logo

VUBlijft-in-uw-kot dagen


We kunnen op dit moment helaas geen infodagen organiseren. We blijven echter bereikbaar om je te helpen met jouw studiekeuze!

Stel hier je vraag!

HEB JIJ HET IN JE VINGERS?

Je bent gebiologeerd door de mens in beweging? Je voelt je een zorgverstrekker en wil mensen met functionele beperkingen helpen bewegen, revalideren en hun levenskwaliteit teruggeven? Je wil mensen coachen om een gezonde levensstijl aan te nemen? Dan is de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie je op het lijf geschreven!

Je handelt gestuurd door wetenschappelijk bewijs

Kinesitherapie is therapie die gebruik maakt van beweging. Als kinesitherapeut probeer je door aangepaste oefeningen de oorzaken en factoren van letsels en functionele stoornissen van diverse lichaamsfuncties te achterhalen, en leer je zorgvragers beter en actiever omgaan met beperkingen. Hiervoor pas je wetenschappelijke inzichten in de praktijk toe door behandelingen uit te werken die je patiënten helpen. Doorheen je studies en carrière zal je jouw praktijk toetsen aan wetenschappelijke kennis en onderzoek. Daarbij stel je jezelf steeds de vraag of de toegepaste therapie doeltreffend is voor de patiënt of het gezondheidsprobleem in kwestie. Evidence-based practice heet dat.

Je zet mensen in beweging

Je leert de bewegingen van het menselijk lichaam in alle details kennen: op fysiologisch, anatomisch en biomedisch vlak. Je ontdekt waar het fout kan lopen, en hoe je dit kan remediëren. Je ontdekt hoe en waarom je mensen aan het bewegen moet houden, en streeft ernaar om jouw patiënten zo snel mogelijk weer op de been te krijgen binnen hun fysieke en mentale mogelijkheden. Meer nog, je tracht hen te revalideren tot een hoger niveau. Je bent daarbij begaan met jouw patiënten? Prima!

Je begrijp de sociale en maatschappelijke factor van beweging

Waarom is beweging belangrijk? Of hoe kan een functionele stoornis of fysieke beperking mensen ook sociaal en maatschappelijk hinderen? Je leert dat beweging meer omvat dan louter het fysieke aspect. Je onderzoek hoe je de sociale en maatschappelijke participatie van mensen met gezondheidsproblemen kan verbeteren. Je gaat na hoe therapie en beweging een rol kunnen spelen als preventieve gezondheidszorg. En wat met de terugbetaling van consultaties? Je onderzoekt het allemaal.

Ondervind het aan den lijve.

Stages vormen de ultieme praktijkoefening. Ze lopen als een rode draad doorheen je opleiding. In je eerste jaar krijg je meteen de gelegendheid om mentaal of fysiek gehandicapten te begeleiden tijdens sportactiviteiten. Omgaan met mensen die anders in het leven staan is een verrijkende kennismaking met én een goede basis voor je opleiding. 

Een blik van 360° verwerven op de verschillende sectoren binnen de gezondheidszorg, da's dan weer de bonus van je observatiestage in het tweede jaar. Je woont een klinische demonstratie in het UZ Brussel bij, bezoekt een revalidatiecentrum en gaat zeven maal drie uur op observatie. Zo staan er een privépraktijk en afdelingen of centra voor pediatrie, heelkunde en inwendige aandoeningen op het menu. 

De grootste "stagecol" van je opleiding beklim je in je derde en vierde jaar. In totaal zeven maanden op zeven vershillende locaties in zeven verschillende beroepssectoren - één maand elk - staat het klinische functioneren centraal. Een schatkist aan kennis en ervaring, en een prima hulp om je afstudeerrichting te helpen kiezen voor je masterjaar.

Faculteit


Lichamelijke opvoeding en Kinesitherapie

Meer info

Heb je vragen?


Stuur ons een e-mailtje! We helpen je graag verder.

Contacteer ons

Hoe zit de opleiding in elkaar?

Je vraagt je natuurlijk af welke vakken je allemaal krijgt. Een overzicht van vakken vind je hieronder. Zo ziet het modeltraject eruit.

Voorbereidingsprogramma Master


Voor studenten met een Bachelor in de Fysiotherapie die willen starten met de master REVAKI. Het voorbereidingsprogramma bestaat uit 30 studiepunten, waarvan 18 vast. De overige 12 studiepunten zijn keuzevakken.

Verkorte master


Voor studenten met een Bachelor in de Fysiotherapie in combinatie met het voorbereidingsprogramma.. Je kan je programma van 76 studiepunten deels zelf samenstellen in functie van de afstudeerrichting die je wenst te volgen.

Verkorte master via Nederlandse partner De Berekuyl


Voor afgestudeerden van de masteropleiding lymfedrainage en oncologische fysiotherapie aan het ECDLT in Nederland.

Afstudeerrichtingen master

In het eerste masterjaar wordt de kennis die je opdeed tijdens je bacheloropleiding verder uitgediept in een generiek programma. Na vier jaar studie mag je jezelf omnipracticus noemen: je hebt de basis van de kinesitherapie letterlijk in je vingers. Nu ben je klaar om je te specialiseren en verdiepen in meer complexe en gespecialiseerde behandelmethodes. Je hebt keuze uit maar liefst vijf afstudeerrichtingen.

 • Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie bij inwendige aandoeningen
  Kies je voor deze afstudeerrichting, dan specialiseer je je in de revalidatie van aandoeningen van bijvoorbeeld patiënten met hart-of longaandoeningen, of metabole stoornissen zoals obesitas, enz. De afstudeerrichting wordt in samenwerking met KULeuven, Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Universiteit Hasselt georganiseerd.
 • Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie bij musculoskeletale aandoeningen
  De focus ligt op de revalidatie van aandoeningen van het bewegingsapparaat. Hierbij kan je je verder specialiseren in:
  - Optie Sportkinesitherapie: je legt je toe op het onderzoek en de behandeling van sportgerelateerde blessures. Je adviseert sporters en trainers en sensibiliseert patiënten om blessures te voorkomen.
  - Optie Manuele Therapie: je richt je op het onderzoeken en behandelen van patiënten met nek-en rugklachten of letsels van het bovenste of onderste lidmaat.
 • Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie bij neurologische aandoeningen
  Deze afstudeerrichting spits zich toe op de revalidatie van aandoeningn van het zenuwstelsel, bijvoorbeeld van patiënten met Parkinson, multiple sclerose, hersenbloeding, enz. De afstudeerrichting wordt in samenwerking met de KULeuven, Universiteit Antwerpen en Universiteit Hasselt georganiseerd.
 • Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie bij ouderen
  Binnen deze afstudeerrichting ga je je specialiseren in de revalidatie van aandoeningen bij ouderen. Dee vorm van revalidatie onderscheidt zich van de andere revalidatievormen. De focus ligt hier vooral op het bevorderen van een grote mate van zelfstandigheid bij ouderen, ook na revalidatie.

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit. Wil je meer weten over de kwaliteit van het onderwijs aan de VUB of ben je benieuwd naar de kwaliteit van een specifieke opleiding, lees hier dan meer.

Onderwijskwaliteit

De juiste studiekeuze in 3 stappen!

Download het e-book

Test je kennis van chemie

Met deze korte quiz!

Is Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie iets voor mij?

Als kinesitherapeut werk je met mensen, veelal mensen die met een fysiek probleem kampen. Je hebt dus best een geduldige, sociale en hulpvaardige persoonlijkheid. Je staat in nauw contact met jouw patiënten, zowel mentaal als fysiek. Je kan een luisterend oor bieden en voelt je zelfzeker in het contact met anderen. Het beroep van kinesitherapeut is een staand beroep en bepaalde behandelingstechnieken vergen heel wat fysieke inspanning. Dit valt niet te onderschatten. Een gezonde levensstijl is mooi meegenomen.

In de bachelorjaren bestaat de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie voor 1/3e uit biomedische vakken. Een stevige wetenschappelijke vooropleiding die je hier op voorbereidt is een vereiste.

Voorbereidingscursussen

Ben je niet zeker van jouw voorkennis wiskunde, fysica of chemie? De VUB biedt tijdens de zomervakantie voorbereidingscursussen wiskunde, fysica of chemie aan die je klaarstomen voor de start.

Kom langs!

Kom de sfeer van de VUB opsnuiven! Op infodagen kan je terecht met al je vragen rond de opleiding en de VUB.

dinsdag 14 april, 11:00 - 18:00 U

Eerste Hulp bij Studiekeuze

Deze voorbereidingsactiviteit kan wegens de situatie met corona en de maatregelen hier omtrent niet doorgaan.

Deze voorbereidingsactiviteit kan wegens de situatie met corona en de maatregelen hier omtrent ni...

woensdag 22 april, 14:00 - 16:30 U

Voorbereidingssessie ijkingstoets

Bereid je voor op de Ijkingstoets: meetkunde & goniometrie

Bereid je voor op de Ijkingstoets: meetkunde & goniometrie

zaterdag 25 april, 09:00 - 12:30 U

Voorbereidingscursus Toelatingsexamen Arts & Tandarts 2020

Als je droomt van een opleiding tot arts of tandarts moet je eerst slagen voor het toelatingsexamen van de Vlaamse Overheid.  Je kan je dus best zo goed mogelijk voorbereiden om je slaagkansen te optimaliseren. De VUB helpt je hier graag bij!

Als je droomt van een opleiding tot arts of tandarts moet je eerst slagen voor het toelatingsexam...

zondag 26 april, 10:00 - 15:00 U

Infodag 26 april

Kom naar de infodag! Info over alle opleidingen en studentenvoorzieningen.

Kom naar de infodag! Info over alle opleidingen en studentenvoorzieningen.

zondag 26 april, 10:00 - 15:00 U

Voorkennistoetsen met directe feedback

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen probleem, kom het gewoon testen. Speciaal voor jou ontwikkelde de Vrije Universiteit Brussel tal van testen die je een beter inzicht moeten geven over je voorkennis.Op basis van de resultaten...

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen problee...

woensdag 6 mei, 14:00 - 16:30 U

Voorbereidingssessie ijkingstoets

Bereid je voor op de Ijkingstoets: functies & grafieken (optioneel: ruimtelijk inzicht)

Bereid je voor op de Ijkingstoets: functies & grafieken (optioneel: ruimtelijk inzicht)

woensdag 20 mei, 14:00 - 16:30 U

Voorbereidingssessie ijkingstoets

Bereid je voor op de Ijkingstoets: analyse

Bereid je voor op de Ijkingstoets: analyse

woensdag 24 juni, 10:00 - 16:00 U

Voorkennistoetsen met directe feedback - SOS Studiekeuze

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen probleem, kom het gewoon testen. Speciaal voor jou ontwikkelde de Vrije Universiteit Brussel tal van testen die je een beter inzicht moeten geven over je voorkennis.Op basis van de resultaten...

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen problee...

woensdag 19 augustus, 10:00 - 16:00 U

Voorkennistoetsen met directe feedback - SOS Studiekeuze

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen probleem, kom het gewoon testen. Speciaal voor jou ontwikkelde de Vrije Universiteit Brussel tal van testen die je een beter inzicht moeten geven over je voorkennis.Op basis van de resultaten...

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen problee...

maandag 24 augustus, 09:00 - 17:00 U

Voorbereidingscursus Chemie en Fysica 2020

Sla optimaal de brug tussen het secundair en de universiteit met de Voorbereidingscursus Chemie en Fysica.

Sla optimaal de brug tussen het secundair en de universiteit met de Voorbereidingscursus Chemie ...

dinsdag 25 augustus, 09:00 - 12:00 U

Voorbereidingscursus Geschiedenis 2020

Onvoldoende geschiedenis is verleden tijd met de Voorbereidingscursus Geschiedenis.

Onvoldoende geschiedenis is verleden tijd met de Voorbereidingscursus Geschiedenis.

dinsdag 1 september, 09:00 - 16:00 U

Zevende jaar bijzondere wetenschappelijke vorming

GO! Atheneum Etterbeek en VUB richten samen het jaar Bijzondere Wetenschappelijke Vorming (BWV) in.

GO! Atheneum Etterbeek en VUB richten samen het jaar Bijzondere Wetenschappelijke Vorming (BWV) in.

dinsdag 1 september, 09:00 - 17:00 U

Voorbereidingscursus Wiskunde voor Humane Wetenschappen 2020

Sla optimaal de brug  tussen het secundair en de universiteit met de  Voorbereidingscursus Wiskunde voor Humane Wetenschappen.

Sla optimaal de brug  tussen het secundair en de universiteit met de  Voorbereidingscursus Wisk...

dinsdag 1 september, 09:30 - 16:30 U

Voorbereidingscursus Wiskunde voor Exacte Wetenschappen 2020

Sla optimaal de brug  tussen het secundair en de universiteit met de  Voorbereidingscursus Wiskunde voor Exacte Wetenschappen.

Sla optimaal de brug  tussen het secundair en de universiteit met de  Voorbereidingscursus Wisk...

zondag 6 september, 10:00 - 15:00 U

Infodag 6 september

Kom naar de infodag! Info over alle opleidingen en studentenvoorzieningen.

Kom naar de infodag! Info over alle opleidingen en studentenvoorzieningen.

zondag 6 september, 10:00 - 15:00 U

Voorkennistoetsen met directe feedback

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen probleem, kom het gewoon testen. Speciaal voor jou ontwikkelde de Vrije Universiteit Brussel tal van testen die je een beter inzicht moeten geven over je voorkennis.Op basis van de resultaten...

Weet je al wat je wil gaan studeren? Wil je wel eens weten hoe klaar je er voor bent?Geen problee...

woensdag 9 september, 10:00

SOS Studiekeuze 9 september 2020

Wat te studeren? En waar? Belangrijke vragen die nu door je hoofd spoken.

Wat te studeren? En waar? Belangrijke vragen die nu door je hoofd spoken.

Vragen over het studentenleven aan de VUB en in Brussel? (Op kot, studiepunten en leerkrediet, studentenverenigingen,...)

vub.be

Helemaal overtuigd?


Schrijf je in!

EEN CARRIÈRE IN BEWEGING

Je studeert af als omnipracticus en kan dus in heel veel sectoren terecht. Je kan aan de slag op zelfstandige basis, maar ook in een ziekenhuis of revalidatiecentrum. 95% van onze afgestudeerden is binnen één jaar na afstuderen aan het werk in een van deze sectoren:

Klinische sector: zelfstandig kinesitherapeut in een solo-of groepspraktijk


Met specialisatie in de discipline gerelateerd aan je gekozen afstudeerrichting

Klinische sector: in dienstverband


in een ziekenhuis, revalidatiecentrum, bejaardentehuis, rust- en verzorgingstehuis

Adviesverstrekker


Lesgever in trainings-, instructie- of voorlichtingsprogramma’s / Ergonomisch adviesverlener / Farmaceutisch artsenbezoeker / Medical research associate/manager

Sport-en fitnesssector


Sportkinesitherapeut verbonden aan een sportclub / fitnessbegeleider

Wetenschappelijke sector


Onderzoek aan een universiteit

ALUMNI AAN HET WOORD

Hoe kijken de alumni van de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie terug op de opleiding?

AFGESTUDEERD, OKEE. MAAR NOOIT MEER STUDEREN? NEE.

Ook nadat je je masterdiploma hebt behaald kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 20 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Een extra troef op je CV!

 • Master na Master Manuele Therapie
  In deze éénjarige master-na-master bouw je je biomedische en therapeutische kennis verder uit. Je gaat een stapje verder door functiestoornissen in de gewrichten van het menselijk lichaam te leren behandelen door middel van therapeutische manipulatie, zoals articulaire technieken. Je leert de volledige bewegingsketen te behandelen wat zal bijdragen tot het aanpakken van oorzakelijke en onderhoudende factoren en een verminderd risico op herhaald optreden van dezelfde klachten. Deze opleiding kan je in avondonderwijs volgen, in combinatie met een vol- of halftijdse job.
  Klik hier voor meer informatie over de opleiding.
 • Postgraduaat in de multidisciplinaire arterio-veneuze, lymfatische en oncologische kinesitherapie
  Deze opleiding van korte duur (20 studiepunten) laat je toe je te specialiseren in de preventie en systematische behandeling van arteriële, veneuze en/of lymfatische stoornissen.
  Klik hier voor meer informatie over de opleiding. 

Meer weten over onze alumni?

Alunmi+

Individueel advies rond CV's, gesprekstraining en jobmogelijkheden. Ook tijdens je studies!

VUB Careercenter

Wist je dat je een deel van je studies of je stage in het buitenland kan doen?

Je kan op Erasmus gaan naar o.a. Finland, Spanje en Nederland. Je kan het ook verder zoeken en buiten Europa gaan. Zo heeft de opleiding bijvoorbeeld een uitwisselingsprogramma met universiteiten in de VS, waarbij je in groep voor 6 weken naar een Amerikaanse universiteit trekt. Daar neem je deel aan congressen en clinical internships, en maak je kennis met het wetenschappelijk onderzoek in de VS. Uiteraard beoogt de opleiding een internationale ervaring voor alle studenten.Zo maak je in de lessen kennis met andere zorgsystemen dan het Belgische, deel je jouw elektronisch portfolio met studenten uit het buitenland, enz.

Wist je dat je vanaf het eerste jaar stages hebt?

Zo leer je direct de knepen van het vak. Je start in het eerste jaar met het begeleiden van mentaal of fysiek gehandicapten tijdens sportactiviteiten. In latere jaren zal je via de stages van de verschillende beroepssectoren kunnen proeven. Zo weet je welke sector en afstudeerrichting je het beste ligt.

Wist je dat de lessen doorgaan op twee campussen?

In de eerste bachelor zal je voornamelijk les hebben op de campus in Etterbeek (2/3e),in het tweede jaar is de verdeling ongeveer 50/50. Hierbij proberen we de verplaatsingen tot een minimum te beperken.
Vanaf je derde bachelor en in de master zal je overwegend voltijds op de campus in Jette vertoeven. Dat is ook logisch, want dit is onze medische campus. Die ligt in de schaduw van het UZ Brussel en de geneeskundige en biomedische opleidingen houden hier huis. Die link met de medische opleidingen, hun onderzoek en professoren enerzijds, en het UZ Brussel anderzijds, is zeer belangrijk en komt ook tot uiting in de opleiding. Je loopt stage in de ziekenhuisafdelingen en in de praktijklessen werk je samen met de toekomstige artsen, verpleegkundigen en diëtisten die ook op de Brussels Health Campus studeren. Hierdoor krijg je een integratieve kijk op gezondheidszorg. De opleiding steunt op het onderzoek van de artsen en onderzoekers van het ziekenhuis en de universiteit, waarbij de verschillende vakgroepen en researchdomeinen hand in hand gaan. Zo krijg je bijvoorbeeld in je derde bachelor les van artsen voor enkele pathologisch/medische vakken.