Maggie De Block, minister van Volksgezondheid:
“De digitalisering in de zorg biedt gigantische voordelen, zowel voor patiënten als voor zorgverleners. Maar dat betekent natuurlijk niet dat alles perfect is. Met deze eHealthMonitor willen we in kaart brengen wat beter kan en moet volgens zorgverleners en patiënten.
Die feedback zal ons helpen de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid van onze e-Gezondheidstoepassingen verder te verbeteren.”

 
 
Vier doelgroepen
De bevraging loopt twee maanden bij verschillende doelgroepen: patiënten/burgers, huisartsen, specialisten, apothekers, (thuis)verpleegkundigen en zorgkundigen. Allemaal krijgen zij specifieke vragen voorgeschoteld over de toepassingen die relevant zijn voor hen. De feedback zal onder andere dienen om het beleid rond e-Gezondheid bij te sturen, om nieuwe beleidsbeslissingen te nemen, om de ondersteuning van zorgverleners en patiënten te verbeteren waar nodig, enzovoort.
 
De onderzoeksgroep SMIT (imec-VUB) is betrokken bij het wetenschappelijke luik van het eHealthmonitor 2019 project. Zij stellen de vragenlijsten op en doen de analyse ervan. Samen met Well voeren zij de enquête uit in opdracht van de federale overheid, de overheden van de deelstaten en hun respectievelijke gezondheidsadministraties. De eHealthMonitor zal elk jaar herhaald worden.
 
Actieplan eGezondheid
De eHealthMonitor is één van de punten uit het Actieplan eGezondheid 2019-2021. De voornaamste doelstelling van dat beleidsplan is de effectiviteit van het Belgische eGezondheidslandschap te verbeteren. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn de transparantie van ons eGezondheidslandschap en de ervaringen van de verschillende gebruikers.