1. Studies

Je hebt een overeenkomst nodig tussen je thuisuniversiteit en de VUB. Deze overeenkomst biedt je de mogelijkheid om één of meerdere semesters te komen studeren de VUB. Tijdens je uitwisseling volg je vakken aan de VUB en is het dus zeer belangrijk dat je ons opleidingsaanbod bekijkt (zie onder ‘studiedomeinen’) en dit bespreekt met je coördinator.

Als je geïnteresseerd bent in een uitwisseling, dan moet je een zekere procedure volgen die begint bij een aanmelding bij je thuisuniversiteit op basis van je resultaten, studiedomein, studieniveau, enz. Indien je thuisuniversiteit ermee instemt, kan je vervolgens starten met de procedure bij de VUB. Vanaf hier nemen wij het over en we helpen je zowel bij de verschillende academische stappen als bij het organiseren van je verblijf in Brussel (huisvesting, verzekeringen, enz.). Vergeet niet dat een succesvolle procedure aan jouw thuisuniversiteit niet automatisch betekent dat je wordt aanvaard aan de VUB. 

2. Stage

In principe geldt hier hetzelfde als voor studies, behalve dat er geen bilaterale overeenkomst tussen beide instellingen nodig is. Je kan je recentste CV, het stageplan, het departement aan de VUB dat jouw voorkeur geniet en een indicatie van wanneer je precies stage zou willen lopen, sturen naar exchange.incoming@vub.be. Wij sturen je verzoek door naar de uitwisselingscoördinator van de faculteit om te kijken of er een opportuniteit is om jou een stage aan te bieden.

Deadlines

Herfstsemester

  • Je thuisuniversiteit moet je nominatie sturen naar de VUB vóór 1 mei (de student krijgt een link toegestuurd)
  • Applicatie aan de VUB vóór 1 juni

Van toepassing voor zowel EU- als niet-EU-burgers.

Late en/of onvolledige aanvragen worden niet in aanmerking genomen

Deadlines

Lentesemester

  • Je thuisuniversiteit moet je nominatie sturen naar de VUB vóór 1 oktober (de student krijgt een link toegestuurd)
  • Applicatie aan de VUB vóór 1 november

Van toepassing voor zowel EU- als niet-EU-burgers.

Late en/of onvolledige aanvragen worden niet in aanmerking genomen

Lesrooster

Op zoek naar het lesrooster van je studentengroep of vak? Vanaf deze pagina vind je meteen de weg.

Studiedomeinen

Als algemene regel geldt dat je enkel vakken kan kiezen die onder jouw studiedomein vallen. Veranderingen zijn mogelijk, dus neem indien nodig contact met ons op via exchange.incoming@vub.be.

Hieronder kan je een overzicht vinden van de de uitwisselingsprogramma's per faculteit en per studiedomein:

 

Faculty Law and Criminology

Heb je academische vragen? 
Contacteer dan je faculteit via Jasmine.De.Backer@vub.be (Criminology) of Xanne.Bekaert@vub.be (Law) 

Faculty Medicine and Pharmacy

Heb je academische vragen? 
Contacteer dan jouw faculteit op Ellen.Goossens@vub.be (Biomedical Sciences) of Debby.Mangelings@vub.be (Pharmacy)

Faculty Social Sciences and Solvay Business School

Heb je academische vragen? Contacteer dan je faculteit op mobility.es@vub.be

Faculty Psychology and Educational Sciences

Faculty Sciences and Bioengineering Sciences

Faculty Physical Education and Physiotherapy

Heb je academische vragen? Contacteer dan de coördinator internationalisering van jouw faculteit via kdherdt@vub.ac.be 

Moet ik inschrijvingsgeld betalen?

Nee, alle uitwisselingsstudenten die aan de VUB studeren in het kader van een uitwisselingsovereenkomst of een uitwisselingsbeurs, beheerd door het team Internationale Relaties, zijn vrijgesteld van het betalen van lesgeld. Meer informatie over de aangeboden beurzen en relevante toelatingscriteria vind je hier

Kan ik deelnemen aan een uitwisseling wanneer er geen uitwisselingsovereenkomst is met mijn thuisuniversiteit?

Nee, indien er geen uitwisselingsovereenkomst is met je thuisuniversiteit of geen specifieke overeenkomst tussen jouw regering en de VUB, dan kan je geen aanvraag indienen voor een uitwisseling. Meer informatie over de aangeboden beurzen en relevante toelatingscriteria vind je hier.

Gebruikt de VUB ECTS?

Ja, meer informatie vind je hier. Bepaalde vakbeschrijvingen vermelden echter nog steeds SP of Studiepunten, 1 SP = 1 ECTS. 1 ECTS credit komt overeen met niet minder dan 25 en niet meer dan 30 uur onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. In de meeste gevallen bevindt de studielast zich ergens tussen 1.500 en 1.800 uur voor een academiejaar

Hoeveel credits moet ik minstens opnemen?

Alle inkomende uitwisselingsstudenten moeten minstens 21 ECTS per semester opnemen.

Hoe zit het met de erkenning van de credits aan het einde van mijn verblijf?

De VUB bezorgt je thuisuniversiteit een overzicht van je puntenlijst en de credits die je behaalde met uitleg over het puntensysteem aan de VUB. Je thuisuniversiteit moet je behaalde resultaten en credits dan overzetten en erkennen.

Kan ik vakken volgen die in het Nederlands worden gegeven?

Ja, inkomende uitwisselingsstudenten kunnen vakken kiezen van onze opleidingen die in het Nederlands gegeven worden, op voorwaarde dat je bij je online-inschrijving een bewijs voegt dat je voldoende Nederlands kent. Minstens niveau B2 is vereist.

Wat zijn de taaleisen voor een uitwisseling?

Alle inkomende uitwisselingsstudenten moeten bij hun online-inschrijving een bewijs voegen dat ze Engels kennen. Dit kan een officiële Engelse test zijn, het bewijs van vakken die je in het Engels hebt gevolgd aan je thuisuniversiteit of een verklaring van je thuisuniversiteit dat je over een voldoende kennis van het Engels beschikt om aan de VUB vakken te volgen die in het Engels worden gegeven. Minstens niveau B2 is vereist. Hetzelfde niveau is van toepassing voor wie Nederlands en/of Frans nodig heeft (tijdens een stage in het universitair ziekenhuis van de VUB, bijvoorbeeld).

Kan ik andere vakken kiezen dan de vakken die vermeld staan in het vakkenoverzicht voor mijn studiedomein?

Nee, je kan enkel vakken kiezen uit het vakkenoverzicht voor jouw studiedomein. Sommige departementen bieden je de mogelijkheid om ook vakken van andere studiedomeinen te kiezen, maar deze vakken staan dan ook vermeld in het vakkenoverzicht van jouw departement.

Kan ik vakken combineren met een opleiding of stage?

Nee, of je volgt vakken aan de VUB of je volgt een opleiding. Je kan beide niet combineren tenzij je het officiële VUB-vak 'Stage' kan selecteren in het vakkenoverzicht voor jouw studiedomein.

Biedt de VUB huisvesting aan inkomende studenten?

We stellen op de campus een beperkt aantal kamers ter beschikking van uitwisselingsstudenten in de U-residence (VUB Main Campus). Meer informatie over de U-residence en het vinden van huisvesting in Brussel vind je hier.

Kan ik taallessen volgen?

Uitwisselingsstudenten kunnen lessen volgen aan het Academic Language Centre, ACTO. Afhankelijk van je VUB-departement kunnen deze lessen al dan niet erkend worden voor studiepunten. Meer informatie vind je hier.

Bij wie kan ik terecht met vragen over mijn inschrijving en de aangeboden vakken?

Je kan contact opnemen met de Studentenadministratie via exchange.incoming@vub.be

Bij wie kan ik terecht voor specifieke vragen over een beursprogramma?

Je kan contact opnemen met de collega's van Internationale Relaties via international.relations@vub.be