logo

Beste (toekomstige) student,

Sinds de coronacrisis ook de VUB binnendrong, schakelde onze universiteit brutaal digitaal. Nu de maatregelen versoepelen, herleeft onze universiteit en is het tijd om de werking voor het komende academiejaar uit de doeken te doen.

Met onze aanpak voor academiejaar 2020-2021 vertrekken we van volgende principes:

  • we staan garant voor de kwaliteit van het onderwijs
  • we focussen op de interactie met jou als student
  • we zetten in op blended learning; een mix van on campus en online onderwijs
  • we garanderen een Brussel- en studentenervaring
  • we organiseren internationale mobiliteit
  • we zijn een inclusieve universiteit en hebben aandacht voor kansengroepen

Ook de komende maanden zal corona de maatschappij wereldwijd nog beheersen. Uiteraard volgen we de evolutie op de voet, luisteren we naar onze experten en respecteren we de maatregelen die de regering ons oplegt. We doen dit uit solidariteit, om elkaars veiligheid en gezondheid te respecteren.

We kunnen niet wachten om je op onze campussen en in de lessen welkom te heten! 

 

Lees onder de foto verder  

Zoveel mogelijk onderwijs op de campus

Interactie met studenten centraal

Daarbij zetten we in op blended learning, met een mengvorm van digitaal en campusonderwijs. We organiseren zoveel mogelijk onderwijs op de campus. Omdat we door de afstandsmaatregelen minder lokalen ter beschikking hebben, bieden we sommige opleidingsonderdelen digitaal aan. 

Voor campusonderwijs krijgen interactieve onderwijsvormen (werkcolleges, hoorcolleges waar fysieke interactie belangrijk is …) prioriteit. Hoorcolleges gaan in de regel digitaal door, maar kunnen naargelang prioriteit en het realiseren van de leerdoelen op de campussen of externe locaties plaatsvinden.

De volgende studenten krijgen daarbij, in functie van die leerdoelen, extra aandacht:

  • Nieuwe studenten in het eerste jaar en zogenaamde schakelstudenten; zodat zij een eerste ‘on campus’ ervaring beleven
  • Internationale studenten, zodat zij van zeer nabij kennismaken met Brussel en de VUB
  • Kansengroepen en werkstudenten

Rotatiesysteem

Studentengroepen vormen ‘learning communities’ waar interactiviteit belangrijk is en zullen eventueel de colleges volgen in vaste ‘bubbels’. Een rotatiesysteem garandeert dat álle studenten, zelfs in grotere groepen, een contact- en campuservaring hebben. Op de campus of bepaalde externe locaties wordt er les gegeven aan een beperkte groep die iedere week wisselt, terwijl de andere groepen de les online volgen. We creëren externe capaciteit via samenwerkingen met culturele huizen, bedrijven en andere.

Lesroosters vanaf 14 september bekend

Op 14 september zullen de lessenroosters van het eerste semester beschikbaar zijn. We verwelkomen dan graag alle studenten fysiek of digitaal tijdens de onthaalweek. Hou zeker de webpagina in de gaten voor verdere info.

Welcome - Welkom

Internationalisering blijft een hoofdrol spelen aan onze universiteit, met mobiliteitskansen waar de maatregelen dat toelaten.

Internationale studenten moeten niet langer een visum of ziekteverzekering voorleggen voordat de VUB hun aanmelding aanvaardt. Om af te reizen naar België is een visum wel nodig.

De meeste van onze internationale opleidingsprogramma's garanderen dat internationale studenten die aan het begin van het academiejaar niet in staat zijn om naar België te komen, de meeste onderwijsactiviteiten online kunnen volgen.  Neem contact op met international.relations@vub.be voor meer informatie.

De VUB is en blijft een inclusieve universiteit, met aandacht voor kansengroepen die door deze crisis soms nog harder getroffen worden.

Reizen van en naar de VUB

Update 6/07/2020

België stelde zijn grenzen open voor reizen binnen de Europese Unie, inclusief het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen. Dat wil zeggen dat studenten uit deze landen naar de VUB kunnen afreizen. Of Belgische studenten omgekeerd ook naar bovenstaande landen kunnen reizen, hangt af van de het land in kwestie. Check altijd de website van Buitenlandse zaken hieromtrent, daar vind je meer info en reisadvies.

België stelde zijn grenzen niet open voor mensen die vanuit niet-EU land reizen. De VUB volgt dit advies. Het is voorlopig van kracht tot 20 augustus. Studenten van buiten de EU kunnen tot 20 augustus dus niet naar de VUB reizen. 

Voor academiejaar 20-21 beperkt VUB de studie-uitwisselingen met niet-EU landen. VUB-studenten kunnen in het eerste semester enkel op studie-uitwisseling naar een land binnen de Europese Unie, inclusief Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen. Voor studie-uitwisselingen met universiteiten in andere landen gaan we op zoek naar een alternatief binnen de EU.

Meer dan studeren alleen

Hoewel het studentenleven er helemaal anders zal uitzien, doen we er alles aan om het academiejaar zo aangenaam mogelijk te maken. We vinden het belangrijk dat studenten zich verbonden voelen met elkaar. De komende weken zoeken we uit hoe het vrijetijds- en studentenleven op onze campussen concreet vorm kan krijgen. Dat doen we met de richtlijnen van de overheid over jeugdwerk, sport en cultuur en in overleg met de studentenvertegenwoordigers.

Op kot

Als er een nieuwe besmettingspiek komt, bestaat de kans dat de overheid kotstudenten vraagt om een vaste verblijfplaats te kiezen. In het geval dat een kotstudent besmet is, volgen we een protocol waarbij de hele unit in quarantaine gaat. De kotcoach zal de unit daarbij ondersteunen. Meer informatie over op kot gaan aan de VUB en de maatregelen.
 

Benieuwd naar hoe de campus eruit ziet?

Volg een rondleiding op campus in Etterbeek

Nog niet ingeschreven?

Start je inschrijving direct online!
Heb je nog vragen?
Neem contact op met het Infopunt Studenten

Telefoonnummer
+32 2 629 20 10

E-mail
info@vub.be