Na je studie

Met een diploma politieke wetenschappen kan je zeker niet alleen in de politiek terecht. Uiteraard kom je onze afgestudeerden tegen in parlementen, bij politieke partijen, in internationale organisaties, in de diplomatie, en bij de Europese Commissie. Maar veel alumni werken ook in bedrijven en op nieuwsredacties. Door de combinatie van een brede basisopleiding, praktische vaardigheden en verschillende richtingen waarin je kan specialiseren, kan je als afgestudeerde politieke wetenschapper op heel wat plekken carrière maken. Politicologen van de VUB vind je dus vrijwel overal.

 

Wat heb je geleerd?

We vinden dat toekomstige politieke wetenschappers niet alleen veel moeten kennen maar ook kunnen, dus werken we zowel aan je kennis als aan je vaardigheden. Je leert hoe je politiek wetenschappelijk analyseert en politieke gebeurtenissen kritisch interpreteert. Maar we trainen je ook in vaardigheden zoals onderhandelen en presenteren, beleidsnota’s opstellen en artikels schrijven. Daarnaast willen we onze studenten nauw in contact brengen met mensen uit de beleidspraktijk. De afgelopen jaren kwamen talrijke politici, ambassadeurs, overheidsmanagers, journalisten en andere leiders spreken in de lessen. Zo bouw je niet enkel kennis op, maar ook praktische vaardigheden en netwerken.

Oud-studenten aan het woord over de opleiding

 
 • Kevin Meyaert (Class of 2020) | Persmedewerker - CD&V

  "Als student politieke wetenschappen aan de VUB studeer je op een boogscheut van de belangrijkste politieke instellingen van Europa, België, Vlaanderen en Brussel. Dat is een kans van onschatbare waarde om je toekomstige carrière al deels vorm te geven."

   
 • Kirsten Devlieger (Class of 2020) | Trainee Consultant for Sustainability - Kreab

  "Als student politieke wetenschappen was het mijn droom om naar de hoofdstad van de Verenigde Staten te gaan. Dankzij The Washington Center kwam die uit. Ik kon met topmilitairen en -ambtenaren van over heel de wereld veiligheidsvraagstukken bespreken, zoals voedsel, water, energie, terrorisme en artificiële intelligentie."

   

 • Marie Kerckx (Class of 2021) | Consultant Transformation Execution (Public Sector) - EY

  "Voor mij zijn de professoren een grote troef van de opleiding politieke wetenschappen aan de VUB, omdat ze heel mensgericht te werk gaan. Ze zijn heel toegankelijk, wat ervoor zorgt dat je steeds persoonlijk bij hen terecht kunt met al je vragen."

Verder studeren

Wil je nog verder studeren nadat je je diploma haalde? Dan zijn dit voor de hand liggende opties:

 • Na een kort voorbereidingsprogramma kan je starten in de masteropleiding communicatiewetenschappen, bedrijfskunde of journalistiek.
 • Zin om te gaan lesgeven? Dan is de educatieve master in de maatschappijwetenschappen ideaal.
 • Geboeid door Europa? Dan is de master-na-master in European Integration and Development iets voor jou.

Welke beroepen kan je uitoefenen?

Beeld je het al even in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je diploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met je diploma ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit?

Een aantal politieke wetenschappers die jou voorafgingen, vertellen je graag waar zij terechtkwamen en delen hun tips.

 • Gide Van Cappel | Leerkracht geschiedenis in het GO! Athena in Oostende en actief in de lokale politiek

  "In de opleiding politieke wetenschappen heb ik me kunnen ontplooien tot een kritische geest, met een doordachte visie op mens en samenleving."

 • Finke Jacobs | Adviseur Bpost, Proximus en digitalisering op het kabinet van vicepremier Petra De Sutter

  "Dé troef van de VUB voor politieke wetenschappen is haar locatie in Brussel, één van de politieke hoofdsteden in de wereld."

 • Daan Vertongen | Adjunct-directeur bij BelPIU, Nationaal Crisiscentrum

  "Als studentenvertegenwoordiger zette ik mijn vergaderskills on point en leerde ik nadenken op beleidsniveau."Andere beroepsverhalen van oud-studenten 

Wist je dat we soms ook politicologen zoeken aan de VUB?

Je leest het goed. Een boeiende en zinvolle carrière uitbouwen als politieke wetenschapper: het kan ook bij jouw alma mater. Wij zijn een grote organisatie en zoeken daarom naar heel diverse profielen. 

Ontdek onze vacatures

Sluit je aan bij onze community van oud-studenten

Als je afstudeert aan de VUB, behoor je tot een uniek netwerk van 75.000 oud-studenten (ook wel alumni genoemd) die klaarstaan om te bouwen aan een betere toekomst. Wij doen dit door zoveel mogelijk ervaringenideeën en andere vormen van kennis uit te wisselen om samen de dingen beter te doen. In onze job, in ons leven én ook daarbuiten, in de wereld.

Kortom, een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.

Proclamatie van Recht en Criminologie aan de VUB

... het loont de moeite!

 • Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met de digitale alumnipas.
 • Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
 • Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.
 • Inspiratie voor je eigen carrière. Zoek je een job die aansluit bij jouw passies? Lees de carrièreverhalen en -tips van oud-studenten en ontdek de mogelijkheden per diploma.
 • Onze vervolgopleidingen. Onze samenleving en arbeidsmarkt staan niet stil. Onze vervolgopleidingen houden je kennis en vaardigheden relevant. Je leven lang