logo

Jij weet van aanpakken

Ben je geboeid door wetenschap en techniek? Vraag je je altijd af hoe de dingen in elkaar zitten en waarom dat zo is? En steek je graag je handen uit de mouwen om jouw eigen ideeën te realiseren? Dan is de opleiding Industriële Wetenschappen jouw ding!

Vergeet niet deel te nemen aan de IJkingstoets. Deelname is vanaf dit jaar namelijk verplicht. Het resultaat is echter niet bindend, wat betekent dat je je zal kunnen inschrijven ongeacht het resultaat dat je behaalt op 1 van de testen (die van burgerlijk ingenieur is ook goed). Meer info op https://www.vub.be/ijkingstoets#over-de-ijkingstoets.

 

Ons FabLab speelt een centrale rol in onze opleiding. Je leert er o.a. prototypes maken met geavanceerde apparatuur.

 

Een opleiding ingebed in het grootste FabLab van Brussel

Het FabLab wordt momenteel volop verbouwd. De practicalessen bevinden zich momenteel in het labo P3. Dat bevindt zich naast het zwembad en het rugbyveld.

En je kan het overal maken

Wil je weten wat een industrieel ingenieur doet? Ga dan zeker eens een kijkje nemen op ik ben industrieel ingenieur. Die website bevat veel boeiende getuigenissen, zowel van pas afgestuurde industrieel ingenieurs als van zij die al wat langer aan de slag zijn.
Handig en verstandig. Dat is, in een notendop, waar industrieel ingenieurs in uitblinken. Als je dagelijks met wetenschap en techniek in de weer wil zijn, dan is dit je ding. De vraag naar ingenieurs is groot. Want een wetenschapper die van aanpakken weet, da’s precies wat het bedrijfsleven of de onderzoekswereld nodig hebben.

Zin om eens langs te komen?

Boek je campusrondleiding

Faculteit


INGENIEURSWETENSCHAPPEN

Meer info

Heb je vragen?


Stuur ons een e-mailtje! We helpen je graag verder.

Contacteer ons

Onderwijskwaliteit


Aan de VUB vinden we goed onderwijs belangrijk. We zijn dan ook voortdurend bezig met het bewaken en verbeteren van de onderwijskwaliteit en we zijn daar transparant over. Wil je meer weten over de kwaliteit van de opleiding, lees hier dan de publieke informatie.

Publieke informatie over de kwaliteit van de opleiding

Hoe zit de opleiding in elkaar?

De bachelor opleiding Industriële wetenschappen duurt drie jaar. In de eerste twee jaren (het zogenaamde startplan) krijg je een brede vorming op het vlak van wetenschappen, technologie en ingenieursvaardigheden. Wat je leert tijdens de lessen kan je meteen toepassen in de oefeningensessies en labo's. Een labo waar je meteen vanaf het eerste jaar actief in zal zijn is het FabLab waar je aan de slag gaat met 3D-printers, lasercutters en computergestuurde machines.

Tijdens het ontwerpproject in het tweede jaar werk je in team aan een technologisch project. Je kan daarbij kiezen voor het uitwerken van het elektromechanisch of het elektronica aspect. Met die ervaring op zak is het in het derde jaar dan makkelijker kiezen welke richting je uit wil.

In het derde jaar maak je dan een keuze tussen de afstudeerrichting Elektromechanica of Elektronica-ICT. Kies je voor elektromechanica, dan zijn er de volgende vier keuzepaketten van 6 SP waaruit je kan kiezen: duurzame energie, luchtvaarttechnologie, mechatronica en vervoertechnologie. 

De afstudeerrichting en het keuzepakket in de bachelor bepalen ook de richting die je in je master verdergaat. Eindresultaat? Een specialist met een brede basis en inzetbaarheid. Aan de hand van allerlei projecten, een industriële stage en de masterproef, zet je de theorie om in de praktijk en kan je je eigen ideeën realiseren.

Wil je weten welke vakken je allemaal krijgt? Kijk dan zeker op het overzicht hieronder.

Heb je al een professionele bachelor op zak?

Dan kan je via een schakelprogramma alsnog industrieel ingenieur worden. Na het succesvol behalen van je schakel krijg toegang tot de bijbehorende master. De duur en het aantal studiepunten van het schakelprogramma is afhankelijk van je vooropleiding. Reken op een programma dat tussen de 60 en 85 studiepunten telt.

Studiepunten

Een studiepunt (SP) komt overeen met 25 tot 30 uren onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Aan de VUB komt een SP overeen met een ECTS (de Europese norm voor het transfereren van studiepunten).

Leerresultaten

Leerresultaten zijn de beoogde kennis en inzicht, vaardigheden en attitudes die je dient te beheersen na het afronden van een opleiding. Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van de bachelor opleiding? Lees er hier meer over.

Het programma beoogt om de houders van een academisch bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.

Het programma beoogt om de houders van een professioneel bachelordiploma de in het artikel II.141. van de Codex Hoger Onderwijs bedoelde algemene wetenschappelijke competenties en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij te brengen die vereist zijn om de beoogde masteropleiding aan te kunnen vatten.

Wil je meer weten over de specifieke leerresultaten van de master opleidingen?

Licht je in, vraag rond

Wil je dat je opleiding een succes wordt? Dan maak je best een goede studiekeuze. Hoe doe je dat? Door je goed te informeren! Een doordachte studiekeuze maken vraagt wat inspanning. Gelukkig helpt de VUB je door het bos de bomen te zien.

Bereid je voor

Om aan de opleiding Industriële Wetenschappen te beginnen beschik je best over wat wiskundige voorkennis. Vijf uur wiskunde in je vooropleiding is geen overbodige luxe. Ook een basis natuurwetenschappen en interesse in techniek en computers is mooi meegenomen.  Sommige leerstof uit het secundair wordt weliswaar snel herhaald, maar de lessen vorderen snel. Bekijk de aanbevolen voorkennis en voorbeeldvragen voor:

Wiskunde;   je kan hier een online test doen.

Chemie

Fysica

Bereid je dus goed voor, bv. met de voorbereidingscursussen wiskunde, chemie en fysica die de VUB aanbiedt. Meer info op www.vub.be/voorbereiden

Denk je niet over de nodige voorkennis wiskunde te beschikken, maar heb je veel interesse in techniek en ben je sterk gemotiveerd? Dan is er veel mogelijk en is deze opleiding misschien toch echt iets voor jou. 

Vergeet niet deel te nemen aan de IJkingstoets. Deelname is vanaf dit jaar namelijk verplicht. Het resultaat is echter niet bindend, wat betekent dat je je zal kunnen inschrijven ongeacht het resultaat dat je behaalt op 1 van de testen (die van burgerlijk ingenieur is ook goed). Meer info op https://www.vub.be/ijkingstoets#over-de-ijkingstoets

Ben je klaar met het secundair, maar is je wetenschappelijke voorkennis te beperkt? Dan kan je eerst een 7de jaar bijzondere wetenschappelijke vorming volgen. Je verliest dan geen kostbaar studiekrediet. Het jaar nadien kan je dan je opleiding Industriële Wetenschappen aanvatten. Meer info op http://www.kaetterbeek.be/bijzondere-wetenschappelijke-vorming-zevende-jaar

 

Test je technische kennis

met deze korte quiz!

studiekeuze in 3 stappen

download het e-book

Zin om eens langs te komen?

Ontdek onze infodagen

Industrieel vs. Burgerlijk ingenieur, wat is het verschil?

Beide opleidingen leiden tot een ingenieursdiploma, maar kennen een verschil in duur en wetenschappelijke & technologische diepgang.

Studenten Industrieel ingenieur volgen een opleiding van vier jaar en zullen eerder toepassingsgerichte kennis verwerven en deze aanwenden om toepassingen te verbeteren en systemen te optimaliseren in een specifieke bedrijfs- of sectorcontext. Zij worden applicatie-ingenieurs. In de opleiding tot industrieel ingenieur aan de VUB speelt het FabLab daarin een centrale rol. Wil je weten wat voor werk een industrieel ingenieur doet? Ga dan zeker eens kijken op de website ik ben industrieel ingenieur. Daar vind je vele getuigenissen van afgestudeerde industrieel ingenieurs, jong en minder jong, afkomstig uit verschillende opleidingen en in tal van sectoren. 

De opleiding Burgerlijk ingenieur is een opleiding van vijf jaar en is meer gericht op het verwerven van fundamentele kennis. Burgerlijk ingenieurs zullen zelf nieuwe concepten ontwerpen en de bestaande technische en wetenschappelijke kennis uitbreiden. Ze zijn als het ware conceptingenieurs.

Studeren in semesters


2 X 13 WEKEN LES. DAN 2 WEKEN BLOK. DAN 3 WEKEN EXAMENS. DE EXAMENS ZIJN IN JANUARI EN JUNI. DE TWEEDE ZIT VAN EIND AUGUSTUS TOT MIDDEN SEPTEMBER.

Flexibel studeren


DE VAKKEN WAARVOOR JE NIET SLAAGT, NEEM JE MEE NAAR HET VOLGENDE JAAR EN COMBINEER JE MET NIEUWE VAKKEN. ZO KRIJG JE EEN GEÏNDIVIDUALISEERD STUDIETRAJECT. SOMMIGE STUDENTEN NEMEN BEWUST EEN DEELTIJDS PROGRAMMA OP, BIJVOORBEELD OM TE COMBINEREN MET EEN JOB.

Academische competenties


UIT GEGEVENS GEFUNDEERDE CONCLUSIES TREKKEN, ONDERZOEK OPZETTEN, UIT EEN PROBLEEMSTELLING DE KERN HALEN EN HELDER WEERGEVEN. NIEUWE, ONVERWACHTE VERBANDEN... DAT ZIJN ALLEMAAL ACADEMISCHE COMPETENTIES EN EEN UNIVERSITEIT ALS DE VUB IS DÉ PLAATS OM DIE AAN TE LEREN.

Heb ik voldoende voorkennis?

Om je optimaal voor te bereiden op jouw studie organiseert de VUB enkele toetsen en voorbereidingsactiviteiten. De IJkingstoets peilt naar je wiskundekennis. Het is een verplichte toets maar het resultaat heeft geen gevolgen voor jouw toelating tot de opleiding. Het is louter een manier om jezelf op voorhand te testen.

woensdag 1 december, 09:00 - 16:00 U

BRUCCpro masterclass: Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen

Via BRUCCpro organiseert het Brussel University Consultation Center expertsessies, masterclasses en een jaarlijks symposium voor professionals in het domein van de psychologie....

Via BRUCCpro organiseert het Brussel University Consultation Center expertsessies, masterclasses...

woensdag 1 december, 12:00

Ethics week: Session EC Dual Use: Military & Misuse

1st December: Session Ethics Committee Dual Use, Military Use and Misuse of Research (12:00-14:00)...

1st December: Session Ethics Committee Dual Use, Military Use and Misuse of Research (12:00-14:0...

woensdag 1 december, 12:00

Ethics week: session EC Medical Ethics

1st December: Workshop Medical Ethics Committee UZ Brussel - VUB: Challenges in seeking the right, legal and ethical consent for your study design (12:00-14:00)...

1st December: Workshop Medical Ethics Committee UZ Brussel - VUB: Challenges in seeking the rig...

woensdag 1 december, 13:30 - 16:30 U

Abstract: Logica en bewijstechnieken in de tweede graad ontraadseld.

   

   

woensdag 1 december, 14:00

VUB Chair in Surveillance Studies Seminar VII: Surveillance capitalism in the Global South: at the intersection of platform interests and far-right disinformation campaigns with Rafael Evangelista, chaired by Lucas Melgaço

woensdag 1 december, 16:00

PhD Aleksandra Lewandowska

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Bio-ingenieurswetenschappen van mevrouw Aleksandra Lewandowska...

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Bio-ingenieurswete...

woensdag 1 december, 20:00

Food Pantry

De voedselkast is een iniatief van studenten van het Greenteam en gaat van start op 1 december met een klein event. Je kan langsgaan om de ruimte te ontdekken, iets te drinken en elkaar te ontmoeten op een veilige manier.

De voedselkast is een iniatief van studenten van het Greenteam en gaat van start op 1 december m...

donderdag 2 december, 12:00

Ethics week: Session EC Animal Experiments

2nd December: Session Ethics Committee for Animal Experiments (12:00-14:00)...

2nd December: Session Ethics Committee for Animal Experiments (12:00-14:00)...

donderdag 2 december, 12:00

Ethics week: Student session: Research Master Gerontology sciences and Master biomedical sciences

2nd December: Student session from the Research Master Gerontology sciences and Master biomedical sciences (12:00-14:00)...

2nd December: Student session from the Research Master Gerontology sciences and Master biomedical...

donderdag 2 december, 16:00

CANCELLED: Taste as an Historical Question: the case of bread - Steven Kaplan

Due to unfortunate circumstances, this event  has been cancelled. For questions and info: annette.hansen@vub.be

Due to unfortunate circumstances, this event  has been cancelled. For questions and info: annett...

vrijdag 3 december, 12:00

Ethics week: Session Reflection Group Ethics and International Collaboration

3rd December: Session Reflection Group Ethics and International Collaboration (12:00-14:00)...

3rd December: Session Reflection Group Ethics and International Collaboration (12:00-14:00)...

woensdag 8 december, 17:00

PhD Evelyne Duthoo

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Bio-ingenieurswetenschappen van mevrouw Evelyne Duthoo...

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Bio-ingenieurswete...

donderdag 9 december, 15:00

PhD Bosco Bwambale

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van de heer Bosco Bwambale Public defense to obtain the academic degree of Doctor of Sciences of Mr. Bosco Bwambale Promotors: Prof. dr. Matthieu Kervyn, Dr. Martine Nyeko, Prof. dr. Moses...

Openbare verdediging tot het behalen van de academische graad van Doctor in de Wetenschappen van...

dinsdag 14 december, 19:00 - 21:30 U

Online symposium Levenseindzorg bij pasgeborenen

Onderzoek rond levenseindebeslissingen bij pasgeboren kinderen belicht in de dagelijkse praktijk....

Onderzoek rond levenseindebeslissingen bij pasgeboren kinderen belicht in de dagelijkse praktijk....

woensdag 15 december, 14:00

ASO's begeleiden bij persoonlijke problemen

Interactieve training van drie uur gericht op stagemeesters, supervisoren en supervisoren met een rol als mentor. Aan bod komen o.a. praktische gesprekstechnieken en (organisatorische) tips voor het tijdig herkennen en bespreekbaar maken van alle soorten problematiek die een invlo...

Interactieve training van drie uur gericht op stagemeesters, supervisoren en supervisoren met ee...

woensdag 15 december, 17:00

Het Salduzacquis in verhouding tot de Belgische ondervragingscultuur. Waarom de focus op dwang in het Belgische strafrechtelijke traject verruiming behoeft in het licht van een positieve vrijheidsconceptie

Publieke doctoraatsverdediging van Maarten Colette voor het behalen van de graad van Doctor in de rechten met het proefschrift getiteld ‘Het Salduzacquis in verhouding tot de Belgische ondervragingscultuur. Waarom de focus op dwang in het Belgische strafrechtelijke traject...

Publieke doctoraatsverdediging van Maarten Colette voor het behalen van de graad van Doctor in de...

woensdag 15 december, 17:00

The Hybridisation of Conflict: A Defence Economic Perspective

Doctoraatsverdediging van Pieter Balcaen voor het behalen van de academische graad van Doctor in de economische wetenschappen met het proefschrift getiteld ‘The Hybridisation of Conflict: A Defence Economic Perspective’....

Doctoraatsverdediging van Pieter Balcaen voor het behalen van de academische graad van Doctor in ...

woensdag 15 december, 18:30

BrIAS Forum : “Long term, evidence-based governance for protein diversification”

Introduction ...

Introduction ...

donderdag 16 december, 19:00

Photonics enhanced sensors for food safety screening - Wendy Meulebroeck

We all want our food to be 100% safe and healthy! But are you aware how complex it is to achieve this? How can we filter out tiny pieces of glass, stone or plastic, or microscopic insects, from mechanically harvested crops? How can we detect dangerous bacteria or carcinogenic...

We all want our food to be 100% safe and healthy! But are you aware how complex it is to achieve ...

vrijdag 17 december, 09:00

STATEN-GENERAAL INZAKE DE PROCESPOSITIE VAN DE MINDERJARIGE

 TOELICHTING...

 TOELICHTING...

Wist je dat onze studenten meebouwden aan het beademingstoestel BREATHNEY?

In het voorjaar van 2020 dreigt er een wereldwijd tekort aan beademingstoestellen voor COVID-patiënten. Er werd meteen het plan opgevat om zelf een beademingstoestel te bouwen in het Fablab Brussels, het kloppend hart van onze opleiding, gelegen op Usquare.brussels in Etterbeek.

Onze studenten staken enthousiast mee de handen uit de mouwen! Zo konden ze meteen hun kennis en vaardigheden toepassen op een actueel en acuut probleem.

Het beademingstoestel heet BREATHNEY. Meer actuele info vind je op: breathney.vub.be.
 

Wist je dat je aan verschillende projecten zal werken?

In 1ste bachelor eerste jaar werk je in het vak ingenieursvaardigheden aan het wekkerproject. Je ontwerp en bouwt er je eigen wekker en maakt kennis met prototypingtechnieken: je leert microcontrollers programmeren, elektronische schakelingen bouwen op breadboard, eenvoudige printplaatjes ontwerpen en etsen, solderen, bekabelen, testen, behuizingen ontwerpen, lasercutten enzovoort. Meer informatie over het wekkerproject vind je hier en neem zeker ook eens een kijkje bij de eerdere realisaties.

Wekkerproject 1ste bachelor: ontwerp, bouw en programmeer je eigen wekker

Met het ontwerpproject in 2de bachelor krijg je de gelegenheid om je opgedane kennis meteen toe te passen. Elk jaar wordt er een nieuw project voorgesteld waar je met 2 studenten een gans jaar onder beleiding aan werkt. Het project kent zowel elektromechanische als elektronica-ICT aspecten. Na afloop kan je dan een gefundeerde keuze maken over welke richting je uit wil in je 3de bachelor.

Werden reeds gerealiseerd: een koffieserveerrobot, een robot die trappen beklimt, een robot die jenga speelt, een zelfgemaakte windturbine,...

In 3de bachelor werk je een gans jaar aan je bachelorproef. Je kiest een onderwerp naargelang de studierichting en interesses. Het betreft een projectmatige engineeringopdracht binnen een onderzoeksgroep. De nadruk ligt op een praktische realisatie die wetenschappelijk gefundeerd is. De docenten/begeleiders spelen de rol van consultants.

 

 

Bachelorproef 3de bachelor: ontwikkeling en realisatie van een low-cost PCB-frees met een automatische toolchanger

Wist je dat je ook aan grotere projecten kan werken zoals een elektrische racewagen?

Zo is er bv. het VUB racing-team. Het is een groep studenten die in het kader van hun bachelor- of masterproef samen werken aan een zelfgebouwde elektrische racewagen. Alles aan deze wagen hebben ze zelf gegebouwd. Het doel: deelnemen aan Formula Racing.

Het VUB racing team met hun zelfgebouwde elektrische racewagen.

Wist je dat de opleiding Industriële Wetenschappen 2.700 m² hoogtechnologische labo's bezit?

De opleiding Industriële Wetenschappen is praktisch georiënteerd. Je start met het leggen van een stevige wetenschappelijke en technische basis die vooral toepassingsgericht is. Je leert je kennis in te zetten om praktische problemen op te lossen en het hoe, waarom en wat achter bepaalde toepassingen en systemen te achterhalen. Je gaat zelfs een stap verder. Je gaat bestaande concepten continu optimaliseren en nieuwe concepten toepassen. Klaar om de handen uit de mouwen te steken?

Wist je dat je les krijgt van iemand uit Team Scheire?

In 3de bachelor krijg je het vak mechatronica: dit is een combinatie van mechanica met elektronica. Het wordt gegeven door Prof. Ronald Van Ham, één van de acht makers in Team Scheire, een televisieprogramma waarin de makers innovatieve ideeën vormgeven die de levenskwaliteit van mensen tracht te verbeteren.

Wist je dat je ook in het buitenland kan studeren?

Via een Erasmusuitwisseling kan je drie maanden aan een Europese universiteit les volgen of jouw masterproef realiseren. Dit kan in Italië, Spanje, Oostenrijk of Estland. Zoek je het liever verder? Dan kan je via een VLIR-UOS beurs jouw masterthesis toespitsen op technologische vooruitgang in ontwikkelingslanden zoals bijvoorbeeld Vietnam of China.

Het einde is pas het begin

Beeld je in. Je studies zijn prima verlopen en je mag je masterdiploma in ontvangst nemen. Je glimt van trots, en terecht. Want met dat diploma van jou ben je gewapend als geen ander om de arbeidsmarkt op te gaan. Maar welke richting ga je uit? Je hebt verrassend veel mogelijkheden en ook hier staat de VUB je bij.

Jobuitwegen

Je studeert af als ingenieur. Een diploma dat zeer gegeerd is op de arbeidsmarkt, want sinds een aantal jaar is er een groot tekort aan ingenieurs. Dit betekent dat je na afstuderen een ruime keuze aan werkgelegenheid. Je kan bv. aan de slag als procesingenieur, kwaliteitsingenieur, leidinggevende in het bedrijfsleven, dienstensector of overheid, als zelfstandig ondernemer of als wetenschappelijk onderzoeker aan de universiteit of een onderzoeksinstelling, enz...

Afhankelijk van de afstudeerrichting en het profiel dat je volgde, kan je in de sector van de hernieuwbare energie, auto- en vliegtuigbouw, lucht- en ruimtevaart, elektronica of communicatietechnologie terechtkomen. 

Getuigenissen van afgestudeerde industrieel Ingenieurs

Wil je weten wat voor werk een industrieel ingenieur doet? Ga dan zeker eens kijken op de website ik ben industrieel ingenieur. Daar vind je vele getuigenissen van afgestudeerde industrieel ingenieurs, jong en minder jong, afkomstig uit verschillende opleidingen en in tal van sectoren. 

Careercenter


INDIVIDUEEL ADVIES ROND CV’S, GESPREKSTRAINING EN JOBMOGELIJKHEDEN. OOK TIJDENS JE STUDIES!

Check de website

Doctoreren?


VUB TELT DRIE DOCTORAL SCHOOLS TER ONDERSTEUNING VAN DOCTORANDI. ZE HEBBEN TOT DOEL JUNIOR-ONDERZOEKERS TE STIMULEREN EN TE PROMOTEN VIA WORKSHOPS, SEMINARIES, MASTER CLASSES, …

Dr in spe

Afgestudeerd, okee. Maar nooit meer studeren, nee.

Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 21 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Een aanbod dat niet alleen ruim is, maar ook bijzonder hoogwaardig. En dus een extra troef op je cv!

Verder studeren

Dat je je masterdiploma behaald hebt, dat is een hele prestatie. Maar ook daarna kun je je kennis aan de VUB blijven bijspijkeren. Zo biedt de universiteit maar liefst 21 master-na-masteropleidingen aan en heel wat postgraduaten. Een aanbod dat niet alleen ruim is, maar ook bijzonder hoogwaardig. En dus een extra troef op je cv.

Meer weten over onze alumni?

Meer info

Volg de VUB

Op LinkedIn

Een vliegende start

De lessen starten in de vierde week van september. We verwelkomen je graag op een van de onthaalmomenten voor nieuwe studenten. En op tal van andere actviteiten tijdens Kick off the Campus. Zo maken we je vanaf dag één wegwijs op de VUB. Heb je nu al een vraag voor de VUB? Hieronder vind je alvast wat informatie om je op weg te helpen.

Leerkrediet

Alsjeblieft, je krijgt 140 studiepunten. Bij wijze van welkom bij aanvang van een initiële bachelor- of masteropleiding. Die 140 studiepunten maken je leerkrediet uit. Dat krediet gebruik je om vakken te 'kopen' uit je studietraject. Slaag je voor die vakken, dan krijg je je punten terug. Meer nog: de eerste 60 studiepunten die je terugkrijgt, worden verdubbeld (alsjeblieft bis). Slaag je niet voor een of meerdere vakken, dan ben je de studiepunten die deze vakken 'waard' zijn kwijt. Je moet dan opnieuw studiepunten van je leerkrediet 'afgeven' om ervoor te kunnen herkansen. Te vermijden, zoiets, want zo slinkt je leerkrediet.

Toelatingsvoorwaarden en geïndividualiseerde studie- trajecten

Met een diploma secundair onderwijs kan je starten in elke bacheloropleiding (met uitzondering van Geneeskunde). Wil je graag meer info over specifieke toelatingsvoorwaarden voor bijvoorbeeld het schakelprogramma of directe toegang tot de master, kijk dan op de VUB-website bij de opleiding van jouw voorkeur. Hier vind je een lijst met de toelatingsvoorwaarden voor de opleidingen. Heb je vragen rond toelating, vrijstellingen en vakkenpakketten, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de opleiding. Het samenstellen van je individueel studietraject gebeurt altijd samen met je studietrajectbegeleider.

Studiegeld en Studentenstatuut & Studiefinanciering/Studentenjobs

Je studiegeld wordt berekend op basis van het aantal studiepunten dat je opneemt, je nationaliteit, opleiding en contracttype. Studenten uit de Europese Economische Ruimte (EER) die zich voor een initiële bachelor- of masteropleiding inschrijven, betalen een standaard vast bedrag en een variabel bedrag per studiepunt. Elk jaar wordt het studiegeld opnieuw berekend. De exacte berekening vind je hier. Zit je in een financieel moeilijke situatie, dan neem je best contact op met Studentenstatuut & Studiefinanciering/Studentenjobs van de VUB. Zij bekijken per dossier hoe je geholpen kan worden.

Schrijf je in bij de VUB

Je kunt je het hele jaar online aanmelden voor jouw opleiding aan de VUB. Start nu je inschrijving! www.vub.be/inschrijvingen

Meer weten over onze voorzieningen?

Boek je infosessie