Kanker is nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak in België. Gemiddeld 188 mensen per dag krijgen te horen dat ze aan kanker lijden. U kent waarschijnlijk mensen die de diagnose kregen of u bent/was zelf een van hen. Top onderzoekers aan de VUB en het UZ Brussel zetten zich dagelijks in om kankerpatiënten hoop te geven op genezing. Kortom, een remedie te vinden tegen kanker. Met de steun van alumni, sympathisanten en bedrijven kunnen zij vooruitgang boeken in hun onderzoek naar immunotherapie. Ontdek welke wetenschappers het verschil maken voor veel mensen.

Bart Neyns

Prof. dr. Bart Neyns pionier in immunotherapie tegen huidkanker

Al meer dan 20 jaar heeft prof. dr. Bart Neyns, diensthoofd Medische Oncologie aan het UZ Brussel, één doel: zoveel mogelijk kankerpatiënten redden met immunotherapie. Zijn baanbrekend onderzoek is hoopvol: 1 op de 3 huidkankerpatiënten geneest dankzij immunotherapie. In tegenstelling tot chemo- of radiotherapie, activeert deze revolutionaire kankerbehandeling het eigen immuunsysteem om kankercellen aan te vallen. Meer onderzoek naar immunotherapie is nodig om meer patiënten te helpen. Dat onderzoek is mede mogelijk met de steun van het VUB-UZB Paul De Knop Fonds. De uitbreiding naar longkanker wordt

momenteel onderzocht.

Steun dit onderzoek.

Dr. ir. Xenia Geeraerts motivator van de immuunsoldaten

Elk jaar krijgen enkele honderden Belgen de diagnose glioblastoom, een heel agressieve en moeilijk behandelbare hersenkanker met weinig overlevingskans. Het onderzoek naar immunotherapie bracht daar verandering in: de helft van de patiënten met diagnose van herval zijn 1 jaar na de behandeling nog in leven. De soldaten van het immuunsysteem van de patiënt, ook wel de killer T-cellen genoemd, zijn essentieel om kankercellen uit te schakelen. Dr. ir. Xenia Geeraerts onderzoekt, onder leiding van prof. dr. Bart Neyns en prof. dr. Sandra Tuyaerts, of ze die T-cellen kan vermeerderen en genetisch aanpassen om ze voldoende sterk te maken om de kankercellen te vernietigen.

Steun dit onderzoek.
2022_Xenia_Geeraerts_onderzoeker_labo
neurochirurg Johnny Duerinck

Prof. dr. Johnny Duerinck aan de top van neurochirurgie

Neurochirurg prof. dr. Johnny Duerinck toonde aan dat met behulp van augmented reality een operatie veel preciezer kan gebeuren. Het werk van collega prof. dr. Bart Neyns inspireerde hem om te onderzoeken of immunotherapie ook effectief is tegen hersenkanker. Samen hebben ze aangetoond dat het rechtstreeks toedienen van immunotherapie in de hersenen de

overlevingskansen van hersenkankerpatiënten verlengt
. Deze methode is uniek en wordt nergens anders ter wereld toegepast! Nieuwe studies over de combinatie van operatie en toediening van immunotherapie zijn volop bezig en hoopvol voor hersenkankerpatiënten.

Steun dit onderzoek.

Prof. dr. Karine Breckpot (ge)red dankzij immunotherapie

Al jaren streeft prof. dr. Karine Breckpot ernaar om kankerpatiënten positief nieuws te brengen dankzij immunotherapie. Maar in 2016 sloeg het noodlot toe en werd zijzelf kankerpatiënt. De klassieke behandelingen zoals chemo- en radiotherapie werkten helaas niet. Uiteindelijk kreeg ze immunotherapie en genas. Haar eigen onderzoek was haar redding. Zij werkt aan verschillende strategieën om de kankerceldodende functie van T-cellen te ondersteunen, waaronder de blokkage van de negatieve signalen die kankercellen uitsturen om T-cellen te misleiden.

Steun dit onderzoek.
Karine Breckpot
2018_Portret_Damya Laoui_VUB

Prof. dr. ir. Damya Laoui ontwikkelaar van een kankervaccin

Bijna 90% van de sterfgevallen aan kanker zijn het gevolg van herval en uitzaaiingen. Daarom werkt prof. dr. ir. Damya Laoui aan een vaccin tegen herval en uitzaaiingen van borstkanker. Hierbij worden cellen van ons afweersysteem, dendritische cellen, geïsoleerd uit tumoren. Na injectie van deze cellen in het lichaam worden de soldaten van het afweersysteem geactiveerd om resterende kankercellen te vernietigen. De uitbreiding van de behandeling naar long- en eierstokkanker is vandaag de focus van onderzoekers Elly Marcq en Aarushi Caro. De voorbereiding van de eerste klinische studies is gestart, maar er is nog veel meer fundamenteel en preklinisch onderzoek nodig om de therapie te testen op patiënten. Dit onderzoek is mede mogelijk dankzij het VUB Yamina Krossa Fonds.

Steun dit onderzoek.

Prof. dr. Jo Van Ginderachter het brein achter tumor-aanvallers

Prof. dr. Jo Van Ginderachter leidt het labo Cellulaire en Moleculaire Immunologie aan de VUB, van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Een doorbraak gebeurde wanneer zijn team ontdekte dat bepaalde immuuncellen melkzuur, geproduceerd door kankercellen, gebruiken als energiebron. Melkzuur verstoort onze afweer tegen kankercellen. Door dat melkzuur blijft een type immuuncellen, macrofagen, in leven en ontwikkelen ze zich tot tumor-helpende cellen. Het onderzoeksteam focust zich nu op de omvorming van tumorhelpende cellen tot tumor-aanvallende cellen. Dit kan de sleutel zijn tot het sterk verhogen van de efficiëntie van immunotherapie.

Steun dit onderzoek.
immunoloog Jo Van Ginderachter
Ilse Rooman

Prof. dr. Ilse Rooman experte in pancreaskanker

Een team van een 15-tal VUB-onderzoekers onder leiding van prof. dr. Ilse Rooman wijdt zich aan het onderzoek naar pancreaskanker. Slechts 10% van de patiënten overleeft 5 jaar na diagnose en het aantal diagnoses neemt elk jaar toe. In het Laboratorium Medische en Moleculaire Oncologie van prof. dr. Ilse Rooman ontdekte het onderzoeksteam een nieuwe cel in de pancreas die kansen biedt voor immunotherapie. De ontdekte cel zit in de pancreas van gezonde mensen en heeft veel gelijkenis met de agressiefste pancreaskankercellen. Meer inzicht in de ontwikkeling van de tumor draagt bij tot een betere opsporing en behandeling.

Steun dit onderzoek.