NULLEGEA heeft negentig verschillende lokale afdelingen over heel Europa, en ook de VUB is zo’n ‘entiteit’. Zo kunnen onze geografiestudenten met mensen over heel het continent in aanraking komen rond dezelfde interesse. Ook in Leuven en Gent is EGEA aanwezig en met drie vormen ze EGEA Belgium. Mathias Cox, naar eigen zeggen een ‘polyvalent VUB’er’ door zijn onuitputtend studentenengagement tijdens zijn jaren op de VUB, is voorzitter van EGEA Belgium en organiseert dit groot congres mee.
 
Al die negentig entiteiten zijn dan nog eens verdeeld in 4 regio’s: Westen, Oosten, Mediterranee, en Noorden. Elk jaar organiseert EGEA vier congressen. Eén congres voor haar gehele werking, en dan telkens één per regio. En het is nu het congres voor de Westerse regio dat dit jaar in Brussel georganiseerd wordt door de noeste geografiestudenten van ons land. De jonge enthousiastelingen gaan vier dagen werken rond het thema ‘Living Apart Together’ in Brussel. “Onze hoofdstad is uitdagende stad met veel logistieke problemen en een grote mobiliteit. Reden te meer om onze geografische analyse hierop te richten en het vanbinnenuit te beleven”, vertelt Mathias.
 
Er staan vier soorten activiteiten op de planning, waaronder ten eerste kennisoverdracht via lezingen of workshops, soms gegeven door onderzoekers of proffen, maar ook door de studenten zelf. Ten tweede kan men trainings volgen, waar je kan inzetten op soft-skills, zoals publiek spreken, visualisatietechnieken of groepsdynamieken. Ten derde is er plaats voor netwerking, maar eerder in een informelere zin. Je brengt vier dagen door samen met studenten van verschillende nationaliteiten en kan je zo levenslange reiscontacten leggen. “Als lid van EGEA ben je nergens meer toerist in Europa, aangezien je wel in elke stad iemand kent”, vertelt Mathias. Als laatste zijn er ook nog verschillende excursies gepland, naar bijvoorbeeld de Ardennen of geologische sites te bezoeken. België heeft blijkbaar enkele vindplaatsen waar internationale geologische lagen naar vernoemd zijn.
 
Er worden ongeveer 160 mensen verwacht tijdens deze vierdaagse. “Met zo’n congres te organiseren leer je echt veel en kom je ook in contact met veel mensen en diensten. Zo moesten we contact opnemen met de Studentenraad van de VUB, AV-Services, en nog veel meer. De VUB wordt echt actief betrokken, bij wijze dat ook de hoofdzetel van EGEA Belgium onze campus is”, vertelt hij. Maar gelukkig worden die congressen niet enkel in België gehouden en ontdek je met EGEA heel Europa. “Het is van 2008 geleden dat Brussel nog een congres heeft georganiseerd. De schoonheid van het project is dat het heel verruimend is aangezien je zo veel kunt reizen en mensen van verschillende landen kunt leren kennen rond je eigen vakgebied. Er komen dan ook mensen vaak op bezoek in Brussel en wij nemen ze dan mee op pad. Zo hebben wij een paar polen meegenomen naar de doopTD van PK in de BSG-zaal. Dat is iets dat ze niet snel gaan vergeten denk ik.” Mathias vertelt verder: “Het opent ook perspectief rond je eigen studie, omdat niet iedereen in Europa dezelfde soort lessen krijgt als hier op de VUB. Het zet dan ook heel hard in op creativiteit in het vakgebied.” Maar er is niet enkel plaats voor leren rond geografie. “Ook op het uitbreiden van je soft skills wordt er nadruk gelegd, zoals publiek spreken of omgang met mensen, en dit allemaal op je eigen tempo. Met EGEA doen we echt aan persoonlijke ontwikkeling.”