Het zal de allereerste keer zijn dat de deuren van de kazernes openzwaaien voor het grote publiek. Een hele prestatie voor een pas erkende studentenvereniging. Nu ja, bru:tecture bestaat al veel langer natuurlijk, maar opereerde tot 2012 onder de naam Pantheon. Het doel van bru:tecture is om verder te gaan dan wat er in het klaslokaal gebeurt. Het beleven van architectuur is primordiaal, om te beginnen in Brussel. Dat doen ze dan in de eerste plaats met kleinere daguitstappen, ontwerpwedstrijden en lezingen in situ.
Jaarlijks organiseren ze twee grote activiteiten: een architectuurreis tijdens de lentevakantie, dit jaar naar Milaan, en een hele architectuurweek. Dat doen ze in nauwe samenwerking met de vakgroep Ingenieurswetenschappen: architectuur. Tijdens deze week vinden tal van activiteiten plaats, georganiseerd door de vorsers en studenten samen.
Dit jaar is het overkoepelende thema 'Islands of Brussels'. Studenten zullen tijdens workshops onderzoek doen naar eilanden in de stad en er worden ook aantrekkelijke publieke activiteiten georganiseerd.
Welke Brusselse eilanden?
Eilanden zijn niet letterlijk te begrijpen hier, Zenne en andere slotgrachten schuilen sinds de negentiende eeuw ondergronds. Echter wel, grotere huizenblokken en complexen, al dan niet ommuurd, daar vind je heel wat voorbeelden van. Onze eigen campussen om te beginnen en rechtover het station van Etterbeek de voormalige rijkswachtkazernes, Tour en Taxis, het Warandepark…
Architecturaal en stedenbouwkundig is de integratie van zo’n eiland in de aangrenzende omgeving een hele uitdaging. Dat is niet enkel voor architecten het geval: ook de buurtbewoners zelf moeten hierbij betrokken worden. Voor VUB en ULB die samen het USquare project trekken - de ontwikkeling van deze kazernesite naar een open internationale universiteitswijk - is dit onderzoek vanzelfsprekend “gefundenes fressen”. Wat meer achtergrond over dit project kan je lezen op VUB-Today.
Het programma voor het brede publiek
Naast de workshops voor studenten zijn volgende activiteiten toegankelijk voor het brede publiek:
- Maandag 19/3, 18u45, lezing door de Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck
- Maandag 19/3, 20u, Kick-off diner, bereid door Pop-Pot Chantier
- Dinsdag 20/3, 19u, Film: Playtime van Jacques Tati, een hilarische prent en must-see klassieker
- Woensdag 21/3, 20u, Live muziek
- Donderdag 22/3, 18u45: Paneldebat met Kristiaan Borret, de Brusselse bouwmeester, Eric Corijn, Emeritus professor Sociale en Culturele Geografie, en Caroline Pauwels, gevolgd door een afsluitende receptie.
Architecturale voorkennis is echt geen vereiste om de lezing van Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck te volgen of het paneldebat bij te wonen. De betrokkenheid van de buurtbewoners, inclusief studenten staat immers voorop. Dit is dé uitgelezen kans om voor het eerst de sfeer van de site te snuiven, de mogelijkheden van deze verborgen parel te ontdekken, gewoon een machtige plek te ervaren en je te engageren in het maatschappelijk debat hierover.
Omdat de federale politie nog steeds delen van het complex gebruikt en om jouw veiligheid te garanderen is het wel verplicht jouw aanwezigheid vooraf te registreren via http://brutecture.be/islands-of-brussels/
Officieel is de voertaal Engels, maar naar goede Brusselse gewoonte kan iedereen de eigen taal gebruiken.