Wat leer je in de opleiding? 

 • Algemene wetenschappen zoals chemie, biologie en anatomie.
 • Wetenschappelijke kennis toegepast op beweging en sport. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met je bloeddruk, hersenactiviteit of immuniteit als je veel of net weinig beweegt?
 • Sporten met hun spelregels.
 • Geschiedenis en maatschappelijke rol van sport.
 • Meten en analyseren van lichaamssamenstelling.
 • Sportevents organiseren.
 • Coachen van atleten.
 • ...

Na je bachelor kan je kiezen tussen 2 masteropleidingen:

Master of Science in de Bewegings- en Sportwetenschappen of Educatieve Master Lichamelijke Opvoeding, met volgende specialisaties:

Specialisaties Master

Coach anderen in een actieve en gezonde levensstijl. Volg de laatste fitnesstrends op de voet en promoot beweging en een gezonde voeding volgens de meest recente internationale richtlijnen.

Bekijk het studieprogramma 
 

Specialisaties Master

Leer hoe je een eigen bedrijf opricht in de sportsector. We nemen een kijkje achter de schermen van onder andere RSC Anderlecht en Sporza.

Bekijk het studieprogramma 
 

Specialisaties Master

Leer, bestudeer en ervaar hoe je atleten en coaches binnen verschillende sportdisciplines op een wetenschappelijk verantwoorde manier tot een hoger niveau kan brengen. Mentale, fysiologische, biomechanische en nutritionele aspecten van ontwikkeling en prestatie komen aan bod, waarbij ook sport als middel voor sociale inclusie een prominente rol krijgt.

Bekijk het studieprogramma 
 

Specialisaties Master

De educatieve master geeft je een brede academische basis om les te geven in alle graden van het secundair onderwijs of hogescholen en universiteiten.

Je combineert een aantal vakken die je klaarstomen voor het onderwijs met specifieke lessen rond sport en beweging. Verdiep je in je favoriete onderwerpen dankzij een keuzeprofiel uit de master Bewegings- en Sportwetenschappen.

Bekijk het studieprogramma

De troeven van onze opleiding Lichamelijke Opvoeding, Bewegings- en Sportwetenschappen

 • Je ontdekt wat een menselijk lichaam kan presteren en hoe je anderen begeleidt om op sportniveau het beste uit zichzelf te halen.
 • Je promoot een actieve en gezonde levensstijl. Een goede zaak voor je omgeving én de maatschappij.
 • Je leert sportactiviteiten organiseren van a tot z.
 • Je kan deelnemen aan internationale studie- of stagemobiliteit, kort of lang, binnen of buiten Europa, individueel, in groep of via projecten. Check de video van onze mobiliteit naar Zuid-Afrika!

Ontdek alle troeven van de VUB 

Nieuw vanaf academiejaar 2023-2024 

Start je als nieuwe student aan je eerste bachelorjaar in het academiejaar 2023-2024, dan zijn onderstaande nieuwe regels van toepassing:

Je zal verplicht het modeltraject (doorgaans 60 studiepunten) van het eerste bachelorjaar moeten opnemen. Op basis van uitzonderlijke omstandigheden, een bijzonder statuut of indien je reeds een Bachelor- of Master-diploma hebt behaald, is het mogelijk om een uitzondering aan te vragen.

Vanaf de start van het eerste bachelorjaar in 2023-2024, zal je in twee academiejaren moeten slagen voor alle vakken van het eerste bachelortraject. Indien je na twee academiejaren niet slaagt voor je eerste bachelortraject, wordt een inschrijving voor dezelfde opleiding geweigerd aan alle universiteiten in Vlaanderen.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om de studietrajectbegeleider te contacteren van je gewenste opleiding.

Na je studie

Een job in het onderwijs, sportorganisaties en -scholen, fitnesscentra, onderzoeksinstanties, … Met je diploma Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen kan je overal terecht waar gezondheid, sport en beweging centraal staan, en dat zowel in de publieke als de private sector.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

Onze alumni aan het woord

Benieuwd of deze opleiding helemaal iets voor jou is? Waarom hoor je het niet gewoon van één van onze studenten zelf! Laat je inspireren door de persoonlijke ervaring van onze kersverse afgestudeerde. 

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht