Hoe draag je als kennisinstelling je steentje bij tot een duurzamere samenleving? De VUB ziet het antwoord in ‘een holistische benadering en een maximale betrokkenheid van alle actoren’.
Nu rijst bij dit soort formuleringen al snel de verdenking dat het om spuiten van mist gaat, om te verdoezelen dat er in werkelijkheid veel minder in het werk gesteld wordt dan beweerd. Maar achter de duurzaamheidsvisie van de VUB zitten wel degelijk concrete acties en verwezenlijkingen. Zo wijst de universiteit op projecten als We Are Paris (2015), de oprichting van een Duurzaamheidsforum en interne initiatieven als Duurzame Dinsdagen. De instelling vervangt ook stapsgewijs haar dienstwagens door elektrische of hybride wagens, en haar studentenrestaurant kijkt er bijvoorbeeld nauwlettend op toe dat alle geserveerde vis van duurzame herkomst is.
Het zijn slechts een paar van de concrete engagementen die de VUB neemt om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Het volledige engagement staat te lezen op de website van de Vlaamse Klimaattop.
Wie geïnteresseerd is in de topics die op de top zullen worden besproken, kan het verloop ervan rechtstreeks volgen via de live stream op de website van Vlaamse klimaattop.