logo

Als Nederlander in Brussel studeren

Benut de gelijkenissen en omarm de verschillen. Want in het buitenland studeren is een verrijking. Je ontdekt een nieuwe stad en nieuwe culturen. Studeren in Brussel laat je toe in het buitenland te studeren, in een internationale context, aan een Nederlandstalige universiteit. Een succesformule die de laatste jaren in de lift zit. Je bent dus niet alleen aan de VUB. Sluit aan bij de 642 Nederlandse studenten aan de VUB en ontdek waarom studeren aan de VUB zo cool is.

Ontdek waarom zij in Brussel studeren

Studeren in Brussel

Studeren aan de VUB combineert het beste van twee werelden. Hoogstaand onderwijs in het Nederlands of Engels op een gezellige campus met alles erop en eraan, en daarbuiten een bruisende, internationale grootstad. Met ruim 90.000 studenten is Brussel ook de grootste studentenstad van België – die tegelijkertijd zoveel meer biedt dan wat je van een traditionele studentenstad verwacht.

Ontdek Brussel

 

De drie grote voordelen van studeren in Brussel?


Wij vroegen het aan 3 Nederlandse studenten

Studeren aan de VUB

De VUB, dat is toponderwijs op onze topcampussen. De VUB, dat is ook studeren op ‘z’n Vlaams’. Het onderwijs in Vlaanderen zit namelijk anders in elkaar dan in Nederland. Lessen in kleine groepen, een goed contact met de proffen en medestudenten, met op het einde van de rit een waardevol diploma, ook in Nederland.

Kom alles te weten over studeren aan de VUB

Opleidingen aan de VUB

Van Geneeskunde, over Psychologie, tot Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie. Aan de VUB heb je de keuze uit 31 bachelors, 75 masters en 21 master-na-masters.

Ontdek het opleidingsaanbod en hoe we je kunnen helpen bij het maken van jouw studiekeuze

Starten aan de VUB

Je hebt je keuze gemaakt en wil aan de VUB studeren. Mooi zo! Een voorbereid student is er twee waard. Breng je inschrijving in orde en ga tijdig op zoek naar een kamer. Zorg dat je administratie in orde is, zodat je bij de start van het academiejaar er direct kan invliegen!

Start!

Blijf op de hoogte

De VUB organiseert tal van activiteiten die je kunnen helpen met het maken van je studiekeuze.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Studeren in Brussel

Brussel: de hoofdstad en het kruispunt van Europa. Je staat er binnen anderhalf uur onder de Eiffeltoren of in minder dan twee uur naast de Big Ben. Maar het is ook een kosmopolitisch brandpunt op zich; de plek waar meer journalisten verzameld zijn dan waar ook ter wereld, waar elke zichzelf respecterende onderneming een afvaardiging heeft en een arsenaal aan internationale organisaties thuis is. Een plek die unieke mogelijkheden biedt aan elke student, ongeacht haar of zijn studiegebied of interesseveld. Denk aan interessante stage- en carrièreperspectieven en de nabijheid van gespecialiseerde archieven en bibliotheken, deskundigen in eender welke discipline en het centrum van besluitvorming. Brussel: een praktijkervaring met een toegevoegde waarde van elke studie.

Brussel, zoveel meer dan studentenstad

Brussel is met ruim 90.000 studenten de grootste studentenstad van België. Op de campussen van de Vrije Universiteit Brussel vind je alles voor een succesvolle en aangename studententijd: studentenrestaurants met een uitgebreid menu, cafeetjes, feestzalen en een uitstekende sportinfrastructuur. De studentenverenigingen, zogenaamd kringen, zorgen voor een extra studentikoze ervaring in je studententijd. Er zijn heel wat verschillen tussen de gewoontes van het Brusselse kringleven en het Nederlandse verenigingsleven, maar de grondslag is dezelfde: vrienden voor het leven.

Maar Brussel is veel meer dan een studentenstad. Brussel is dé place-to-be voor studenten, muziekfanaten, sportievelingen, cultuurgoeroes. Na de lessen een concertje meepikken in de vele muziektempels die Brussel telt? Bij mooi weer verpozen of studeren in het park? Een bezoekje brengen aan het Afrika- of Magrittemuseum, of snuisteren op de vlooienmarkt op het Vossenplein? Je honger stillen in de vele Vietnamese, Congolese, Libanese, Ethiopische, Portugese,… restaurantjes? En de dag afsluiten met een lekkere pint in een typische Belgische kroeg of op een gezellig terrasje? Het kan allemaal in Brussel.

Hilarische taal- en cultuurverschillen

Ken jij ze?

Ontdek het studentenleven op de VUB

Klik hier!

Ga voor jouw Brusseladvies langs bij Brik

Brik.be

Huisvesting in Brussel

Brussel is dichtbij en goed bereikbaar vanuit Nederland. Maar vermoedelijk ga je wel op kamers. Het vinden van een leuke, geschikte en betaalbare studentenkamer is een belangrijk aspect. Als student aan de VUB heb je verschillende mogelijkheden om een kot te vinden.

Op kamers aan de VUB

De Vrije Universiteit Brussel heeft bijna 1.300 kamers in eigen beheer, op en in de nabije omgeving van campus Etterbeek en Jette. De huurprijs van deze kamers is ongeveer 330 euro per maand. In deze prijs zitten de vaste kosten (elektriciteit, gas, water, kabel- en internetaansluiting) inbegrepen. Je hebt je eigen kamer en deelt keuken en badkamer met 6 tot 12 kamergenoten. Je dient een kamer aan te vragen voor 1 mei.

Op kamers in Brussel

Lijkt het je leuker om elders in Brussel een kamer te huren op de privémarkt, ga dan langs bij de organisatie Brik. Zij hebben een kamerbestand met meer dan 4.300 privékamers in alle soorten, maten en prijscategorieën, maar allen met een gegarandeerde kwaliteit. Zij kunnen je tips geven over welke de beste buurten zijn om te wonen in Brussel. Bovendien adviseert en bemiddelt Brik bij eventuele problemen tussen jou en je verhuurder. De gemiddelde kostprijs van een kot op de privémarkt ligt doorgaans een pak hoger dan een VUB-kot, maar nog steeds lager dan in Nederland.

De beste periode om via Brik op zoek te gaan naar een kamer is begin juli; wanneer de meeste studenten hun kamer verlaten en het aanbod het grootst is. 

VUB


Snuif de sfeer van de kamers op en bekijk de aanvraagvoorwaarden

Meer info

Brussel


Brik

Meer info

Openbaar vervoer

Brussel beschikt over een uitgebreid metro-, tram- en busnetwerk, waarvan je als student gebruik kan maken tegen een voordeeltarief. Hoewel er ten opzichte van Nederland nog enige achterstand bestaat, is Brussel ook steeds meer een fietsstad. Zo beschikt Brussel met Villo! over een publiek verhuurprogramma voor fietsen en helpt de Brikbike-gids je om Brussel met de fiets te verkennen. 

Voor vervoer buiten Brussel bieden de Belgische spoorwegen een oplossing. Er bestaan verschillende formules, zoals Youth Ticket of de Student Multi (campuskaart). Zoek op de website van de NMBS uit welke formule het beste voor jou werkt.

 

Moet ik Frans kennen om in Brussel te studeren?

België is een tweetalig land, Brussel is multicultureel en meertalig. Maar de Vrije Universiteit Brussel is een Nederlandstalige instelling, wat wil zeggen dat het onderwijs en de administratie in het Nederlands gebeurt. Voor een aantal opleidingen is een basiskennis Frans echter een pluspunt. Bijvoorbeeld de opleidingen Rechten, Geschiedenis,… waarin wordt gewerkt met Franstalig bronmateriaal. Toch is een mondje Frans handig wanneer je je in de stad verplaatst. Op de VUB is een taalcentrum.

Vlaams voor beginners

Nederlanders en Belgen verstaan elkaar, toch? Dat klopt, maar er zijn heel wat verschillen op cultureel en taalkundig vlak. Hieronder alvast enkele woorden die van pas zullen komen tijdens jouw studie aan de VUB.

Bic of stylo = pen

Blokken = studeren

De blok = de weken voor de examenperiode

Buizen = een onvoldoende halen voor een tentamen

Cursussen = studieboeken

Cursusdienst (VUBtiek) = boekenwinkel

Op kot = op kamers

Chauffage = verwarming

Lavabo = wastafel

Frietkot = snackbar

Fuif = feest

TD (: Thé Dansant) = feesten op de VUB

Cantus = studentikoos zangfeest

Pint(je) = biertje

Schol = proost

Ket = Brussels voor jongen of bijnaam voor een echte Brusselaar

 

 

Verken de VUB!

Kom Brussel en de VUB ontdekken tijdens één van de infomomenten.

Meer info

Studeren aan de VUB

De Vrije Universiteit Brussel met de V van vrij onderzoek - een principe dat de VUB hoog in het vaandel draagt. De VUB biedt kwaliteitsvol onderwijs, onderbouwd door internationaal onderzoek, en strikt bewaakt door middel van regelmatige doorlichtingen van de Nederlands-Vlaamse accreditatieorganisatie en jaarlijkse (anonieme) evaluaties van de studenten zelf. Dat zorgt ervoor dat het diploma dat je hier behaalt een evenwaardige erkenning krijgt in Nederland.

Toch zal de manier van lesgeven en examineren anders verlopen dan je gewend bent. Er zijn hoorcolleges waarbij vooral de prof aan het woord is en werkcolleges die zeer interactief van aard zijn in het labo of atelier, met ruimte voor discussie onder medestudenten, assistenten en proffen. In bepaalde opleidingen zal je ook heel wat papers of groepswerken in je pakket hebben. Wil je graag weten hoe lessen op de VUB eraan toe gaan? Om te checken of je het allemaal wel goed onder de knie hebt op het einde van het semester, zal je een schriftelijk of mondeling examen afleggen.

De verschillen tussen het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen

Lees er alles over

Hoeveel ken jij van België?

Speel de quiz!

Een bachelor of master aan de VUB

Het hoger onderwijs in Vlaanderen heeft een bachelor-masterstructuur. Dat betekent dat elke student aan het hoger onderwijs begint met een bacheloropleiding. Dat is niet anders in Nederland. Toch zijn er verschillen. Zo bestaan er in België twee verschillende types bacheloropleidingen: de professionele bachelor, vergelijkbaar met HBO, en de academische bachelor, elk van 180 studiepunten (drie jaar voltijds studeren). Na de academische bachelor kan je verder studeren aan een master in je vakgebied. Een master duurt één, twee of drie jaar, afhankelijk van de soort opleiding.

Studeren aan de VUB is op meerdere vlakken een verrijking: een groene campus in een internationale omgeving. Maar het biedt ook heel wat andere voordelen:

 • Lager collegegeld
  De kost voor een studie ligt in België een pak lager dan in Nederland. Dat is het geval voor zowel bachelor- als masteropleidingen. Ontdek hoeveel jouw studie zal kosten.
 • Mogelijkheid tot een tweede master.
  Aan de VUB kan je zonder aanzienlijke verhoging van je collegegeld een tweede master aanvatten.

Erkenning van een Vlaams diploma

De kwaliteitseisen waaraan een opleiding moet voldoen, werden door Nederland en Vlaanderen gezamenlijk afgesproken en worden gewaarborgd door de onafhankelijke Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Dit zorgt ervoor dat ook een Vlaams diploma in Nederland aanvaard en gewaardeerd wordt. Je kan dus na jouw studies met een VUB-diploma ook in Nederland of in het buitenland aan de slag. Houd er wel rekening mee dat er voor bepaalde vakgebieden bijkomende afspraken werden gemaakt.

Maak kennis met de VUB

Elke week toont een student, prof of medewerker je aan de hand van foto’s op Instagram zijn of haar leven aan de VUB. Maak kennis met de VUB vanuit je luie zetel!

Opleidingen aan de VUB

De VUB biedt een breed pakket van opleidingen aan, van bèta-opleidingen tot de medische en humane wetenschappen. Al wat je je maar kan bedenken.

Belangrijk om te weten is dat niet alle namen van opleidingen overeenkomen met de Nederlandse tegenhanger, dat bepaalde opleidingen in Nederland ongekende combinaties aanbieden, en dat er opleidingen zijn die een andere opbouw of invalshoek hanteren.

Handelsingenieur

 • Economische opleiding, gecombineerd met kwantitatieve en technologische vakken
 • 5 jaar
 • Master kan in het Nederlands of het Engels.
 • Typisch Belgische opleiding

Politieke Wetenschappen / Rechten / Geschiedenis

 • Opleidingen die vertrekken vanuit een Belgische invalshoek: Belgische, Vlaamse en Brusselse politieke structuren en instellingen, rechtsystemen en geschiedenis.
 • Daarbovenop zal je ook de internationale kant van het verhaal bestuderen
 • 4 jaar

Taal- en Letterkunde

 • Talenopleiding waarbij je 2 talen combineert
 • Je hebt zelfs de mogelijkheid om een derde taal te kiezen
 • 4 jaar

Revalidatie-wetenschappen en Kinesitherapie

 • Tegenhanger van Fysiotherapie, maar dan op academisch masterniveau
 • Wetenschappelijke opleiding van 5 jaar
 • 5 specialisaties in de master

Management / Bedrijfskunde

 • In 1 jaar een economisch masterdiploma halen
 • In het Engels of Nederlands
 • Mogelijkheid tot deeltijd studeren, in avondonderwijs

Manuele Therapie

 • Master na masteropleiding
 • 1 jaar
 • Deeltijds studeren, in avondonderwijs
 • Verkort traject mogelijk voor internationale studenten (45 studiepunten)

Bekijk ook welke toelatingseisen gelden voor de opleidingen

Uiteraard is dit slechts een kleine greep uit het aanbod.

Bekijk alle opleidingen

Hulp bij je studiekeuze

Een studie kiezen is niet eenvoudig. Het is een keuze die je zelf moet maken, maar wij helpen je er graag bij.

Start met jezelf onder de loep te nemen en te ontdekken wat je graag wil doen. Om je daarbij te helpen hebben we een e-book rond studiekeuze gemaakt. Verdiep je in het opleidingsaanbod door online een brochure aan te vragen of steek even de grens over en bezoek ons op de SID-in (Vlaamse studiekeuzebeurs) in Antwerpen, Gent of Genk.

Vervolgens loont het om een kijkje te komen nemen op de VUB zelf. Doorheen het jaar zijn er tal van infomomenten op de campus, die je laten ontdekken hoe het er aan de VUB werkelijk aan toe gaat. Op infodagen kan je alle info over de opleidingen krijgen en bovendien een infosessie specifiek voor Nederlanders volgen.

Kom langs op een infodag!

Schrijf je in

Starten aan de VUB

Je hebt beslist, je komt naar de VUB. Goed zo! Wij helpen je waar we kunnen om de voorbereidingen op jouw studietijd aan de VUB zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Inschrijven

Word je toegelaten voor een opleiding, dan kan je inschrijven. Om in te schrijven in een opleiding aan de VUB dien je je aan te melden. Dit kan je online van thuis uit. Je vult er je gegevens in om jouw inschrijving te starten. Omdat je niet in het bezit bent van een elektronische Belgische identiteitskaart, dien je nog wel even langs te komen op de campus om jouw inschrijving te vervolledigen. Neem je identiteitsbewijs, diploma en andere noodzakelijke documenten mee.

Heb je een VWO-diploma of een HAVO-diploma met HBO-propedeuse, dan dien je geen bijkomende stappen te ondernemen. Indien je beschikt over een ander diploma moet je na aanmelding een toelatingsaanvraag indienen bij het Studentenadministratiecentrum (SAC).

Meer info over je inschrijving

Klik hier!

Alles wat je moet weten voor je verhuis naar Brussel

Lees er alles over!

Vind alles op student.vub.be

Als beginnend student is het altijd even zoeken. En nog meer als buitenlandse student. Maar niet getreurd. Vanaf dag één kan je op de VUB beroep doen op heel wat mensen en diensten om je verder te helpen. Maar waar vind je al dit? De plaats om te starten is student.vub.be, hét digitale informatieplatform voor VUB-studenten. Je vindt er alle info over de vele studentenfaciliteiten die de VUB te bieden heeft: het studiebegeleidingscentrum waar je terecht kan voor onder andere workshops rond studie-, presentatie- en examenvaardigheden; de VUBtiek waar je je pakket cursussen en syllabi aankoopt; de bibliotheek of de vele andere plaatsen waar het aangenaam studeren of overleggen is. Je vindt er je les- en examenroosters terug, alsook de consultatie uren van de huis- en tandarts op de campus. Kortom, alles wat je nodig hebt.

Introductiedagen

Het academiejaar trappen we feestelijk af. Alle nieuwe studenten heten we van harte welkom op onze onthaalmomenten. Maar daar eindigt het niet. Gedurende de eerste twee weken van het academiejaar staat Kick off the campus op het programma: een onvergetelijk event boordevol informatiemomenten, borrels, babbels, feestjes op de campus en uitstapjes naar Brussel. Maar vergis je niet, de lessen gaan die weken gewoon van start. Ideaal om dat evenwicht in studeren en feesten te vinden.

Praktische zaken

 • Kan ik mijn studiefinanciering uit Nederland meenemen?
  Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan je jouw studiefinanciering uit Nederland meenemen. Bekijk voor meer informatie de website van de Nederlandse Dienst Uitvoering Onderwijs.
 • Hoe ziet de academische kalender er uit in België?
  Studeren, dat gebeurt aan de VUB in semesters. Meer bepaald twee. Elk van die twee semesters bestaat uit 13 lesweken. Die worden telkens gevolgd door twee weken blok. Daarna heb je drie weken examens: in januari en in juni. Sommige van die examens vallen tegen? Dat zet je recht tijdens de tweede zit, van eind augustus tot midden september. De zomervakantie loopt van juli tot eind augustus. Een druk schema, zeg je? Met een goede studiemethode valt het beter mee dan je zou denken. Zelfs met al die taken, presentaties en groepswerken tussendoor. En bovendien: na elke examenperiode heb je een weekje vakantie. Plus een aantal dagen ‘academisch verlof’. Sint-Verhaegen op 20 november is de belangrijkste voor de VUB, wanneer we de stichter van de VUB vieren en herdenken. Van start gaan we op de 3e maandag van september. Zet dat dus alvast in je agenda. Bekijk de academische kalender.
 • Als ik in België woon, moet ik me registreren bij de gemeente?
  Als buitenlandse student dien je je aan te melden op de dienst bevolking (vreemdelingenzaken) van de stad Brussel. Bij aanmelding kan je kiezen tussen domiciliëring in België of het behoud van de officiële verblijfplaats in Nederland. Onderzoek wat voor jou de beste optie is. Houd er echter rekening mee dat Brussel liefst 19 gemeenten telt.
 • Dien ik een ziekte- en brandverzekering af te sluiten?
  Wanneer je als student naar het buitenland gaat voor studiedoeleinden (indien je geen bijbaantje neemt en jonger dan 30 jaar bent), dan blijf je binnen de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving vallen. Toch is het belangrijk om je verzekeraar te melden dat je in het buitenland woont. Mogelijks dien je aanvullende verzekeringen af te sluiten.
  Ga je op kamers, informeer je dan over de brandverzekering. De kamers in beheer van de VUB zijn verzekerd voor brand. Huur je een privékamer, dien je steeds na te gaan of een brandverzekering is afgesloten door de verhuurder, of je als huurder zelf een verzekering dient te nemen.
 • Ik wil bijklussen, waar moet ik rekening mee houden?
  Wil je bijklussen, dan zet je best jouw officiële verblijfplaats in België. Indien niet, zal je zwaarder belast worden op je inkomsten. Ook dien je je in dat geval aan te sluiten bij een Belgische Mutualiteit – ziekenfonds. De VUB heeft een jobdienst waar je terecht kan voor vragen met betrekking tot je administratie. Je vindt er ook hele databank aan studentenjobs in uiteenlopende sectoren.
 • Heb je nog vragen?
  Eén adres: het Infopunt Studenten.
  Tel: 0032 2 629 20 10
  E-mail: info@vub.ac.be