Verzekeringsmaatschappijen zijn de grootste institutionele investeerders in de Europese Unie. Zij moeten de Europese richtlijn ‘Solvency II’ volgen, om de economische stabiliteit te garanderen.  Op dit moment is Solvency II volgens het onderzoek van VUB’er Kristina Loguinova een “gevaarlijk instrument”. Het is namelijk gebaseerd op richtlijn ‘Basel II’die medeverantwoordelijk was voor de laatste financiële en economische crisis. Aan de basis van Basel II ligt het vrije markt denken.
 
Wereldwijde protestbewegingen zoals Occupy Wall Street hebben het meer dan duidelijk gemaakt dat verandering in ons financieel-economisch-en juridisch systeem onmisbaar is in de nabije toekomst.  Omdat, stelt Kristina Loguinova,  "enorme aantallen mensen niet langer geloven dat het systeem luistert naar gewone mensen". Een overtuiging die alleen maar sterker groeit door de bestaande "inkomensongelijkheid".
 
De onderzoekster stelt daarom voor het juridische kader te herbekijken: “Om de kans op een nieuwe, wereldwijde economische crisis te verkleinen, is het aan te raden Solvency II te herbekijken. Daarnaast kunnen ook regels worden ingevoerd om verzekeringsmaatschappijen te laten investeren in lijn met de UN Sustainability Goals of de duurzaamheidsrichtlijnen van de Europese Commissie. Dit kan de EU-economie zeker ten goede komen”, aldus Kristina Loguinova.
 
Kristina Loguinova blijft na haar promotie aan de VUB verbonden als gastprofessor van het vak 'Money and the Law'. Daarnaast werkt ze als consultant by Ayming en is ze een van de finalisten van de Vlaamse PhD Cup.