Hannah De Leye zat in de derde master Geneeskunde en was voorzitter van het Geneeskunde Studenten Platform (GSP) toen de lockdown werd uitgeroepen en stages van studenten in het water vielen. Samen met ondervoorzitter Jens Tijtgat bleef ze niet bij de pakken zitten en zocht ze een manier om in deze crisistijd toch nuttig te kunnen zijn voor ziekenhuizen die hun werking helemaal moesten omgooien. Zo kwam Hannah op het idee om studenten te engargeren voor vrijwilligerswerk in het UZ Brussel, het universiteir ziekenhuis van de VUB.
Wil jij ook iets voor andere mensen betekenen en het verschil maken in de wereld? Surf naar www.vub.be/dewereldheeftjenodig.
“Het idee ontstond eigenlijk vlak na het begin van de lockdown. Voor we concreet van start konden gaan, hebben we ons plan eerst voorgelegd aan onze stagecoördinatoren, prof. Nicole Pouliart en prof. Steven Raeymaekers. Daarna namen we contact op met Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel”, vertelt Hannah. “Zij waren meteen gewonnen voor het idee en de dag erna zijn we al gaan samenzitten om praktische zaken te bespreken, zoals de verzekeringen en op welke diensten in het ziekenhuis studenten het beste zouden kunnen helpen.”
Met de toestemming van de decaan en het UZ Brussel op zak, was de volgende stap een oproep naar kandidaten, via de sociale media en website van het GSP. “De kandidaturen stroomden onmiddellijk binnen en uiteindelijk klokten we af op 276 inschrijvingen. Die kwamen van master- en bachelorstudenten uit allerlei richtingen: geneeskunde, farmacie, biomedische wetenschappen, kinesitherapie, …”
Zij stonden onder meer in voor het vervoer van patiënten en hun bagage, telefonische prescreening van mogelijke coronagevallen en het inplannen van afspraken, telefonische opvolging van Covid-19-patiënten die werden ontslagen, en zo meer. Tot op de Covid-afdelingen zelf mochten de studenten niet gaan.
Eigen “crisiscentrum”
Dat betekende dus dat er heel veel mensen zo snel mogelijk op de juiste plek moesten geraken, en dat is geen sinecure. Maar omdat de studenten in derde master Geneeskunde geen stage meer hadden, kon Hannah zelf een tandje bijsteken.
"De universiteit maakte voor ons een lokaal vrij, waar we met enkele medestudenten - Jens, Julie, Malaurie en Pieter - met de nodige social distancing en mondmasker een dispatchcentrum konden opzetten", vervolgt Hannah. "Wij bemanden het centrale verdeelpunt van waar we studenten dispatchten, en stonden voortdurend in contact met zowel het ziekenhuis als de faculteit. Die kreeg ook externe aanvragen, onder meer voor triageposten in de buurt. Alle vragen kwamen bij ons terecht, wij bespraken dat met de stagecoördinatoren en zochten een goede invulling, en hebben vooral heel veel mensen gebeld."
>>> Lees verder onder de foto.
Na enkele weken werd de werking stilaan afgebouwd en overgenomen door het decanaat en het secretariaat van de faculteit omdat de studenten weer lessen of stages moesten volgen, of hun thesis moesten afwerken.
Gevoel van verbondenheid
Enkele weken lang was het bemannen van het dispatchcentrum zowat een fulltime job, maar Hannah en haar medestudenten deden het graag. En ook vanuit de studenten was de zin om zich in te zetten groot.
“Je hoorde dat er zoveel aan het gebeuren was, met speciale COVID-zalen, assistenten van andere afdelingen die kwamen bijspringen en structurele aanpassingen op de Spoed en andere diensten. Iedereen wilde onmiddellijk helpen, in de eerste plaats om iets te kunnen doen en niet gewoon thuis te zitten. Veel studenten wilden zich ook engageren uit verbondenheid met de universiteit en het ziekenhuis waar ze studeren en stage lopen. Het gaf veel voldoening om zoiets op te starten, al is het veel groter geworden dan we hadden verwacht. Het hele idee is erg spontaan ontstaan, en is eigenlijk niet het opzet van het GSP. Mocht er morgen weer een crisis uitbreken, dan ben ik er zeker van dat de geneeskundestudenten opnieuw meteen in de bres zouden springen”, besluit Hannah.
Hannah deelde haar inspirerend verhaal ook op de Academische Opening en op Instagram pagina van de VUB. Scroll verder voor foto's.
Wil jij ook iets voor andere mensen betekenen en het verschil maken in de wereld? Surf naar www.vub.be/dewereldheeftjenodig.