“Gezien de grootte van de Vrije Universiteit Brussel, is dit een zeer goede score”, vervolgt Hugo Thienpont. In deze universiteitsranking worden niet alleen het aantal octrooien gemeten, maar ook de ‘waarde’ daarvan. Daarbij wordt gekeken naar de landen, de citaties naar deze octrooien, de publicaties geciteerd in de octrooien en de coauteurs uit de industrie. Dat is een andere set van indicatoren dan gewoonlijk in rankings wordt gehanteerd.
Dit brengt een belangrijke reden naar voren waarom de VUB heeft ingezet op een relatief dure octrooiportefeuille; niet alleen om de VUB zichtbaarder te maken als betrouwbare en gewaardeerde partner voor samenwerkingen met bedrijven en een bijkomende inkomstenstroom op gang te brengen, maar ook om de maatschappij te laten zien dat de VUB een innovatieve universiteit is, die haar onderzoeksresultaten naar de samenleving wil brengen.
“Geduld en realiteitszin zijn belangrijk in deze materie,” verklaart Hugo Thienpont, “maar met vastberadenheid en standvastigheid zullen we de innovatieve slagkracht van de VUB stap voor stap verder vergroten. Zo kunnen we verzekeren dat de inkomsten worden herbelegd in excellente onderzoekers, open innovatie en industriële samenwerking.”