Mobiliteit, bereikbaarheid en parking

De VUB Usquare Campus in Elsene ligt op wandelafstand van het treinstation Etterbeek en is ook makkelijk bereikbaar met de fiets, de bus, de metro en/of de auto. Met het openbaar vervoer ben je in minder dan 20 minuten in het centrum van Brussel, de hoofdstad van Europa.

Wegbeschrijving naar de campus

Met de fiets

 
 • In Brussel kan je je handig verplaatsen met de fiets. Plan je fietsroute op bike.brussels of fietssnelwegen.be.
 • Rond de campus zijn er meerdere Villo!-stations waar je een fiets kan huren. Daarnaast zijn er nog andere huur- en deelfietssystemen actief in Brussel.
 • Zolang de werken op de VUB Usquare campus gaande zijn, vind je fietsenstallingen op de VUB Main Campus. Personeel en studenten kunnen daar gebruikmaken van afgesloten stallingen. De VUB voorziet ook de mogelijkheid om je fiets te herstellen.

Wegbeschrijving naar de campus

Met de trein

Het station van Etterbeek ligt schuin over de campus. Wist je trouwens dat er 2 treinen per uur rijden tussen Brussels Airport en Etterbeek station? In nauwelijks 25 minuten ben je op je bestemming. Plan je reis naar de VUB met de NMBS routeplanner

Wegbeschrijving naar de campus

Met de metro
 • De metrostations Delta en Petillon (lijn 5) liggen op wandelafstand van de VUB Usquare Campus.
Met de tram
 • Tramlijnen 7 en 25 stoppen vlakbij
Met de bus
 • Neem MIVB lijn 95 tot aan halte Etterbeek Station.
 • Neem MIVB lijn 71 tot aan halte Begraafplaats van Elsene of halte Delta.
 • Neem De Lijn 341, 343, 348 of 349 naar Etterbeek Station.

Plan je reis naar VUB met de NMBS routeplanner, mivb.be of delijn.be

Wegbeschrijving naar de campus

Met de auto 

Momenteel is de VUB Usquare Campus niet toegankelijk voor auto's. Bezoekers en leveranciers met de wagen rijden daarom het best naar de VUB Main Campus, die ze kunnen oprijden via ingang 6 op de Triomflaan.  

Rijden en parkeren op de VUB Main campus

Er is een toegangssysteem met slagbomen. Registreer dus vooraf je nummerplaat voor toegang tot de campus

Voor alle weggebruikers op onze campus geldt de wegcode. Wat verboden of verplicht is op de openbare weg, is dat ook op onze campussen. De signalisatie en wegmarkeringen hebben eenzelfde inhoud. Houd je aan de maximumsnelheid van 30 km per uur. 

Op de campus geldt een parkeerreglement met wegsleepregeling: zorg ervoor dat je je wagen correct parkeert! Enkele aandachtspunten:

 • Als gebruiker van onze weg- en parkeerfaciliteiten ga je formeel akkoord met het feit dat de Wegcode én het parkeerreglement van toepassing zijn. 

 • Je mag enkel parkeren op de daartoe aangeduide en gemarkeerde parkeerplaatsen. 

 • Je neemt kennis van alle vormen van foutparkeren vermeld in het reglement. 

 • Wie acuut hinderlijk foutparkeert, wordt weggesleept. 

 • Wie foutparkeert zonder acute hinder te veroorzaken, krijgt een waarschuwing. Bij een 2e keer foutparkeren binnen het academiejaar wordt de wagen weggesleept. 

 • Wagens mogen maximaal 1 maand aaneengesloten geparkeerd worden. 

 • Toegangsbadges gebruik je correct volgens de bepalingen in het reglement. 

 • Fietsen mogen maximaal 3 maanden aaneengesloten gestald worden. Fietsen die langer blijven staan, worden beschouwd als weesfietsen en 3 maanden in bewaring genomen. Daarna worden ze afgevoerd voor hergebruik. 

Heb je nog vragen in verband met toegangsbeheer?

Maak een ticket aan

Openingsuren gebouwen en parkings VUB Main Campus

Er gelden geen vaste openingsuren voor de gebouwen. Op de VUB Main campus begint de bewaking op weekdagen om 6 uur aan een openingsronde van een uur. Gebouwen worden gesloten afhankelijk van de activiteit die er plaatsvindt, b.v. openingsuren diensten, evenementen ... Meestal is er op weekdagen lesactiviteit tot 22 uur. 

De parkings op de VUB Main Campus openen doorgaans om 6.30 uur op weekdagen. Parking M sluit al om 18 uur voor auto’s. Parkings F, G, B, C, Q blijven open tot 20.30 uur; parking K tot middernacht. Je kan op elk moment je wagen bereiken en uitrijden via de knop naast de poort. 

Moet je absoluut in een bepaald gebouw zijn, maar blijkt het gesloten? Neem dan contact op met de bewaking. 

Lage Emissie Zone

De VUB Usquare Campus ligt in de lage-emissiezone (LEZ) van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG). Als je met de wagen komt, kan je hier controleren of je voertuig in de LEZ mag rijden. Voldoet je voertuig niet aan de toegangscriteria voor de LEZ? Dan kan je een dagpas kopen en zo het BHG binnenrijden. Voertuigen ingeschreven in het buitenland moeten zich verplicht registreren voor de LEZ, behalve als ze in Nederland zijn ingeschreven. Het aanschaffen van een dagpas of de registratie van een buitenlands voertuig kan vóór de toegang tot de LEZ of de dag erna tot middernacht. 

Meer info over de LEZ 

Een open campus voor iedereen

Als VUB zweren we bij waarden als openheid en verbondenheid. Onze campussen zijn dan ook vrij toegankelijk voor onze studenten, personeel en bezoekers. Zo benadrukken we ons open karakter als vrije universiteit en versterken we tegelijk onze band met de stad Brussel en haar bewoners. Zoals overal op publieke ruimtes gelden er wel bepaalde regels - zo blijft het campusleven aangenaam voor iedereen. 

Ontdek onze regels en afspraken