logo

Je wil in Brussel studeren. Maar hoe nu verder? Er zijn een aantal dingen die geregeld moeten worden voordat je daadwerkelijk met je studie aan de slag kan.

Stap 1: Een kamer

Van kamernood is in BelgiĆ« geen sprake. Zelfs in een grote stad als Brussel kom je als student snel aan een kamer (‘kot’ zoals in Vlaanderen wordt gezegd). Je hoeft namelijk niet te hospiteren. Het is wel verstandig om op tijd te beginnen met zoeken. Dit kan op verschillende manieren:

  • Je kunt een kijkje nemen bij de VUB. Zij bieden eigen studentenverblijven aan op de campus. Let op: je moet je wel voor 1 mei inschrijven om in aanmerking te komen voor een kamer. Voor meer informatie over de VUB-kamers neem je hier een kijkje.
  • Ook kun je contact opnemen met Br(ik. Deze Nederlandstalige organisatie helpt studenten met het zoeken naar een kamer of studio in Brussel. Elk jaar in juli start Br(ik met de kottours, waarbij je een rondleiding langs de koten van Br(ik krijgt. Je kunt zelfs direct een huurcontract ondertekenen als je dit zou willen. Kijk voor contactgegevens van Br(ik of informatie over de kamers op brik.be.
  • Als je toch op zoek bent naar iets anders, kun je ook nog kijken op websites waar particulieren kamers aanbieden, zoals kot.be, allekoten.be en kotfinder.be. 
  • Ook wordt er op Facebook woonruimte voor studenten aangeboden, zoals op de pagina ‘wonen in Brussel’.