Gletsjers. Uitgestrekte ijsmassaā€™s in de bergen. De meeste mensen beklimmen ze ongetwijfeld voor de kick, de fysieke uitdaging en het fantastische uitzicht. Enkele jaren geleden stond voor ChloĆ« Paice (PhD-student) zoā€™n gletsjer-expeditie echter opgelijst tussen de onderwerpen voor een masterthesis. Naar Centraal-AziĆ« dan nog wel. Voeg daaraan toe dat het onderzoek op die gletsjers gelinkt was aan de dagelijkse watervoorziening van miljoenen mensen en ze was helemaal verkocht.

HET BELANG VAN DE GLETSJERS IN CENTRAAL-AZIƋ

In het droge Centraal-AziĆ« is het smeltwater van gletsjers zowat de enige bron van water. Vooral tijdens de droogste zomermaanden, wanneer er veel water nodig is voor de landbouw. Maar de klimaatopwarming doet deze ijsmassaā€™s steeds sneller slinken, waardoor er in de toekomst grote watertekorten dreigen voor de bevolking in deze regio.

Onderzoekers op gletsjerexpeditie

Het is moeilijk om te voorspellen hoe snel en hoeveel van het gletsjerijs zal smelten omdat we niet weten hoe dik de gletsjers in deze afgelegen bergketens zijn. Op satellietbeelden en luchtfotoā€™s kan je wel zien hoe groot een gletsjer is, maar niet hoe dik. Ons doel is dus om op het terrein te gaan meten hoe dik de gletsjers er nog zijn en aan welk tempo ze smelten. Zo kunnen we voorspellen vanaf wanneer en in welke mate er watertekorten zullen voorkomen, zodat de bevolking tijdig spaarbekkens of stuwmeren kan aanleggen op cruciale plaatsen.

[...]

Wil je meer weten, en de prachtige foto's zien die Chloƫ en haar collega's hebben genomen op expeditie? Lees en bekijk de volledige fotoreportage op Wtnschp.be