logo

Waarom studeren aan de VUB?

Je staat aan het begin van een grote beslissing: je studiekeuze maken. Hierbij kies je niet alleen wat je gaat studeren, maar ook waar je gaat studeren.
Wij geven je 10 goede redenen om te kiezen voor de VUB.

1. Onze vele studiemogelijkheden

Aan de VUB heb je de keuze tussen 31 bachelor- en 78 masteropleidingen. Je volgt een academische opleiding binnen het onderzoeksdomein dat jou het meeste prikkelt. En het programmatype? Ook dat kies je zelf: van bachelor en master tot een master-na-master en verder. Kortom … als je voor de VUB kiest, dan hou je al je opties open. Ontdek ons volledige opleidingsaanbod

Wil je extra informatie over één of meerdere opleidingen? Download onze brochures

2. Internationale opleidingen

De VUB biedt twee Engelstalige bachelor- (Social Sciences en Business Economics) en 30 Engelstalige masteropleidingen aan.

Dit maakt dat we veel internationale studenten aantrekken. En dat is dan weer goed voor jou! Want zo kom jij terecht in een inspirerende internationale leeromgeving!

3. Een universiteit met sterke waarden en tradities

In 2019 vierde de VUB dat ze 50 jaar 'vrij' is. Noem ons dus gerust een moderne universiteit. Maar wel één met een oude ziel. Want onze wortels liggen in de oprichting van de Université Libre de Bruxelles (ULB) in 1834, waarmee we ondertussen al 185 jaar verbonden zijn. 

Waar staat de VUB voor? De VUB is een universiteit die streeft naar onderwijs op maat van elke student én kwaliteitsvol onderzoek, gedreven vanuit een maatschappelijk engagement om bij te dragen tot een betere wereld. Een universiteit die verbonden is met Brussel, Europa en de wereld. Een universiteit die werkt volgens de principes van de Verlichting: kritisch denken, vrij onderzoek en radicaal humanisme. Kortom, de VUB is een Urban Engaged University die haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt.

Ben jij nieuwsgierig ingesteld? Een tikkeltje eigenzinnig? Hou je van een persoonlijke aanpak? Spreekt het je aan om in de hoofdstad van Europa te studeren? En wil ook jij de wereld verbeteren? Dan voel je je beslist thuis aan de VUB.

4. Kwaliteitsvol onderwijs

De VUB behoort tot de 17% van de beste universiteiten wereldwijd in de QS World University ranking. In de algemene ranking komt de VUB terecht op plaats 200, ofwel de vierde beste Belgische universiteit.

Van alle Belgische universiteiten in de QS-ranking komt de VUB het sterkste uit de bus op het vlak van onderwijskwaliteit. Hoe de VUB de kwaliteit van elke opleiding nauwgezet opvolgt? Dat verneem je hier.

Je leest het: als je kiest voor de VUB, kies je voor een sterk merk. En dat is dan weer goed voor jou. Want doorheen je studies ontwikkel je heel wat sterke vaardigheden die je voorbereiden op een succesvolle professionele loopbaan.

5. Kwaliteitsvol open onderzoek

De VUB hanteert een open onderzoeksaanpak. Ze streeft naar kwaliteitsvol onderzoek, over de verschillende onderzoeksdisciplines heen. En ze zet in op maatschappelijk relevante thema’s. Meer weten over het onderzoeksbeleid van de VUB? Je ontdekt er hier meer over.

6. Een grote warme familie

De VUB is één grote warme familie. Onze studenten, professoren en academisch personeel: iedereen helpt elkaar. Als student sta je er dan ook niet alleen voor.

Zo zorgt Studiebegeleiding voor jou in elke fase van je studieloopbaan. Een enthousiast team van studiebegeleiders, studietrajectbegeleiders en studentenpsychologen helpt je gratis met informatie, advies, begeleiding en training als je moeite ondervindt met studeren.

En de VUB haar grootste troef? Het interactieve onderwijs in kleine groepen met aandacht voor theorie en praktijk. Dit zorgt voor een korte afstand tussen onze studenten en hun proffen.

Uitstekend onderwijs én grensverleggend onderzoek

Ontdek verrassende VUB-uitvindingen

7. The American College Life

De VUB heeft twee groene campussen in hartje Brussel. Wil je een medische opleiding (Geneeskunde, Biomedische- of Farmaceutische wetenschappen) volgen? Dan kom je terecht op de Brussels Health Campus in Jette. De andere opleidingen gaan bijna allemaal door op onze Brussels Sciences & Humanities Campus in Etterbeek.

Misschien denk je erover om op kot te gaan tijdens je studies? Onze campussen zijn uitgerust met studentenkoten, dus dat kan perfect aan de VUB.

Maar ook onze andere faciliteiten maken van jouw studentenleven een onvergetelijke ervaring. Een studentenresto, cafés, sportinfrastructuur, cultuurhuis PILAR, feestzalen, een medische dienst, een bibliotheek en studieruimtes: je vindt ze allemaal op wandelafstand van elkaar!

8. Feest, kringleven en folklore

Student zijn is meer dan studeren alleen. Ook uitgaan en feesten horen erbij.Sluit je aan bij één van de vele studentenverenigingen. Het is de ideale manier om je onder te laten dompelen in de studentenfolklore aan de VUB. En daar horen St. Vé, klakken, dopen, cantussen en een Vrijzinnig Zangfeest bij.  

Ben je niet zo voor al die studentenrituelen? Dat is geen probleem. Je hoeft niet tot een studentenvereniging te behoren om te feesten.  Op de campussen in Jette en Etterbeek worden er regelmatig fuiven georganiseerd in de feestzalen en in de grote witte feesttent. En dan is er natuurlijk ook nog Kick off the campus … de officeuze aftrap van het academiejaar waar je kan eten, drinken en dansen.

Meer weten over het studentenleven aan de VUB? Je ontdekt het hier.

9. Brussel: de hoofdstad van Europa

Als je studeert aan de VUB, studeer je in de hoofdstad van Europa. Ook buiten de campus valt er daarom heel wat te beleven. Trek naar het centrum, ontdek gezellige bruine kroegen, snuif cultuur op, duik onder in een coole Brusselse uitgaansbuurt. Het avontuur lonkt om de hoek. Ontdek het Brusselse uitgaansleven.

10. Toekomstperspectieven

In Brussel vind je Europese instellingen, overheidsbedrijven, internationale bedrijven, grote en kleine ondernemingen … de stage- en jobkansen liggen binnen handbereik! Misschien wil je tijdens jouw studies al een centje bijverdienen? Via de jobdatabank van de VUB vind je een studentenjob die bij je past.

Droom je ervan om een tijdje in het buitenland te studeren? Als je kiest voor een opleiding aan de VUB zit die mogelijkheid er zeker in! Dankzij het Erasmus-programma studeer je gedurende een periode van drie maanden tot een jaar in een ander Europees land. Je studies lopen dus gewoon door, maar je krijgt er een internationaal avontuur bovenop. Aan de VUB heeft elke opleiding uitwisselingsmogelijkheden met verschillende universiteiten in Europa en de wereld! Benieuwd naar de bestemmingen? Je ontdekt ze hier.

Ook na jouw studies blijft de VUB graag in verbinding met jou. Als je afstudeert aan de VUB, behoor je tot een sterk en uniek alumninetwerk van professionals, klaar voor de toekomst.

Het VUB Career Center begeleidt VUB-studenten gratis bij hun zoektocht naar een eerste job en het vormgeven van hun loopbaan.

Waarom kozen zij voor VUB?

Ervaar het zelf

Bezoek ons tijdens een infodag

Kom af!

Verdere ondersteuning nodig?

 • Heb je een vraag over jouw studiekeuze? Onze medewerkers van Studiebegeleiding bieden een luisterend oor en luisteren graag naar je plannen. Of volg onze drie stappen bij het kiezen van een opleiding
 • Heb je vragen over je studieprogramma of eventuele vrijstellingen? Heb je een vraag over een specifieke opleiding? Elke faculteit heeft haar eigen studietrajectbegeleiders. Zij informeren, adviseren en begeleiden je in jouw persoonlijke studieprogramma.
 • Praktische ondersteuning nodig bij de zoektocht naar een kot? Studentenhuisvesting helpt je graag op weg.
 • Volg onze infodagen voor toekomstige studenten. Laat jouw gegevens achter via het inschrijvingsformulier. Zo kunnen wij jou tijdig een uitnodiging sturen voor dit event.

Hoe verloopt academiejaar 21-22 aan de VUB?

Ontdek hoe jouw studentenleven er zal uitzien

Infodagen

Meer activiteiten
zaterdag 2 april, 09:00 - 17:00 U

Voorbereidingscursus Chemie en Fysica 2022

Sla optimaal de brug tussen het secundair en de universiteit met de Voorbereidingscursus Chemie en Fysica.

Sla optimaal de brug tussen het secundair en de universiteit met de Voorbereidingscursus Chemie ...

woensdag 6 april, 10:00 - 18:00 U

Voorbereidingscursus Wiskunde voor Exacte Wetenschappen 2022

doorlopend inschrijven mogelijk - Sla optimaal de brug  tussen het secundair en de universiteit met de  Voorbereidingscursus Wiskunde voor Exacte Wetenschappen.

doorlopend inschrijven mogelijk - Sla optimaal de brug  tussen het secundair en de universiteit ...

dinsdag 17 mei, 14:00

ASO's begeleiden bij persoonlijke problemen

Interactieve training van drie uur gericht op stagemeesters, supervisoren en supervisoren met een rol als mentor. Aan bod komen o.a. praktische gesprekstechnieken en (organisatorische) tips voor het tijdig herkennen en bespreekbaar maken van alle soorten problematiek die een invlo...

Interactieve training van drie uur gericht op stagemeesters, supervisoren en supervisoren met ee...

dinsdag 17 mei, 17:00

ERC Inaugural Lecture - Curiae Virides

Transforming ecological conflicts into lawsuits. Do activist movements and courts fill ecological governance gaps and generate a waterfall effect on victims?  

Transforming ecological conflicts into lawsuits. Do activist movements and courts fill ecological...

woensdag 18 mei, 15:00

Citizenship Education Activities and Youth Political Attitudes: an Experiment in Diverse Secondary Schools in Brussels

Doctoraatsverdediging van Robin Lebrun voor het behalen van de academische graad van Doctor in de politieke wetenschappen met het proefschrift getiteld ‘Citizenship Education Activities and Youth Political Attitudes: an Experiment in Diverse Secondary Schools in Brussels’....

Doctoraatsverdediging van Robin Lebrun voor het behalen van de academische graad van Doctor in de...

woensdag 18 mei, 18:00

Naar een verdere versterking van het sociaal statuut zelfstandige

De Master of Laws in het sociaal recht van de Vrije Universiteit Brussel, de Vereniging van VUB-Alumni Sociaal Recht (ASR) en de University of Brussels Law Alumni (UBLA) organiseren een expertcollege over de verdere uitbouw van het sociaal statuut van de zelfstandigen. Aan bod kom...

De Master of Laws in het sociaal recht van de Vrije Universiteit Brussel, de Vereniging van VUB-...

Onderwijs aan de VUB

In het kwaliteitsvol onderwijs van de VUB staan kennis, praktijk en persoonlijke ontwikkeling en begeleiding centraal. Ben jij nieuwsgierig ingesteld? Een tikkeltje eigenzinnig?  Hou je van een persoonlijke aanpak? En wil ook jij de wereld verbeteren? Dan voel je je als student beslist thuis aan de VUB.

Welke opleidingen biedt de VUB aan voor studenten?

Aan de VUB heb je de keuze tussen 31 bachelor- en 78 masteropleidingen. Je volgt een academische opleiding binnen het onderzoeksdomein dat jou het meeste ligt.  En dit voor alle programmatypes: bachelors, masters, master-na-masters, schakelprogramma’s en voorbereidingsprogramma’s. Benieuwd naar onze opleidingen?  Ontdek ons volledige opleidingsaanbod

Onze lessen gaan over het algemeen door in het Nederlands. Maar je kan er ook voor kiezen om in het Engels te studeren. De VUB biedt twee Engelstalige bachelor- (Social Sciences en Business Economics) en 30 Engelstalige masteropleidingen aan.

Welke vaardigheden ontplooi je tijdens een studie aan de VUB?

 • Je ontwikkelt je tot een redelijk eigenzinnig individu. Je leert je eigen weg te zoeken, met een open geest en vrij van vooroordelen. Door kritisch te denken en bronnen te confronteren, je eigen mening te uiten, zelf initiatief te nemen. Aan de VUB volg je les in relatief kleine groepen en naast theorie is er ruimte voor praktijk. Dit laat docenten en assistenten toe je waar mogelijk persoonlijk te begeleiden. Kortom, je krijgt onderwijs op jouw maat. 
   
 • Je engageert je voor een duurzame humanistische maatschappij. De Wereld Heeft Je Nodig. Ook als student druk je jouw stempel op de maatschappij. Aan de VUB word je gestimuleerd om deel te nemen aan maatschappelijke relevante projecten en leerrijke activiteiten. Je ontdekt er hier meer over.
   
 • Je wordt gevormd tot een wereldburger. Je leert omgaan met de huidige en toekomstige uitdagingen in een steeds veranderende en globaliserende maatschappij. Door je tijdens leeractiviteiten flexibel op te stellen. Door kritisch en zelfstandig te denken. Ook een internationale uitwisseling via Erasmus verruimt je blik! Aan de VUB heeft elke opleiding uitwisselingsmogelijkheden met verschillende universiteiten in Europa en de wereld. Benieuwd naar de bestemmingen? Je ontdekt ze hier
   
 • Je ontwikkelt een vrije onderzoekende houding. Gedurende je hele opleiding word je aangespoord om de leerstof in vraag te stellen op basis van jouw ervaringen en rationele argumenten. 
   
 • Je wordt voorbereid op je professionele loopbaan. Verbindend communiceren, ondernemen, samenwerken in team, probleemoplossend denken en handelen, etc: het zijn allemaal vaardigheden die je ontwikkelt aan de VUB gedurende stages, groepswerken en practica. Zo boek je snel je eerste successen op de arbeidsmarkt!

Ingenieur in spe? Zet theorie om in praktijk!

In de FabLab van de VUB (VIDEO)

Hoe kijkt de VUB naar onderwijs?

Bekijk haar visietekst over onderwijs

Hoe zorgt de VUB voor kwaliteitsvol onderwijs?

De VUB behoort tot de 17% van de beste universiteiten wereldwijd in de QS World University ranking. In de algemene ranking komt de VUB terecht op plaats 200, ofwel de vierde beste Belgische universiteit. Van alle Belgische universiteiten in de QS-ranking komt de VUB het sterkste uit de bus op het vlak van onderwijskwaliteit

Hoe de VUB zorgt voor kwaliteitsvol onderwijs? Door de kwaliteit van elke opleiding nauwgezet op te volgen. Maar ook door te investeren in haar onderwijzend personeel en door haar studenten actief te bevragen naar hun ervaringen. Je leest er hier meer over. Inderdaad: als je kiest voor de VUB, kies je voor een sterk merk!

Hoe zal onze onderwijsaanpak eruitzien in academiejaar 21-22?

Ontdek de recentste info

Hoe schrijf je je in als student?

Je weet welke opleiding je wilt studeren? En je volgt deze het liefst aan de VUB? Fijn, we zijn blij dat we je bijna mogen verwelkomen op onze campus.

De inschrijvingsperiode voor het volgende academiejaar begint op 1 juli en eindigt begin oktober. Je online voorinschrijven is wel steeds mogelijk, en dat de klok rond!  Een stappenplan vertelt je wat je precies moet doen. Succes en hopelijk tot snel!

Wil je een studietraject op maat?

Contacteer studietrajectbegeleider

Vragen over jouw studiekeuze?

Contacteer Studiebegeleiding

Vragen over de inschrijvingsprocedure?

Contacteer Studentenadministratie

Bezoek ons tijdens een infodag

Beleef de VUB

Op kot

Misschien denk je erover om op kot te gaan tijdens je studies. Ook dat is een ervaring die kan tellen. Je leert zelfstandig worden en haalt het maximum uit je studententijd. Als je kiest voor een opleiding aan de VUB, kan je op drie manieren aan een kot geraken.

1. VUB-kamers

De VUB beschikt over meer dan 1500 eigen koten. In Etterbeek hebben we koten op de campus. En ook op wandelafstand van de campus: in de Nieuwelaan en de Schoofslaan-Triomflaan. In Jette hebben we koten op de campus.

Hoe een VUB-kamer eruit ziet? Bekijk onze foto’s per locatie...

Campus Etterbeek


Foto's

Nieuwelaan


Foto's

Schoofs-Triomflaan


Foto's

Campus Jette


Foto's

... en ontdek de 650 nieuwe koten op onze campus in Etterbeek via het volgende filmpje:

Hoeveel kost een VUB-kot? De prijs van een VUB-kot bedraagt zo’n 330 euro per maand (inclusief internet).

Kom je in aanmerking? De VUB-koten zijn erg in trek omwille van hun ligging, sfeer, kwaliteit en zachte prijs. Daarom werken we met een prioriteitenlijst. Was je nog nooit eerder ingeschreven voor het hoger onderwijs? Dien dan je kotaanvraag in vóór 1 mei. Zo krijg je gegarandeerd een kot toegewezen. Meer over de deadline voor het aanvragen van een studentenkamer en de toewijzingsprocedure lees je hier.

2. Kamers bij VUB-partners

Je kan ook op kot in studentenhuizen van VUB-partners. Deze bevinden zich op of nabij de campus en in het centrum van Brussel. 

3. Privaat kameraanbod

Op de privémarkt zijn veel koten te vinden. Daarom sloeg de VUB de handen in elkaar met de andere Nederlandstalige universiteiten en hogescholen in Brussel. Het resultaat? Brik. Dit samenwerkingsproject beheert een database van meer dan 4000 privékoten in Brussel. Brik controleert de kwaliteit van de kamers, stelt type-huurcontracten op en bemiddelt bij conflicten.

Andere kanalen die je kunnen helpen in de zoektocht naar een kot zijn Facebookpagina’s als ‘Brussel, mijn studentenstad’ en ‘Kot te huur’.

Verdere ondersteuning nodig?

 • Twijfel je om op kot te gaan? Onze medewerkers van Studiebegeleiding bieden een luisterend oor en luisteren graag naar je plannen.
 • Maak kennis met onze Kotcoach. Hij leidt het kotleven op de VUB-kamers in goede banen en kan je dus ook wat meer vertellen over hoe het er in real life aan toe gaat.
 • Heb je praktische vragen over op kot gaan op de VUB, de huurprijzen, de toewijzingsvoorwaarden, etc? Studentenhuisvesting helpt je graag op weg bij je zoektocht naar een kot.
 • Bezoek onze campuskoten tijdens één van onze infodagen voor toekomstige studenten. Laat jouw gegevens achter via het inschrijvingsformulier. Zo kunnen wij jou tijdig een uitnodiging sturen voor dit event.

Ben jij een kot- of pendelstudent?

Speel de quiz!

Een unieke studententijd

Er wordt vaak gezegd dat je studententijd de beste tijd is van je leven. Ga je voor een opleiding aan de VUB? Dan kan je er van op aan dat alle elementen aanwezig zijn om jou een onvergetelijke en unieke ervaring te bezorgen.

Twee groene campussen in hartje Brussel

Samen met zo'n 20 000 andere studenten studeer je in hartje Brussel, de internationale hoofdstad van Europa. Je komt terecht op één van onze twee groene campussen.

Wil je een medische opleiding (Geneeskunde, Biomedische- of Farmaceutische wetenschappen) volgen? Dan kom je terecht op de Brussels Health Campus in Jette. De andere opleidingen gaan bijna allemaal door op onze Brussels Sciences & Humanities Campus in Etterbeek.

VUB campus in Jette

Wegbeschrijving

VUB campus in Etterbeek

Wegbeschrijving

De campussen zijn volledig uitgerust met alle faciliteiten voor een geslaagd studentenleven, zoals koten, een studentenresto, cafés, feestzalen, cultuurhuis PILAR, sportinfrastructuur, een medische dienst, een bibliotheek en studieruimtes. Alles bevindt zich op wandelafstand van elkaar!

VUB-alumni over de Brussels Health Campus

Sport en cultuur

Op de VUB geniet je van een gevarieerd sportaanbod: van fun tot competitie. Bovendien maak je als student voordelig gebruik van het zwembad, de atletiekpiste, de Basic Fit en de omnisportzalen. Bekijk hier ons volledige sportaanbod.

Op de campus verzorgt cultuurhuis Pilar regelmatig concerten en voorstellingen. Maar wie studeert in Brussel, moet naast het nachtleven beslist ook proeven van de cultuur die Brussel rijk is. Bovendien krijg je als student heel wat cultuurkortingen met je studentenkaart!

Laat je stem horen

Heb je een vlotte pen, sterke grafische skills of kan je goed overweg met een camera? Dan kan je terecht bij de Moeial, het onafhankelijk, kritisch en berucht studentenblad van de VUB. Dit blad schrijft over onderwerpen die de Brusselse studenten aanbelangt zoals onderwijs, Brussel en cultuur.

Via de studentenraad kan je rechtstreeks inspraak krijgen in de werking van de VUB. Voel je er iets voor om jouw stempel te drukken op het beleid? En de belangen van jouw medestudenten te verdedigen? Dat kan, als je verkozen wordt als studentenvertegenwoordiger!

Feest, studentenverenigingen en folklore

De VUB is ontstaan vanuit de drang naar een vrije en vranke universiteit die kritisch onderzoek aflevert zonder zich ooit aan dogma's te onderwerpen. Het Vrij Onderzoek is een onlosmakelijk deel van onze universiteit en dat vind je ook terug bij onze studentenkringen en hun folklore. ST.Vé, klakken, dopen, het 'Lied van geen taal', cantussen en een Vrijzinnig Zangfeest: de VUB-tradities vertellen een sterk verhaal. En bezorgen jou een onvergetelijke ervaring.

Je hoeft je trouwens niet per se aan te sluiten bij een studentenvereniging om uit te gaan. Op de campussen in Jette en Etterbeek worden er regelmatig fuiven georganiseerd in de feestzalen en in de grote witte feesttent. Ontdek hier meer over het uitgaansleven op en rond de campus. 

En dan is er natuurlijk ook nog Kick off the campus … de officeuze aftrap van het academiejaar waar je kan eten, drinken en dansen.

Hoe is het om student te zijn aan de VUB?

Vraag het via chat aan onze huidige studenten

Ontdek Brussel

Als je studeert aan de VUB, studeer je in de hoofdstad van Europa. Ook buiten de campus valt er daarom heel wat te beleven. Trek naar het centrum, ontdek gezellige bruine kroegen, duik onder in een coole Brusselse uitgaansbuurt, bezoek één van de vele musea. Het avontuur lonkt om de hoek. Je leest er hier meer over.

Brussel, de leukste studentenstad

Lees hier waarom!

Het leven zoals het is

Zo beleefde Janne haar 1e week

Het VUB-studentenleven in 4 minuten

Kortom... als je kiest voor de VUB, staat dit je te wachten.

Eten en drinken

Heb je geen zin om zelf te koken? Op de VUB-campussen vind je genoeg eetgelegenheden voor een snelle hap of een stevige lunch. De Resto, de cafetaria, verschillende cafés: als student geniet je van lekkere en gezonde maaltijden tegen studentikoze prijzen. 

De Resto: voor warme maaltijden

Bijna elke werkdag kan je kiezen tussen 4 lunchmenu’s op de campus in Jette en 6 lunchmenu’s op de campus in Etterbeek. In Etterbeek kan je ook ’s avonds in het restaurant terecht.

Een menu bestaat uit soep, een hoofdgerecht en een dessert. Je kan onder meer kiezen tussen vis, vlees of vegetarisch. Hiervoor betaal je als VUB-student tussen € 5,10 en € 5,40. Maar je kan er ook terecht voor de warme groentenbar en salades. Keuze genoeg dus!

Wat schaft de pot in Jette?

Weekmenu

Wat schaft de pot in Etterbeek?

Weekmenu

De VUB engageert zich om samen duurzaam te zijn, ook in haar Resto’s. Door gebruik te maken van eerlijke en seizoensgebonden producten. Door voedselverspilling te vermijden. Door geen plastic te gebruiken. Je kan er dan ook van op aan dat de maaltijden ecologisch verantwoord zijn.

Zelf Koning Filip kwam als eens eten in de Resto!

De Cafetaria: voor broodjes, koffiekoeken en taart

De Cafetaria in Etterbeek bevindt zich in hetzelfde gebouw als de Resto. Van 7u30 tot 15u45 kan je hier terecht voor een ontbijt of een broodjeslunch. En voor koffie, thee en frisdrank. Het is de ideale plaats om te werken aan een groepswerk, te rusten tussen twee lessen door, nieuwe mensen te ontmoeten. 

In het studentenrestaurant in Jette is er van 8u tot 10u een ontbijtservice waar je als student een ontbijtpakket kan krijgen aan € 3,75 . Broodjes zijn te verkrijgen vanaf 10u.

Andere eetgelegenheden op de Brussels Humanities, Sciences en Engineering campus in Etterbeek

OPINIO - Het moet niet alle dagen restofood zijn. Voor een lekkere hap kan je ook terecht bij Opinio (een café tussen gebouw E en D). Dit gezellige trefpunt heeft een ruim aanbod aan broodjes, snacks en desserts. In de zomer genieten heel wat studenten er van het terras. 

BAR PILAR - In de gloednieuwe cultuurtoren Pilar, vind je naast een concerthal en tentoonstellingsruimte ook BAR PILAR. Je kan hier elke dag terecht voor soep, broodjes en een dagschotel aan € 7. Elke dag is vegan/veggiedag behalve vrijdag, want dan wordt er vlees en vis geserveerd. Een studentenkoffie kost € 1,5.

'T COMPLEX - Dit café bevindt zich boven de inkomhal van gebouw L. Ideaal om te bekomen na een sportieve inspanning of om bij te praten met je vrienden. Vanaf 12u kan je hier een hapje eten. Op de menukaart vind je klassiekers als croque-monsieurs, spaghetti en vol-au-vent met frietjes voor een zachte prijs.

Andere eetgelegenheden op de Brussels Health Campus in Jette

THE LINK - Van maandag tot vrijdag kan je in The Link terecht voor snacks, koude schotels en broodjes. Deze bar bevindt zich naast het studentenhome.

Cafetaria UZ Jette - Achteraan in de inkomhal van het ziekenhuis vind je de cafetaria. In de cafetaria kunnen zowel patiënten als bezoekers in een rustige omgeving genieten van eten en drinken.

Begeleiding doorheen je studies

Een diploma behalen aan de universiteit is een grote uitdaging. Maar je staat er niet alleen voor. Onze ondersteunende diensten zorgen voor je en helpen je in elke fase van je studieloopbaan. Op deze manier maximaliseer je jouw slaagkansen.

Onze diensten in een notendop ...


Hulp bij studiekeuze en studeren

Studiebegeleiding

Aangepast studietraject

Studietrajectbegeleider

Hulp bij zoeken naar een kot

Studentenhuisvesting

Hulp bij carrière

VUB Career Center

Studiebegeleiding: voor studieadvies, begeleiding en training

Studiebegeleiding bestaat uit een team van studentenpsychologen, studiebegeleiders en studietrajectbegeleiders. Deze dienst helpt je gratis met informatie, advies, begeleiding en training als je moeite ondervindt met studeren. 

 • Individueel - Advies over jouw studiekeuze, stress- en faalangsttraining, hulp bij het opstellen van een examenplanning, hulp voor studenten met dyslexie etc. Heb je nood aan een studietraject op maat? Of heb je recht op vrijstellingen?  Spreek gerust de studietrajectbegeleider van je faculteit aan voor informatie, advies en begeleiding.
   
 • In groep (workshops, trainingen) - Een onderwerp voor je bachelor- of masterproef kiezen, leren presenteren, omgaan met stress en faalangst, etc.
   
 • Tools – Een voorbeeld van een goede weekplanning, tips en tricks voor een goede studiemethode, een stappenplan voor het maken van de juiste studiekeuze

WERKEN EN STUDEREN?

Lees meer

TOPSPORT EN STUDEREN?

Lees meer

STUDEREN MET FUNCTIEBEPERKING?

Lees meer

STUDEREN IN HET BUITENLAND?

Lees meer

Studentenstatuut en Studiefinanciering: voor financiële, sociaaljuridische en praktische ondersteuning

“Heb ik recht op een studietoelage van de Vlaamse overheid? Wat gebeurt er met mijn kinderbijslag/Groeipakket als ik verder studeer? Mag ik als student gedurende het academiejaar onbeperkt werken?”  Voor dit soort vragen kan je als student terecht bij Studentenstatuut en StudiefinancieringZo studeer je in de best mogelijke omstandigheden, zonder (financiële) kopzorgen.

 • Financieel – Voor studenten die het financieel moeilijk bestaan er mogelijkheden om de studiekosten haalbaar te houden: van studietoelagen en sociale toelages tot renteloze leningen en een vermindering van het studiegeld.  Hiervoor moet je wel voldoen aan voorwaarden.  
   
 • Sociaaljuridisch – Informatie en sociaaljuridisch advies op maat over kinderbijslag/Groeipakket, belastingen, onderhoudsplicht, je studie stopzetten, werken en studeren, recht op leefloon etc.
   
 • Praktisch: Ook voor praktische en administratieve problemen kan je aankloppen bij de dienst zoals bijvoorbeeld voor problemen met de uitbetaling van je kinderbijslag/Groeipakket. 

Studentenhuisvesting: voor hulp bij de zoektocht naar een kot

Heb je praktische vragen over op kot gaan op de VUB, de huurprijzen, de toewijzingsvoorwaarden, etc? Studentenhuisvesting helpt je graag op weg bij je zoektocht naar een kot.

Ook eenmaal je op kot zit op de VUB, kan je rekenen op een luisterend oor. Onze kotcoach zet zich in om het kotleven op de VUB-kamers in goeie banen te leiden, eenzaamheid tegen te gaan en vriendschapsbanden te inspireren.

VUB Career Center: voor hulp bij de zoektocht naar een job

Tijdens je studies wil je misschien een extra centje bijverdienen. Om je zakgeld aan te vullen. Je studie te bekostigen. Werkervaring op te doen. Wat de reden ook is: via de jobdatabank van de VUB zoek je naar een studentenjob die bij je past.  

Ook na je studies kan je rekenen op de nodige begeleiding. Het VUB Career Center helpt VUB-studenten gratis bij hun zoektocht naar een eerste job en het vormgeven van hun loopbaan. 

Onderwijs- en studentenadministratie: voor administratieve ondersteuning

Heb je hulp nodig bij de inschrijvingsprocedure? Ben je je studentenkaart verloren? Heb je een attest nodig voor een studentenabonnement voor het openbaar vervoer? Wil je een duplicaat van je VUB-diploma?  Onderwijs- en studentenadministratie beheert de administratieve gegevens van VUB-studenten. Bij hen kan je voor dit soort zaken terecht.

Is de VUB iets voor jou?

Ontdek het tijdens een infodag

Hulp bij jouw studiekeuze

Wat ga je studeren?  Niet elke toekomstige student kan deze vraag even makkelijk beantwoorden. En dat is heel normaal. Maar je moet er wel goed over nadenken, want de juiste keuze vergroot je kans op slagen. Wij sommen drie stappen op die je kan ondernemen in geval van twijfel of als geen idee hebt welke richting je uit wil. 

STAP 1: Leer jezelf kennen

Wat zijn jouw talenten, passies, hobby’s, interesses? Wat zijn je sterke kanten en je groeipunten? En ben je voldoende voorbereid om binnen het hoger onderwijs te starten?

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Zoek het daarom niet te ver. Misschien is er wel een studierichting die nauw aansluit bij jouw dromen en persoonlijkheid.

STAP 2: Verken het onderwijslandschap en de beroepswereld

Via de website van onderwijskiezer krijg je een duidelijk beeld van het hoger onderwijslandschap. Je ontdekt er welke richtingen je allemaal kan studeren aan de hogeschool en de universiteit. Neem deze lijst door en selecteer welke opleidingen je interesseren, maar ook welke je niet interesseren.

Vraag bij verschillende onderwijsinstellingen brochures aan van opleidingen die je interesseren. Neem deze brochures rustig door en vergelijk opleidingen met elkaar. Ook is het interessant om te onderzoeken wat je later kan doen met een diploma. Zo weet je of er een match is tussen een opleiding en wat jij wil. Wil je een brochure aanvragen voor een VUB-opleiding? Dat kan hier.

Opleidingsbrochures

Aanvragen

De beroepen van de toekomst

Ontdek

Wat weet jij over hoger onderwijs?

Doe de quiz!

STAP 3: Bereid je voor!

Luister naar jouw omgeving. Praat met mensen die jou kennen. Wat zien je ouders en grootouders je studeren? En je vrienden? Wat gaan je leeftijdsgenoten studeren? Ook deze inzichten kunnen je mee richting geven!

Neem deel aan SID in’s, ga naar een infodag, volg een online infosessie, volg een open lesdag. Zo ervaar je zelf of een onderwijsinstelling en opleiding bij jou passen. Tegelijkertijd kan je er praten met experts (studenten, proffen, mensen in de beroepswereld).  Wil je de VUB graag zelf eens beleven? Wij organiseren verschillende activiteiten voor toekomstige studenten.

Vraag professioneel advies. Studiebegeleiding heeft heel wat ervaring met het helpen van toekomstige studenten bij hun studiekeuze. Dit team van studentenpsychologen, studiebegeleiders en studietrajectbegeleiders luistert graag naar jouw toekomstige plannen en helpt je kiezen. Deze dienstverlening is trouwens volledig gratis … zeker doen dus!

Test je voorkennis. Om te starten aan sommige opleidingen moet je beschikken over noodzakelijke voorkennis voor de vakken wiskunde, fysica en/of chemie. Per opleiding hebben we een oplijsting gemaakt van deze leerstof. Deze vind je hier. Aan de hand van voorbeeldvragen en zelftesten schat je in wat je al goed kan en waar je misschien nog op moet oefenen. Zo kom je goed voorbereid aan de start. 

Wil je Geneeskunde studeren? Dan moet je eerst slagen voor het toelatingsexamen.  En dat examen is geen lachertje. Bereid je daarom goed voor via het online platform ikworddokter.be. Hier vind je de vereiste voorkennis, voorbereidingslessen, webinars en oefenexamens.

Test jouw voorkennis voor wiskunde, fysica en/of chemie


... voor Wetenschappen

Wat moet je kennen?

... voor Geneeskunde

Wat moet je kennen?

Voldoende kennis van het Nederlands?

Doe de test!

Kortom, laat je bij het maken van je studiekeuze helpen door


professioneel advies


Studiebegeleiding

onze studiechatbot


Fré van de VUB

Of ga zelf aan de slag met


ons stappenplan


in een handige infographic

onze tips & tricks


in het e-book Study Road Map

En kom naar een infodag!