logo
Academisch onderwijs op 4 campussen!

Master in je vak (of op zak) en zin om leraar te worden?

Kies voor de verkorte educatieve master aan de VUB en maak je droom waar. Helemaal zoals jij dat wil:

 • in combinatie met je huidige job, of voltijds of deeltijds in contactonderwijs
 • op de schoolbanken, van achter je pc, of een combinatie van beide
 • op de campus van je keuze
 • en in het vakgebied waar je in uitblinkt

Eerlijk is eerlijk: je zal er wat moeten voor doen.

Ook een verkorte master vraagt tijd en engagement. Maar er staat dan ook iets tegenover. Want eens je de opleiding afgerond hebt, geef jij – onder meer omdat we je vanaf dag één met beide voeten in de praktijk zetten - met gemak les als een ervaren expert. Afhankelijk van je vakgebied is dat in het secundair, het volwassenenonderwijs of het deeltijds kunstonderwijs. Je bent uitgegroeid tot een vakbekwame leerkracht en weet je expertise perfect te vertalen naar goed opgebouwde lessen voor je studenten

Neem deel aan een online infosessie

Schrijf je in!

Inschrijven voor de (verkorte) Educatieve Master

Start nu

Doe zoals Philippe

“Ik heb mijn job opgezegd, en ga terug studeren. Zo kan ik me voor 100% focussen op de opleiding. Mijn droom? Dat ik voor een paar jongeren straks het verschil kan maken. Dan zal ik al heel blij zijn."

Philippe heeft het roer compleet omgegooid en kiest voor een radicale carrièreswitch. Op onze campus in Etterbeek volgt hij voltijds contactonderwijs. Daarbij staat persoonlijke begeleiding, interactie en intervisie voorop.

Dat is echt iets voor mij

Doe zoals Natasja

“Overdag werk ik, ’s avonds studeer ik. Op momenten dat het past voor mij en mijn gezin. Eén keer per week ga ik naar de campus. Zo fijn dat ik de opleiding helemaal in mijn leven kan inpassen.”

Natasja combineert de verkorte educatieve master met haar huidige job als woordvoerster bij de EU. Eén keer per week komt ze naar onze campus voor de avondles. De rest van de opleiding vervolledigt ze op haar eigen tempo thuis, van achter haar pc.

Voor mij ook een mix & match

Doe zoals Aya

“Ik stond al in het onderwijs, maar had nog geen pedagogisch diploma. De verkorte master maakt me nu al weerbaarder in de klas dankzij de theoretische kaders die de proffen me aanreiken."

Aan passie geen gebrek bij Aya: al een hele tijd geeft ze les aan twee secundaire scholen in het Brusselse. Maar een pedagogisch diploma had ze nog niet, wel een master farmacie. Aya koos voor de verkorte educatieve master aan de VUB. Ze studeert online én in avondschool, op haar ritme. En voelt zich nu al sterker in haar schoenen.

Ik wil ook nog beter lesgeven

Welke formule je ook kiest, dit mag je verwachten:

 • Vanaf dag één zetten we je met beide voeten in de praktijk. Geen zorgen, dat bouwen we goed op. Je start met lesgeven aan één persoon en gaat steeds een stapje verder. Tot je klaar bent om voor een volledige klas te staan.
 • Voor je masterproef zoek je samen met leerlingen, leraren, student-leraren, lerarenopleiders en onderzoekers naar het antwoord op een vraag uit de klaspraktijk.
 • Je komt terecht op een kleinschalige universiteit, waar persoonlijke begeleiding en diversiteit voorop staan. Bij ons is het tof om te leren, en is er plaats voor eigenheid, spontaniteit en humor.

Maak kennis met onze campussen

8 Programma's

Ontdek ze

Contactonderwijs

Meer info

Blended onderwijs

Meer info

Leraar In Opleiding (LIO)

Meer info

Genieten van kwalitatief universitair onderwijs, maar dan met de sfeer van een kleinschalige campus.

Studeren aan de VUB is genieten van tal van unieke voordelen.

Hier mag je volledig jezelf zijn

De VUB is een plek waar eigenheid centraal staat. Dat betekent dat er bij ons ruimte is voor jouw mening. Meer zelfs: we nodigen je uit om volledig jezelf te zijn. Je stem te laten horen. En je eigen leertraject in handen te nemen. Net daarom krijg je van ons zo veel opties: contactonderwijs, online leren of een blended traject, voltijds of deeltijds studeren, en dat alles op de campus van je keuze.

Vanaf dag één in de praktijk

Eerlijk is eerlijk: aan de VUB sta je vanaf dag één met beide voeten in de praktijk. Als je dat nu wat angst inboezemt, geen nood: we begeleiden je daar heel goed in. Je stageopdracht start laagdrempelig, en wordt gaandeweg uitdagender. Beginnen doe je met één leerling, om verder te gaan met een klein groepje, in co-teaching een duo te vormen met een leerkracht op een school en tot slot les te geven aan een volledige klas.

Neem deel aan een online infosessie

Schrijf je in!

Inschrijven voor de (verkorte) Educatieve Master

Start nu!

Deskundige ondersteuning

Naast ervaren en getalenteerde docenten staan er bij ons ook heel wat deskundigen uit het werkveld klaar om je te begeleiden en ondersteunen.

Waar je begeleidende leerkracht je eerst nog intensief ondersteunt, begin je steeds meer zelfstandig te werken en proef je van een leven als beginnend leerkracht. Tot slot neem je bij ons ook deel aan bredere, vakoverschrijdende projecten waarvoor je samenwerkt met een heel schoolteam.

Wetenschappelijk onderbouwd

Aan de VUB word je los van je stage optimaal voorbereid op de praktijk. Naast je stage sta je ook tijdens je masterproef met je voeten in de klas. Met een divers team van leerlingen, leraren, student-leraren, lerarenopleiders en onderzoekers ga je aan de slag met vragen uit de klaspraktijk die misschien al jaren op een antwoord wachten. In dit type masterproef eindigt jouw opdracht niet op de universiteit, maar deel je het volledige onderzoeksproces met een school.

Ons opleidingsconcept én de deskundige ondersteuning vanuit het werkveld bereiden je optimaal voor op de praktijk. Onze lerarenopleiding verbindt de praktijk stevig met wetenschappelijke inzichten en referentiekaders. Samen met onze partnerscholen ontwikkelen we praktijkrelevante stage-activiteiten die inspelen op actuele maatschappelijke noden en jou opleiden tot een vakbekwame professional.

8 Programma's

Wel al een master in je vak (of in je zak), maar nog niet de pedagogische en didactische kennis om les te geven? Of ben je al leerkracht maar wil je je expertise nog verder verdiepen? We’ve got you covered. Voor je verkorte educatieve master kies je aan de VUB uit maar liefst 8 richtingen. Het is de master die je al hebt die bepaalt welk educatief masterprogramma je kiest.

Je behaalde master bepaalt je educatief masterprogramma

Elke richting is goed voor 60 studiepunten, waarvan 30 in de praktijk. Wat er op het programma staat? Sowieso minstens twee vakdidactieken. Daarnaast mag je rekenen op een boeiende mix van pedagogie en didactiek, reflectie en onderzoek, visie op het onderwijs én beroepspraktijk.

Je leest het goed: aan de VUB proef je vanaf dag één voluit van de praktijk. Maak je geen zorgen, dat bouwen we stap voor stap op. Van lesgeven aan één iemand, tot je uiteindelijk klaar bent voor een volledige klas.

Goed om weten: al onze richtingen kan je (voltijds of deeltijds) volgen in Contactonderwijs, in Blended onderwijs (met online leren én contactmomenten) of als Leraar In Opleiding. wanneer je je kennis nog wil verdiepen. Maar nu: eerst de juiste richting kiezen.

Innovatief contactonderwijs

Op campus Etterbeek geniet van je innovatief onderwijs! Het docententeam loodst je via interactieve werkcolleges, intervisiesessies en persoonlijke begeleiding doorheen het curriculum.

Een jaar langer studentikoos of een carrièreswitch? Op campus Etterbeek ben je aan het juiste adres!

Contactonderwijs, helemaal jouw ding?

Dan ben je net als Philippe welkom op onze groene campus in Etterbeek. Je volgt er wekelijks les bij getalenteerde pedagogen, praktijkbegeleiders en vakdidactici uit diverse disciplines. Dankzij hen proef je op een boeiende en interactieve manier van alle aspecten van lesgeven. En ook van de praktijk.

Je leest het goed: aan de VUB zetten we je vanaf dag één met beide voeten in de praktijk. Maak je geen zorgen, dat bouwen we stap voor stap op. Bovendien mag je rekenen op heel wat persoonlijke begeleiding en is er ruimte voor intervisie.

Bij je verkorte educatieve master hoort ook een masterproef. Hiervoor formuleer je - samen met een team van leerlingen, leraren, student-leraren, lerarenopleiders en onderzoekers waar je een jaar lang deel van uitmaakt - het antwoord op een vraag uit de klaspraktijk. Zo eindigt je opdracht niet op de universiteit maar op school. En zeg nu zelf, dat is toch waar je wil staan, niet?

Getuigenis Philippe

“Ik zou me naakt gevoeld hebben als leerkracht, had ik deze verkorte master aan de VUB niet gevolgd. Niet omdat lesgeven nieuw voor me is: na mijn master chemie heb ik gedoctoreerd, en heb ik als assistent vijf jaar lang studenten begeleid. Dat heb ik altijd superfijn gevonden: ik voelde dat ik voor sommige mensen echt iets kon betekenen. En ook in mijn jongere jaren gaf ik altijd wel ergens iemand bijles.

Ik kon dus lesgeven zonder deze opleiding. Maar ik zou het bijna onverantwoord gevonden hebben. Want de manier waarop er vandaag geleerd wordt, is totaal verschillend van toen ik op de schoolbanken zat. De aanpak is veel interactiever en meer begeleidend. Dat ondervind ik nu zelf als student: wekelijks heb ik wel een taak in te leveren, en er zijn veel reflectie- en discussiemomenten. De sfeer is heel open: je hoeft op die momenten niet bang te zijn om iets te zeggen.

Ik ben tot nu toe aan de slag geweest in het bedrijfsleven, onder meer als COO en ook als zelfstandig consultant. Maar voor de laatste 15 jaar van mijn carrière maak ik een switch. Omdat ik iets wil teruggeven. En dan wil ik dat ook goed doen. De lat bij deze verkorte master ligt hoog, maar daardoor heb ik het afgelopen jaar eigenlijk veel meer geleerd dan ik op voorhand verwacht had. Wat mijn toekomstdroom is? Als ik straks voor een paar mensen het verschil kan maken, dan zal ik al heel blij zijn.”

Neem deel aan een online infosessie

Schrijf je in!

Inschrijven voor de (verkorte) Educatieve Master

Start nu

Praktisch

60 CTS (studiepunten) waarvan 30 in de praktijk

Campus: Etterbeek

Voor een optimale flexibiliteit kan je kiezen voor een voltijds of een deeltijds traject.

Neem vlug een kijkje wanneer de lessen doorgaan.

Leerlijnen:

 • Beroepspraktijk
 • Reflecterend en onderzoekend handelen
 • Pedagogiek en didactiek
 • Visie
 • Vakdidactiek

Campus Etterbeek

Contact

Een flexibel blended traject

Leer je graag op je eigen tempo en is een beetje discipline en planning je niet vreemd? Dan pas je helemaal bij ons blended traject: daarbij combineren we online leren met face-to-face onderwijs. De perfecte formule voor als je werken en studeren wil combineren.

Een flexibel traject dichtbij huis en vanaf thuis

Studeren op jouw tempo

 • Je studeert en verwerkt de theorie zelfstandig online. En dat op je eigen tempo en op een moment dat past voor jou.
 • Eén avond per week verwachten we je op onze campus. Samen met je docent en je medestudenten sta je stil bij de leerstof. Er is ruimte voor discussie, interactie en vragen.
 • Per semester krijg je 4 keer op zaterdagvoormiddag les in vakdidactieken. Deze momenten liggen goed op voorhand vast zodat je perfect kan plannen.
 • Je plant je stages en praktijkmomenten samen met je stagebegeleider in. Je leest het goed: aan de VUB zetten we je vanaf dag één met beide voeten in de praktijk. Maak je geen zorgen, dat bouwen we stap voor stap op.

Bij je verkorte educatieve master hoort ook een masterproef. Hiervoor formuleer je - samen met een team van leerlingen, leraren, student-leraren, lerarenopleiders en onderzoekers waar je een jaar lang deel van uitmaakt - het antwoord op een vraag uit de klaspraktijk. Zo eindigt je opdracht niet op de universiteit maar op school. En zeg nu zelf, dat is toch waar je wil staan, niet?

Getuigenis Natasja

“Ik werk al meer dan 10 jaar als woordvoerster bij de EU, maar wil binnenkort het roer omgooien en leerkracht worden. Mijn job leerde me namelijk dat er een grote onderwijsongelijkheid bestaat in België. En ik wil mijn steentje bijdragen. Daarom wil ik me in de toekomst inzetten voor kwetsbare leerlingen.

Toen ik aan mijn verkorte master begon, heb ik meteen een ambitieus doel vooropgesteld: ik wilde het traject afronden op maximum een jaar tijd. Daarom ben ik tijdelijk halftijds gaan werken. Gelukkig heb ik ook een partner die me heel erg ondersteunt. Zo kan ik naar de avondles, en thuis studeren wanneer ik dat wil.

Nu het traject op zijn einde loopt, kijk ik enthousiast uit naar mijn toekomst in het onderwijs. Ik voel me perfect voorbereid, want dankzij de stages en praktijkopdrachten sta ik nu al met beide voeten in de klas. De verkorte master aan de VUB was dan ook de perfecte voorbereiding voor mij. Gelukkig maar, want dit is echt wel een carrièreswitch.”

Neem deel aan een online infosessie

Schrijf je in!

Inschrijven voor de (verkorte) Educatieve Master

Start nu

Praktisch

60 CTS (studiepunten) waarvan 30 in de praktijk

Campus: Anderlecht, Leuven of Diest

Voor een optimale flexibiliteit kan je kiezen voor een voltijds of een deeltijdse traject.

Neem hier een kijkje wanneer de lessen doorgaan.

Leerlijnen:

 • Beroepspraktijk
 • Reflecterend en onderzoekend handelen
 • Pedagogiek en didactiek
 • Visie
 • Vakdidactiek

Campus COOVI Anderlecht

Contact

Campus de Oranjerie Leuven

Contact

Campus de Oranjerie Diest

Contact
Te volgen op 4 campussen!

EEN OPLEIDING OP MAAT VAN LERAARS

Jij staat al met beide voeten in het onderwijs, maar wil je graag nog verder verdiepen? Welkom bij ons Leraar-In-Opleiding-traject, kortweg LIO, dat gepersonaliseerd wordt op maat van jouw situatie. Zo stem je het niet alleen af op de thema’s die zich aandienen in je job als leerkracht, maar past het ook perfect bij jouw situatie en leertempo.

Studeren op jouw tempo

 • Je studeert en verwerkt de theorie zelfstandig online. En dat op je eigen tempo en op een moment dat past voor jou.
 • Wanneer je welke theorie verwerkt, bepaal je grotendeels zelf. Zo kan je je leerervaring afstemmen op de thema’s die op dat moment voor jou relevant zijn bij het lesgeven.
 • Onze LIO-begeleiders helpen jou en je medestudenten om de vertaalslag te maken van de theorie naar de lespraktijk tijdens verschillende contactmomenten.
 • Je huidige lesopdracht telt mee als stage.

Bij je verkorte educatieve master hoort ook een masterproef. Hiervoor formuleer je - samen met een team van leerlingen, leraren, student-leraren, lerarenopleiders en onderzoekers waar je een jaar lang deel van uitmaakt - het antwoord op een vraag uit de klaspraktijk. Zo eindigt je opdracht niet op de universiteit maar op school. En zeg nu zelf, dat is toch waar je wil staan, niet?

Getuigenis Aya

"Ik wind er liever geen doekjes om: de opleiding combineren met mijn job als leerkracht bij twee secundaire Freinet-scholen (in Molenbeek en in Vorst) én met mijn gezin - ik heb een zoontje van nog geen twee - is zwaar. Een keer per week ga ik naar de avondles, en daarnaast studeer ik online op mijn eigen tempo, wanneer het me uitkomt.

En toch ben ik superblij dat ik voor deze verkorte master gekozen heb! Want ik sta nu al zo veel sterker voor de klas dan voorheen. Ik ben namelijk leerkracht zonder daar echt voor gestudeerd te hebben – ik heb een master farmacie. Tijdens mijn werk op school kom ik vaak met heftige problematieken in aanraking. En die voorbeelden uit de praktijk zijn meer dan welkom bij onze proffen. Ze luisteren naar ons, en gaan met ons in dialoog. Ik voel nu al dat ik een pak weerbaarder ben geworden dankzij de theoretische kaders die me aangereikt worden.

De opleiding is dus zwaar, maar geeft me tegelijkertijd vleugels om verder te gaan. En dan is er nog de interactie met mijn medestudenten. We kunnen met ons verhaal bij elkaar terecht, geven elkaar tips en steunen elkaar. Superfijn!”

Neem deel aan een online infosessie

Schrijf je in!

Inschrijven voor de (verkorte) Educatieve Master

Start nu

Praktisch

Praktisch:

Stap 1: Schrijf je in voor één van onze 8 richtingen.

Stap 2: Vraag hier toelating tot het LIO-traject.

Stap 3: Onze administratie brengt je inschrijving in orde zodra je aanvraag goedgekeurd is.

 

60 CTS (studiepunten) waarvan 30 in de praktijk

Campus: Etterbeek, Anderlecht, Leuven of Diest

Leerlijnen:

 • Beroepspraktijk
 • Reflecterend en onderzoekend handelen
 • Pedagogiek en didactiek
 • Visie
 • Vakdidactiek

Toelating aanvragen


Vraag hier je toelating voor het LIO-traject

Formulier

Campus Etterbeek

Contact

Campus De Oranjerie Leuven

Contact

Campus De Oranjerie Diest

Contact

Campus COOVI Anderlecht

Contact