logo

VUB Luc Bucquoye Fonds

Het VUB Luc Bucquoye Fonds voor literatuur werd opgericht in 2018. Jaarlijks wordt er een prijs uitgereikt aan een auteur die uitblinkt door Nederlandstalig werk dat van redelijke eigenzinnigheid getuigt onder andere door vrijheid van denken, engagement, tegendraadsheid en het stimuleren van emotie en intellect.

Schenker

Luc Bucquoye, geboren te Brugge, studeerde af aan de Rijksuniversiteit Gent als licentiaat Germaanse filologie. Hij verbleef jarenlang in Afrika, waar hij aanvankelijk in het onderwijs stond. Later bouwde hij er ook een loopbaan op in de zakenwereld als consultant en beheerder van verschillende groepen.

"In de wetenschapswereld zien we een dominantie van de hardere wetenschappen. Het is zeker niet ongepast dat humane wetenschappen hen helpen bij hun bezetting van het maatschappelijk veld. Bezinning en nieuwsgierigheid bieden nieuwe perspectieven voor onderzoek binnen verschillende disciplines en kunnen verbetering brengen.

Luc Bucquoye, licentiaat Germaanse filologie

Selectiecriteria

Het vrije denken, de tegendraadsheid en het stimuleren van emotie en intellect zijn belangrijke waarden die in acht genomen worden bij de uitreiking van deze VUB-literatuurprijs. Na het ontvangen van de prijs neemt de auteur deel aan een aantal lezingen en activiteiten met studenten waarin de geest van het oeuvre centraal staat.

Selectiecommissie

Prof. dr. Wim Vandenbussche

Wim.Vandenbussche@vub.be

Professor Nederlandse Taalkunde

Ilke Froyen

Directeur Internationaal Literatuurhuis Passa Porta

Dr. Sofie Gielis

Docente PXL-MAD en recensente

Dalilla Hermans

Schrijfster, columnist en VUB Fellow

Winnaars VUB literatuurprijs 2021

De winnaars van de derde Luc Bucquoye-prijs zijn Lisette Ma Neza en Donald Niedekker.
“Het voorbije jaar heeft ons geleerd dat er nooit genoeg literatuur kan zijn - als inspiratie, als troost, als bron van levensvreugde en verwondering” aldus rector Caroline Pauwels.
Daarom reikt het VUB Luc Bucquoye Fonds voor de literatuur in 2021 uitzonderlijk twee volwaardige prijzen uit.

Lisette Ma Neza, geboren in Leiderdorp in 1998, is slampoëte. Ze studeerde film aan de LUCA-School of Arts in Brussel. Ze verscheen als de stem van een nieuwe literaire generatie toen ze in 2017 het Belgisch Kampioenschap in Poetry Slam won;  ze deed dit als eerste Nederlandstalige, eerste vrouw en eerste dichter van kleur ooit. In 2018 werd ze vice-wereldkampioene Slam Poetry in Rio de Janeiro. Ze publiceerde haar werk tot nu toe enkel op het podium, zowel solo als met haar begeleidingsband.

Lisette Ma Neza nam op zaterdag 7 augustus 2021 de VUB Luc Bucquoye literatuurprijs in ontvangst. Dit gebeurde in het cultuurcentrum De Grote Post tijdens Theater Aan Zee in Oostende. Rector Caroline Pauwels sprak Lisette Ma Neza lovend toe:

“Je staat voor de enorme veerkracht van een generatie die het voorbije anderhalf jaar stormen doorstond dicht bij huis, maar die zich ook waardig liet horen als op het bredere wereldtoneel terechte reden tot bezorgdheid en verontwaardiging was. Ook voor dat hoopvolle engagement, dat een wezenlijk fundament is van jouw literatuur, buigen we vandaag diep het hoofd.”

Meer informatie hieronder:

Foto door Marian Wolfert

Donald Niedekker, geboren in Amsterdam in 1963, publiceerde sinds 1989 een oeuvre van een vijftiental werken, bestaande uit reisboeken, romans, novellen, verhalen, theaterteksten en dichtbundels. Hij debuteerde als romancier in 2002 met Hier ben ik. De roman Oksana werd in 2017 genomineerd voor de Fintro literatuurprijs. Zijn recentste roman Zo zie je alles stond in 2020 op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs.

De jury motiveerde haar keuze als volgt:

“Met Lisette Ma Neza bekronen we niet enkel een nieuwe literaire stem van onze studentengeneratie, maar ook een volwaardig literatuurgenre dat erkenning verdient. Het eigenzinnige en veelzijdige oeuvre van Donald Niedekker blijft een goed bewaard geheim voor literaire fijnproevers. De jury haalt met haar gedurfde en originele keuze twee auteurs voor het voetlicht die de geest van de VUB literatuurprijs op geheel eigen wijze belichamen.”

Winnaar VUB literatuurprijs 2020

De winnaar van de tweede Luc Bucquoye-prijs is Charlotte Mutsaers.

Charlotte Mutsaers, geboren in 1942, is een Nederlandse schrijfster, essayiste en beeldend kunstenares. Haar schrijverscarrière begon in 1983 met de publicatie van Het circus van de geest, een bundel met emblemata. Zij ontving eerder de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooft-prijs. De Luc Bucquoye-prijs is de eerste Vlaamse bekroning van haar werk.

“Eigenzinnigheid, tegendraadsheid - niet als doel op zich maar als overtuiging -  en vrijheid van denken zijn in deze tijd, waarin het Koekoekeenzang-koor in vrijwel alle media steeds luider de toon aangeeft, kwaliteiten geworden die steeds meer weg krijgen van onbeschermde diersoorten. Soms voel ik me een met uitroeiing bedreigde neushoorn, nu ben ik trots als een pauw” laat Mutsaers weten.

Meer informatie u in het artikel hieronder:

 

Luc Bucquoye, oprichter van het Fonds, overhandigt de prijs aan Pjeroo Roobjee tijdens de uitreiking.

Winnaar VUB literatuurprijs 2019

De winnaar van de eerste Luc Bucquoye-prijs is Pjeroo Roobjee, pseudoniem van Dirk De Vilder.

Pjeroo Roobjee, geboren in 1945, is kunstenaar, schrijver en performer. Zijn literair werk bestaat uit romans, verhalen, gedichten en theaterteksten. Daarnaast werkte hij als kunstenaar aan enkele monumentale doeken en nam hij deel aan de biënnales van Sao Paulo en Venetië.

Doorheen zijn carrière werd hij eerder al bekroond met de Leo J. Krijn-prijs, de Arkprijs van het Vrije Woord en de Cultuurprijs van de stad Gent.

Op woensdag 5 juni werd de auteur in de bloemetjes gezet in de Passa Porta boekhandel. Als eerste winnaar van de Luc Bucquoye-prijs ontving hij een miniatuurversie van de Denker en een geldprijs van €5.000. Door de literatuurprijs te aanvaarden, engageert Roobjee zich om een drietal activiteiten te organiseren met studenten van de VUB. De studenten mogen de invulling zelf kiezen in de geest van zijn of haar oeuvre.

Meer informatie in de artikels hieronder: