Meer weten over Wiskunde? Wiskunde studeren? Internationale wiskunde-iconen ontmoeten? Dan moet je aan de Vrije Universiteit Brussel zijn. Bekijk hier ons aanbod voor studiekiezers en een breed publiek.
 
‘Het Lam Gods’ wordt beschouwd als een van de grootste kunstwerken van de wereld. Het schilderij uit het begin van de 15de eeuw kent een bewogen geschiedenis. Bekend is de diefstal van het paneel van ‘de Rechtvaardige Rechters’ in de jaren dertig van de vorige eeuw.
 
Dat paneel is nog steeds niet teruggevonden. Maar in de loop van de eeuwen zijn ook delen van het werk apart van elkaar bewaard. Enkel de twee panelen waarop Adam en Eva zijn afgebeeld, hebben hun oorspronkelijke vorm en bekadering behouden. De andere zes zijpanelen zijn in de negentiende eeuw in Berlijn zelfs ooit vertikaal doormidden gesneden.
 
De huidige renovatie en conservatie is dan ook een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het werk. En hoewel een paar panelen van het veelluik volledig gerestaureerd zijn en te bezichtigen in de Sint-Baafskathedraal in Gent, zijn de restauratiewerken van andere panelen nog steeds in volle gang. Op de nieuwe website ‘Closer to Van Eyck’ kan de bezoeker die nu van dichtbij volgen. En hoe: iedereen kan er de beelden bekijken in zichtbaar licht, infrarood, radiografie en relectografie. De zoomfunctie gaat tot microscopisch niveau, in 1000 miljard pixels. De bouw van de site, op zich ook al een kunstwerk, is het werk van Universum Digitalis (UD), een spin-off van de VUB. 

Thomas van Aquino 
Het team van Ann Dooms is er in samenwerking met onderzoekers van iMinds in Gent in geslaagd de tekst van een boek dat is afgebeeld in ‘de Annunciatie aan Maria’ – afgebeeld op een paneel van de achterkant van ‘Het Lam Gods’ – leesbaar te maken door de craquelures die dit eeuwenlang onmogelijk maakten in een mathematisch model te vatten en vervolgens weg te filteren uit een foto van extreem hoge resolutie. De afgebeelde tekst blijkt een bewerking te zijn van een tekst van Thomas van Aquino.