logo

Op vrijdag 2 februari 2018 opende de Vrije Universiteit Brussel plechtig haar nieuwe zwembad op de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus in Elsene/Etterbeek. We deden dit in aanwezigheid van alle donoren, partners en vertegenwoordigers van de verschillende subsidiërende instanties die dit project hebben mogelijk gemaakt.

Vanaf heden kan iedereen in het nieuwe VUB zwembad terecht voor hun dagelijkse portie waterpret.Met ruime kleedkamers, een eigen zwemschool, de uitbreiding van het aanbod met verschillende aquafitness activiteiten … komen we tegemoet aan de noden en wensen van minstens 130.000 bezoekers per jaar. De uitgebreide openingsuren en democratische tarieven dragen bij aan de brede toegankelijkheid van het zwembad.

Twee baden

Zwemmers kunnen voortaan terecht in twee zwembaden

  • een groot bad: 25m lang op 12m breed, met een diepte van 1 tot 3m
  • een klein bad: 13m lang op 7m breed, met beweegbare bodem van 0 tot 2m

Het VUB-zwembad wordt het meest duurzame zwembad in de regio.

Partners van het VUB-zwembad

De renovatie van het VUB-zwembad heeft in totaal acht miljoen euro gekost. Meer dan de helft daarvan zijn overheidsbijdragen afkomstig van ondermeer het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Vlaamse Gemeenschap.

Ook EFRO, een instrument van het Europees regionaal beleid dat zich richt op het creëren van nieuwe kansen voor de Europese burgers en het verkleinen van de verschillen in levensstandaard tussen de regio's, gaf een aanzienlijke financiële ondersteuning van 2.037.000 euro. 50% van dit bedrag is afkomstig van Europa en 50% van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Ons zwembadproject sluit aan bij de prioriteiten van de EFRO-programmering 2014-2020. Meer in het bijzonder draagt het VUB-zwembad bij aan de verbetering van de Brusselse leefomgeving en kiest het resoluut voor duurzaamheid door een vermindering van het energieverbruik en de CO2 uitstoot.

Donateurs, alumni en talrijke private sponsors (International School of Brussels, FPIM, Yakult, IPG, Vivaqua en Chaudfontaine) waren eveneens belangrijke partners bij de realisatie van het vernieuwde VUB-zwembad.

SwiMove. Dat is de naam van onze nieuwe zwemschool. Het gaat om een initiatief van de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie.

Zowel kinderen uit jonge gezinnen uit de buurt als scholen met plannen voor naschools zwemmen, krijgen de kans om op een veilige, speelse en efficiënte wijze te leren zwemmen. De meeste kinderen worden sterk aangetrokken om te spelen in, op en rond het water.

Tijdens de lessen werken we aan:

  • Vaardigheden: wat kan ik?
  • Kennis: wat weet ik over het water en mijn eigen mogelijkheden?
  • Attitudes en gedrag: hoe gedraag ik me veilig?

Zowel kinderen die bang zijn van water als zij die overmoedig zijn en denken dat ze overal veilig zijn, leren om graag en verantwoord te bewegen in het water. Zo kunnen ze levenslang genieten van waterpret!

Meer weten over de zwemlessen voor kinderen?

Bezoek de website van SwiMove

Op onderstaande uren is het zwembad geopend voor het brede publiek. Individuele zwemmers en gezinnen kunnen tijdens deze uren gebruik maken van de zwembadfaciliteiten:

Maandag tot vrijdag, 12 - 14 uur
Maandag tot donderdag, 17 - 21 uur
Zaterdag, 12 - 16 uur
Zondag, 10 - 14 uur

Extra aanbod
Zwemschool SwiMove
Aquafitness (aquabike, aquajump, aquabox, aquajogging, …):

Voor actuele tarieven en reserveringen verwijzen we je graag door naar de website van de VUB sportdienst.

Een innovatief duurzaam zwembad

Al meer dan 25 jaar lang kunnen topsporters, verenigingen, scholen en recreanten zich uitleven in het VUB-zwembad. Maar dit intensief gebruik en de tand des tijds laten natuurlijk hun sporen na. De VUB opende daarom een nieuw, innovatief en duurzaam zwembad voor haar (oud)studenten, personeel en omgeving, dewelke een antwoord biedt voor het tekort aan zwembaden in Brussel, o.a. voor basisscholen.

Ook nu willen we een duurzame impact garanderen binnen en buiten onze universiteit. De renovatie en innovatie van het VUB-zwembad sloot naadloos aan bij die missie: we investeren via het zwembad in het sociale weefsel van buurt, stad en campus, in de fysieke en mentale weerbaarheid van onze jongeren, volwassenen en senioren, in de zelfredzaamheid van andersvaliden, en in de revalidatie van wie het even moeilijker heeft.

De VUB maakt er haar missie van om via haar nieuwe zwembad een win-win te creëren voor iedereen. Zo werd er bijvoorbeeld een instructiebad met beweegbare bodem voorzien, waar baby’s, peuters, senioren en andersvaliden terechtkunnen. Ook onze VUB-studenten Lichamelijke Opvoeding & Bewegingswetenschappen en Kinesitherapie zullen zich hier kunnen voorbereiden op hun toekomstige werkomgeving in en rond het water.

Bovendien is dit nieuwe zwembad een toonbeeld van duurzaamheid. Door betere isolatie, luchtverdeling en beheer van temperatuur en water wordt het het zuinigste zwembad in België! Eind 2016 werd het project van ons zwembad dan ook uitgeroepen als één van de 10 voorbeeldgebouwen in Brussel.

Het zwembad van de Vrije Universiteit Brussel bevindt zich in het sportcomplex (gebouw L) van de Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus in Elsene/Etterbeek.

Officieel adres

Pleinlaan 2
1050 Elsene
T 0032 (0)2 629 23 11

sport@vub.be
www.vub.be/sport
facebook.com/VUBSport

Bereikbaarheid

Hier vind je meer informatie over de bereikbaarheid van onze campus. Via toegang 8 - die zich bevindt op de Triomflaan in Elsene - kom je het gemakkelijkst bij het zwembad.