Een derde van de coronapatiënten die op intensieve zorgen lag, heeft het niet gehaald. De anderen kropen door het oog van de naald, maar hen wacht een lange periode van herstel. In het UZ Brussel, het ziekenhuis van de VUB, staan kinesisten, psychologen, logopedisten, diëtisten en ergotherapeuten klaar om hen te weg naar betere tijden te wijzen. Psychologe Kathleen Michiels meent dat een verblijf op intensieve altijd traumatisch is. "Velen gingen ervan uit dat ze zouden sterven." Ze probeert hen met een luisterend oor terug perspectief te bieden.

Ook ander experten doen dit met hun expertise. Logopediste Johanna Vandormael ziet dat veel zaken, die voor ons vanzelfsprekend lijken, opnieuw aangeleerd moeten worden. "Patiënten weten niet meer of ze moeten slikken of niet. Daardoor kunnen speekselen slijmen soms naar de longen lopen." Zelfs stappen is voor velen een opgave. Volgens kinesist Dieter Duhamel vallen mensen letterlijk achterover. Lees meer op standaard.be (+).

---

Het UZ Brussel -het ziekenhuis van de VUB- kan alle financiële hulp gebruiken bij de aankoop van noodzakelijk medisch materiaal, zoals mondmaskers en beademingsapparatuur. De kost voor een geavanceerd beademingstoestel ligt zeer hoog en kost makkelijk tussen 50.000 en 60.000 euro per toestel. Onnodig te zeggen dat elke steun meer dan welkom is. Steun het UZ Brussel in coronatijden of raadpleeg meer info over de UZ Brussel Foundation.