Drempel

Studenten die starten in de eerste bachelor of in een verkorte bachelor, moeten na twee academiejaren geslaagd zijn voor alle vakken die ze bij hun eerste inschrijving in die bachelor hebben opgenomen. Studenten die deze drempel niet halen, zullen geweigerd worden om deze specifieke opleiding verder te zetten aan alle Vlaamse universiteiten.

Deze regel is van toepassing voor alle generatiestudenten (studenten die een eerste keer inschrijven in het hoger onderwijs in Vlaanderen), alsook studenten die zijn gestart in een nieuwe bachelor of verkorte bachelor vanaf academiejaar 23-24.

De drempel is, naast het leerkrediet, een manier van de Vlaamse Overheid om de studievoortgang van studenten onmiddellijk te kunnen monitoren. Ze wil hiermee studenten aanmoedigen de focus te leggen op de basisvakken van de bacheloropleiding en vanaf de start de nodige prioriteit aan te geven. Via dit systeem wil de Vlaamse Overheid studenten ook aanzetten om snel te heroriënteren indien nodig en de instellingen aanmoedigen een snelle heroriëntering te faciliteren. 

Enkele specifieke situaties worden lager op deze pagina toegelicht. 

Opleidingen die tot dezelfde drempel behoren

Hier kan je nagaan welke opleidingen in Vlaanderen dezelfde drempel hebben als onze VUB bacheloropleidingen. Dit heeft gevolgen op vlak van studievoortgang en drempel. 

Check jouw opleiding hier

Verminderde studieomvang

Heb je recht op een verminderde studieomvang? Dan bestaat je drempelpakket uit de vakken die je in je eerste jaar van je inschrijving hebt opgenomen. Voor deze vakken moet je na twee academiejaren geslaagd zijn.

Start je een nieuwe opleiding in het 2de semester? Dan bestaat je drempelpakket uit de vakken waarvoor je in het tweede semester bent geregistreerd. Dit vakkenpakket moet je na anderhalf academiejaar behaald hebben.

Vrijstellingen en/of overdrachten

Deze informatie is van toepassing voor studenten die met vrijstellingen en/of overdrachten starten in een nieuwe bacheloropleiding die niet tot dezelfde drempel behoort als de eerder gevolgde bacheloropleiding. Check hier welke opleidingen tot dezelfde drempel behoren.

Ben je een nieuwe bacheloropleiding gestart en heb je binnen die bacheloropleiding vrijstellingen of overdrachten? Mogelijk neem je al vakken van tweede en/of derde bachelor op. In dit geval bestaat je drempel uit alle vakken die je in je eerste inschrijvingsjaar in deze bachelor registreert (dus ook de vakken van de hogere jaren). Dit wil zeggen dat je al deze vakken na twee academiejaren moet behalen.

Behoren je nieuwe bacheloropleiding en je eerdere bacheloropleiding tot hetzelfde studiegebied? Check dan zeker basisregel 5 van de studievoortgangsregels.

Je volgde eerder dezelfde opleiding aan een andere universiteit

Via dit overzicht kom je te weten welke opleidingen in Vlaanderen tot dezelfde drempel behoren. Check zeker ook de pagina voor overstappers.

Opleiding gestart VOOR 2023-2024

Behoort je eerdere opleiding aan een andere universiteit tot dezelfde drempel als de VUB-opleiding die je wil volgen, maar startte je deze opleiding aan een andere universiteit voor academiejaar 2023-2024?

 

Voorbeeld: Je volgde in 2022-2023 een bachelor psychologie aan de UGent en startte in september 2023 in de bachelor psychologie aan de VUB. 

 

=> De drempel is voor jou niet van toepassing. De andere studievoortgangsregels wel. 

Opleiding gestart VANAF 2023-2024

Startte je vanaf 2023-2024 een bacheloropleiding aan een andere universiteit en wil je in 2024-2025 dezelfde opleiding volgen aan de VUB? 

Check eerst of beide opleidingen tot dezelfde drempel behoren. De mogelijke scenario's vind je hiernaast. 

Opleidingen behoren WEL tot dezelfde drempel

Dit betekent dat je de opleiding aan de VUB start in je tweede drempeljaar. Het komt er dan op neer dat je in 2024-2025 moet slagen voor de VUB-vakken van eerste bachelor. Daarom raden we het niet aan om tussen drempeljaar 1 en drempeljaar 2 de overstap naar een andere universiteit te maken. Mogelijk komt er nog een studievoortgangsregel bij, check daarom zeker basisregel 5 van de studievoortgangregels

Opleidingen behoren NIET tot dezelfde drempel

Dit betekent dat je de opleiding aan de VUB start in je eerste drempeljaar. In dit geval moet je na twee academiejaren slagen voor al je vakken die je bij je eerste inschrijving opneemt. Vermoedelijk behoren beide opleidingen wel tot hetzelfde studiegebied en daarom is het belangrijk basisregel 5 van de studievoortgangsregels te checken.

Proclamatiecode

Kreeg je proclamatiecode ‘Drempel nog te behalen’ of ‘Drempel niet behaald - Inschrijving niet toegelaten (INT)’, wat wil dit dan zeggen? En hoe interpreteer je de combinatie van proclamatiecodes op je puntenblad? 

Check het overzicht hier

Let op! Ook als je proclamatiecode 'Behaald' kreeg voor de drempel kan de examencommissie jou extra studievoortgangsregels opgelegd hebben. Raadpleeg je puntenblad en check alles wat je moet weten over de studievoortgangsregels van de VUB. 

Hoe kan je je drempel raadplegen?

Indien je onderhevig bent aan de drempel, dan kan je in je Student SelfService de inhoud van je drempelpakket, het resultaat van je drempel en je drempeljaar raadplegen. Log in met je VUB mailadres en klik dan op de tegel ‘Studieoverzicht’. Aan de linkerkant klik je op "Drempel', waarna je alle info kan zien. 

 

Screenshot Menu SelfService