logo

VUB Luc Bucquoye Fonds

Het VUB Luc Bucquoye Fonds voor literatuur werd opgericht in 2018. Jaarlijks wordt er een prijs uitgereikt aan een auteur die uitblinkt door Nederlandstalig werk dat van redelijke eigenzinnigheid getuigt onder andere door vrijheid van denken, engagement, tegendraadsheid en het stimuleren van emotie en intellect.

Schenker

Luc Bucquoye, geboren te Brugge, studeerde af aan de Rijksuniversiteit Gent als licentiaat Germaanse filologie. Hij verbleef jarenlang in Afrika, waar hij aanvankelijk in het onderwijs stond. Later bouwde hij er ook een loopbaan op in de zakenwereld als consultant en beheerder van verschillende groepen.

"In de wetenschapswereld zien we een dominantie van de hardere wetenschappen. Het is zeker niet ongepast dat humane wetenschappen hen helpen bij hun bezetting van het maatschappelijk veld. Bezinning en nieuwsgierigheid bieden nieuwe perspectieven voor onderzoek binnen verschillende disciplines en kunnen verbetering brengen.

Luc Bucquoye, licentiaat Germaanse filologie

Selectiecriteria

Het vrije denken, de tegendraadsheid en het stimuleren van emotie en intellect zijn belangrijke waarden die in acht genomen worden bij de uitreiking van deze VUB-literatuurprijs. Na het ontvangen van de prijs neemt de auteur deel aan een aantal lezingen en activiteiten met studenten waarin de geest van het oeuvre centraal staat.

Selectiecommissie

Prof. dr. Wim Vandenbussche

Wim.Vandenbussche@vub.be

Professor Nederlandse Taalkunde

Em. prof. Jean Paul Van Bendegem

Jean-Paul.Van.Bendegem@vub.be

Emeritus Professor Wijsbegeerte

Prof. dr. Hans Vandevoorde

Hans.Vandevoorde@vub.be

Professor Nederlandse Letterkunde

Winnaar VUB literatuurprijs 2020

De winnaar van de tweede Luc Bucquoye-prijs is Charlotte Mutsaers.

Charlotte Mutsaers, geboren in 1942, is een Nederlandse schrijfster, essayiste en beeldend kunstenares. Haar schrijverscarrière begon in 1983 met de publicatie van Het circus van de geest, een bundel met emblemata. Zij ontving eerder de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooft-prijs. De Luc Bucquoye-prijs is de eerste Vlaamse bekroning van haar werk.

“Eigenzinnigheid, tegendraadsheid - niet als doel op zich maar als overtuiging -  en vrijheid van denken zijn in deze tijd, waarin het Koekoekeenzang-koor in vrijwel alle media steeds luider de toon aangeeft, kwaliteiten geworden die steeds meer weg krijgen van onbeschermde diersoorten. Soms voel ik me een met uitroeiing bedreigde neushoorn, nu ben ik trots als een pauw” laat Mutsaers weten.

Meer informatie vindt u in het nieuwsartikel hieronder:

 

Luc Bucquoye, oprichter van het Fonds, overhandigt de prijs aan Pjeroo Roobjee tijdens de uitreiking.

Winnaar VUB literatuurprijs 2019

De winnaar van de eerste Luc Bucquoye-prijs is Pjeroo Roobjee, pseudoniem van Dirk De Vilder.

Pjeroo Roobjee, geboren in 1945, is kunstenaar, schrijver en performer. Zijn literair werk bestaat uit romans, verhalen, gedichten en theaterteksten. Daarnaast werkte hij als kunstenaar aan enkele monumentale doeken en nam hij deel aan de biënnales van Sao Paulo en Venetië.

Doorheen zijn carrière werd hij eerder al bekroond met de Leo J. Krijn-prijs, de Arkprijs van het Vrije Woord en de Cultuurprijs van de stad Gent.

Op woensdag 5 juni werd de auteur in de bloemetjes gezet in de Passa Porta boekhandel. Als eerste winnaar van de Luc Bucquoye-prijs ontving hij een miniatuurversie van de Denker en een geldprijs van €5.000. Door de literatuurprijs te aanvaarden, engageert Roobjee zich om een drietal activiteiten te organiseren met studenten van de VUB. De studenten mogen de invulling zelf kiezen in de geest van zijn of haar oeuvre.

Meer informatie vindt u in de nieuwsartikels hieronder: