De kijk op Afrika als een continent dat maar niet uit het slop raakt, is de laatste jaren fors aan het veranderen. In landen als Kenia, Oeganda en Nigeria is een nieuwe generatie heel getalenteerde mensen aan het opstaan. Dat is de big business niet ontgaan. Nog maar enkele weken geleden brak de Britse premier Theresa May tijdens een rondreis in Afrika een lans voor Britse investeringen en joint ventures. En het is geen geheim dat ook China grote economische opportuniteiten ziet in het warte continent.
De vraag is: wie zal uiteindelijk profiteren van die belangstelling? Plus: welke politiek moet Europa volgen ter zake? “De nieuwe visie op ontwikkeling houdt een win/win in voor alle partijen. Met de huidige geopolitieke werkelijkheid moeten we opletten dat Europa zich niet de kaas van tussen de boterham laat halen,” zegt Verstraeten. “Zo staan ook in de Brusselse Matonge-wijk honderden Belgische Afrikanen te trappelen om te ondernemen. Maar waar zijn de studenten economie en business in dit verhaal? Wij willen jonge, ondernemende mensen van hier wakker schudden voor de kansen en opportuniteiten die voor hen ook in Afrika liggen. Mits het in acht nemen van sociale implicaties kan er een mooi verhaal geschreven worden. De grote belangstelling voor het seminarie van woensdag is daarvoor alvast een mooi begin.”
Entrepreneurship in Africa: who really profits?
Seminar and debate – Wednesday 28 November – BOZAR
Georganiseerd door UCOS, met de steun van Afropreneur Belgium.
Sprekers:
- Karel Uyttendaele, huidig coördinator van het programma Circular Migration for African higher educated.
- Uzoamaka Madu, oprichtster van het communicatieplatform What’s in it for Africa dat zich toespitst op EU-Afrika.
- Khadijat Abdulkadir, stichtster van Digital African Woman, een sociale onderneming die jongeren en ondernemende vrouwen ondersteunt.
- Nikolay Dentchev, professor of Innovation and Entrepreneurship aan de Solvay Business School van de Vrije Universiteit Brussel
- Prof. Dr. Patrick Develtere, hoofdadviseur voor European Social Policy at the European Political Strategy Centre (EPSC), de interne denktank van de Europese Commissie.
Moderator:
- Jean Bossuyt (Moderator), Hoofd Strategie van het European Centre for Development Policy Management.