als vreemd te herkennen en te vernietigen.

Hun experimentele immunotherapie levert vandaag al hele mooie resultaten. Maar er is nog meer onderzoek nodig om meer mensen sneller en betaalbaar uit hun penibele toestand te helpen.

Help jij mee?

Immunotherapie kan levens redden

Met de nieuwe behandeling van kanker gebruiken de onderzoekers lichaamseigen cellen om de tumor aan te vallen.Ā In ons immuunsysteem zitten verschillende soorten cellen. Zo ook dendritische cellen, die de kanker helpen aan te vallen. Die cellen zijn onvoldoende aanwezig in een tumor. De onderzoekers halen de dendritische cellen daarom uit het lichaam van de patiĆ«nt. In het laboratorium passen ze deze aan zodat de cellen, eens terug in het lichaam van de patiĆ«nt, beter gewapend zijn voor hun taak. Anders gezegd: het lichaam zĆ©lf vernietigt de kanker.

2018_Hematologie_Team Paul De Knop_VUB

Immunotherapie

Prof. dr. Bart NeynsĀ en zijn collega's van de faculteit Geneeskunde en Farmacie boeken opmerkelijke successen met deze nieuwe behandeling van kanker. Maar bijkomende middelen zijn broodnodig. De immunotherapie van Bart vertrekt immers van lichaamseigen cellen, geen farmaceutisch ontwikkelde producten. Het gevolg: de farmaceutische sector heeft weinig tot geen interesse in deze oplossing in de strijd tegen kanker. Er is ā€“ cru gezegd ā€“ geen business mee te doen. Maar immunotherapie kan levens redden!

Prodigy-toestel

Een eerste realisatie van het VUB-UZB Paul De Knop Fonds is de aankoop van hetĀ prodigy-toestel. Dat haalt het bloed uit het lichaam van patiĆ«nten en maakt de zogenaamde dendritische cellen klaar in een gesloten circuit.

Bekijk het filmpje waarin Paul en Bart je meer vertellen over de behandeling en dit toestel.

Een ander baanbrekend onderzoek binnen immunotherapie is de ontwikkeling van een zogenaamde adoptieve T-celtherapie voor hersenkanker. Een team onder leiding van professoren Bart Neyns en Sandra Tuyaerts krijgen patiĆ«nten immuuntherapie lokaal in de hersenen toegediend via een kathter in het hoofd. Een techniek die nergens anders ter wereld wordt toegepast! De T-cellen die worden geĆÆnjecteerd zijn als het ware de soldaten van het immuunsysteem die kwaadaardige kankercellen kunnen uitschakelen en bijgevolg de effecten van immuuntherapie versterken. Op die manier hoopt het onderzoeksteam de overlevingskansen van patiĆ«nten met hersenkanker te verlengen. Lees er meer over in dit magazine.

Schenk nu en maak het verschil!

Schenk online of via een overschrijving op het rekeningnummerĀ BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vermelding GIFT FO2.Ā Giften vanaf ā‚¬ 40 zijn fiscaal aftrekbaar.

Doneer

Ontdek welke fondsen je nog kan steunen

Ga naar het overzicht