logo

Een keuze voor de VUB is een keuze voor kwaliteit, voor een divers en internationaal publiek, voor een universiteit waar contact met de prof nog mogelijk is. Helaas hebben sommigen een verkeerd beeld van de VUB, net omdat deze misverstanden nog de ronde doen:

1) “De VUB is een gemakkelijke universiteit, je bent er snel door”

Moeilijk te zeggen waar dit idee vandaan komt, maar natuurlijk klopt dat niet! De VUB streeft, net als de andere universiteiten, naar kwaliteitsvol onderwijs en de laatste doorlichtingen bewijzen dat ze daar even goed in is als de anderen.  De kwaliteit van de lessen en de leerinhouden aan de VUB zijn dus gelijkwaardig aan die van de KULeuven en UGent, en dat zouden we niet anders willen! Lees er meer over in de onderwijsvisitatierapporten (per richting).

De slaagcijfers laten eenzelfde plaatje zien: ongeveer 40 procent van de eerstejaars slaagt aan de VUB, UGent en KULeuven (onderzoek uit 2013).

2) “De lessen zijn in het Frans!”

Nee, de VUB ligt wel in Brussel maar de voertaal is Nederlands. Omdat we veel buitenlandse studenten aantrekken, meer dan elke andere universiteit, worden er ook vakken in het Engels en in het Frans aangeboden. Je krijgt dus de kans om je talenkennis te versterken en dat kan alleen maar extra goed staan op je CV!

3) “De VUB is te klein om iets voor te stellen”

Ja, de VUB is een kleine universiteit, maar dat is net een troef: de proffen en studenten staan dichter bij elkaar, de proffen zijn toegankelijk en de studiebegeleiding is heel persoonlijk. En ja, ook als kleine universiteit kan je impact hebben op de wereld. Ook aan de VUB krijg je les van proffen die baanbrekend onderzoek hebben verricht. 

Weet je nog niet wat je gaat studeren?


Download het e-book Study Road Map

Benieuwd naar de VUB?


Kom naar een infodag!

4) “De VUB staat zo laag op de rankings, dat is geen goede universiteit”

Het is wel waar dat de VUB  op internationale rankings lager scoort dan bijvoorbeeld de KULeuven en de UGent. Maar waar heeft die ranking dan wel mee te maken? De score is afhankelijk van de gekozen parameters (bijvoorbeeld aantal internationale onderzoekers en aantal citaten in onderzoek). Een kleine universiteit is hier altijd in het nadeel (dat erkent ook de UGent): als je minder onderzoekers hebt, is het moeilijker om een hoog aantal citaten in ander onderzoek te halen, bijvoorbeeld. Opnieuw: dat heeft niet te maken met de kwaliteit van het onderwijs, ook al wordt vaak gedaan alsof dat wel zo is. Net als aan alle andere universiteiten zijn de opleidingen aan de VUB van hoog niveau (zie puntje 1).

 

5) "Brussel is geen echte studentenstad"

De cafés liggen inderdaad niet allemaal naast de auditoria (maar toch een paar!) en toch is Brussel een echte studentenstad. De grootste van het land zelfs: geen stad ontvangt meer studenten dan Brussel én combineert dat ook nog eens met een uitgebreid cultureel leven. En daarnaast is Brussel ook het politieke hart van het land én Europa. Een cosmopolitische stad die talloze opties biedt om te sporten en te ontspannen. En met de metro ben je er zo!

6) "Brussel is gevaarlijk"

Brussel is een grootstad, een multiculturele stad, een bruisende stad waar veel mensen wonen, werken en studeren. Hoe meer mensen, hoe meer kans dat er al eens iets misloopt: dat klopt. Maar dat is net een troef van onze VUB-campussen: ze liggen net buiten het centrum van de stad en ontsnappen dus aan de grootste drukte. Wat niet wil zeggen dat je je fiets niet op slot moet zetten, natuurlijk…

Nu is het wel duidelijk: de VUB heeft vele troeven in huis. Wil je dat zelf eens met je eigen ogen zien, dan kan dat op op één van onze infomomenten. Schrijf je hier in. 

Ben je overtuigd maar weet je nog niet wat je gaat studeren? Wij helpen je graag op weg met ons e-book over studiekeuze

Praten met proffen en studenten


En rondleidingen, infosessies, koten, campus ...

Kom naar de infodag

Alles wat je moet weten over studiekeuze


Handige tips, lijstjes, valkuilen, voorkennis, beroepen ...

Download het e-book Study Road Map