De digitale wereld heeft ook zijn effect op milieu en maatschappij. Digital pollution is de schaduwkant van de digitalisering.
Er is steeds meer energie nodig om emails te verzenden, zoekopdrachten in te geven, social media af te stropen. De uitstoot is ongeveer drie procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, vergelijkbaar met de net zo snel toenemende uitstoot van de luchtvaart.
Andere digital pollution is sociaal: toenemende angst, polarisatie, de illusie van een gedeelde context en het verlies van vertrouwen. Het is de hoogste tijd om de misleidende metaforen van het digitale te hacken. Home is geen garantie voor privacy, de cloud zijn doodgewone servers, gratis is niet gratis. Marleen Wynants van Crosstalks stelt deze opkomende problematiek op de DPDP-radio aan de orde.
De tentoonstelling Mensch Maschine gaat over de fundamenten van het machine-leren: de input, de successen, de mislukkingen. Het nieuws over de technologische ontwikkelingen lijkt over het algemeen positief te zijn. Echter, kritische journalistiek en onderzoek leren ons dat machinaal leren een bevooroordeelde en zelfs discriminerende entiteit kan zijn. De tentoonstelling is samengesteld door de nieuwe Art & Events Directeur van het Privacy Salon, Thierry Vandenbussche. Hij heeft bijna twee decennia ervaringen met kunstprojecten en tentoonstellingen
In het panel Faceless op vrijdag komt ook een betoger Hong Kong. Ze zal letterlijk faceless zijn, want ze zit gemaskerd op het podium. Ze komt zo getuigen over de ervaringen. De panel moderator is BBC journaliste Kate Bissell. Daarnaast wordt de grote Europese baas voor dataprotectie Wojciech Wiewiorowski wordt geïnterviewd door Politico-journalist Vincent Manancourt.
Enkele andere interessante sprekers zijn:
- Helen Dixon (Data Protection Commissioner for Ireland)
- Sophie In’t Veld (Member of the European Parliament)
- Wojciech Wiewiorowski (EDPS)
- Max Schrems (lawyer and privacy activist)
- Peter Swire (Privacy Law professor at Georgia Tech/Cross Border Data Forum)
- Julie Cohen (Professor of law at Georgetown University)
- Marc Rotenberg (President of the Electronic Privacy Information Center (EPIC))
- Alexandra Geeze (Member of the European Parliament)
- Naomi Lefkovitz (Institute of Standards and Technology)
- Tony Porter (Surveillance Camera Commissioner - UK)
- Neil Richards (Prof. Washington University School of Law)
- Birgit Sippel (Member of the European Parliament)
Voor meer informatie raadpleeg de volgende websites:
Voor het programma (http://www.cpdpconferences.org/programme.html)
Voor de side events (http://www.cpdpconferences.org/events.html)
Voor de officiële website (http://www.cpdpconferences.org)
WANNEER:
25, 26, 27 Januari 2020
WAAR:
De Hallen van Schaarbeek, Rue Royale Sainte-Marie 22, 1030 Brussels (www.halles.be)
Over CPDP
CPDP is een conferentie met diverse belanghebbenden en is een non-profit platform. De conferentie werd oorspronkelijk tot leven werd geroepen in 2007 door onderzoeksgroepen van de Vrije Universiteit Brussel, de Université de Namur en de Universiteit van Tilburg. De daaropvolgende jaren werd het platform uitgebreid met het Institut national de Recherche en Informatique et en Automatique en de Fraunhofer Institut für System und Innovationsforschung en is nu uitgegroeid tot een platform dat gedragen wordt door 20 academische centers of excellence van o.a. de EU en de US. Als wereldleidende multidisciplinaire conferentie biedt CPDP de cutting edge in wettelijke, regulerende, academische en technologische ontwikkelingen in privacy en databescherming. Binnen een atmosfeer van zelfstandigheid en wederzijds respect verzamelt CPDP academici, advocaten, beleidsmakers, industrie en burgermaatschappij uit heel de wereld in Brussel, om een arena te bieden waar ideeën kunnen worden uitgewisseld en de laatste nieuwe trends kunnen worden besproken. Deze unieke multidisciplinaire formule heeft ervoor gezorgd dat CPDP is uitgegroeid tot een van de leidende conferenties rond privacy en databescherming in Europa en de rest van de wereld.