FAQs

Zijn de activiteiten van VUB Sport enkel toegankelijk voor studenten van de VUB of kan ik als personeelslid, alumnus of niet-VUB'er ook deelnemen?

Iedereen is welkom aan de VUB om samen met onze studenten te sporten. Student, personeel, alumni of sympathisant: je vindt vast iets op jouw maat in ons ruime sportcomplex en -aanbod. Studenten van de VUB (en EHB), personeelsleden en alumni genieten op vertoon van hun studenten-, personeels- of alumnikaart van een korting, die ook geldig is bij onze partner Basic Fit op de campus. Alle anderen betalen een standaardtarief.

Onze studentencompetities, zoals de Sporttroffee, de Futsalleague en de Vlaamse, Belgische of internationale studentenkampioenschappen, zijn exclusief voor studenten.

Hoe kan ik deelnemen aan de activiteiten van VUB Sport?

De Sport!Mix is een pakket van meer dan 20 verschillende sporten die op wekelijkse basis worden aangeboden tijdens de academische les- en examenweken. Deze activiteiten staan open voor iedereen en je vindt er hier meer informatie over.

Op jaarbasis zijn meer dan 50 clubs en 20 scholen actief in ons sportcomplex, voor alle leeftijden en in meer dan 20 verschillende sporttakken. Ben je op zoek naar iets wat niet in het aanbod zit van de Sport!Mix of wil je specifiek een bepaalde sport met regelmaat en onder begeleiding van een coach beoefenen? Check dan sportinbrussel.be voor een overzicht van alle door de VGC erkende sportclubs in Brussel, of kom langs aan ons onthaal of mail ons via sport@vub.be voor meer informatie.

Kan iedereen gebruikmaken van de VUB-sportfaciliteiten?

De VUB stelt haar sportinfrastructuur open voor zowel VUB-studenten, personeelsleden, alumni als sympathisanten en omwonenden. Elk jaar maken meer dan 10.000 sporters gebruik van de sportinfrastructuur, individueel of in groep. 

Als school, club, organisatie of vriendengroep kan je onze infrastructuur op structurele basis voor een (half) seizoen of voor een evenement huren. Daar vind je hier meer informatie over.

Als individuele sporter kan je terecht in ons zwembad tijdens de publieke uren, kan je gebruik maken van de atletiekpiste, of kan je een tennisveld of squash-terrein huren.

Hoe kan ik gebruikmaken van de VUB-sportfaciliteiten?

Wil je als club, school, organisatie of vriendengroep op regelmatige basis gebruik te maken van onze sportinfrastructuur? Dan kan je hiervoor een online aanvraag indienen via onze site.

Wordt de infrastructuur niet gebruikt voor onze eigen activiteiten of door een van de vele scholen en clubs actief in ons sportcomplex, dan staat die ter beschikking voor losse verhuur. Raadpleeg de beschikbaarheid via onze website en kom tijdens de openingsuren van ons onthaal (van 9.00 tot 21.00 uur) even langs om te reserveren en betalen.

Als individuele sporter ben je welkom om te komen zwemmen, lopen, tennissen of squashen. Hiervoor dien je in het bezit te zijn van een sportkaart waarop je zwembeurten, loopbeurten, tennis- of squash-uurtjes kan opladen. Reserveren doe je via de VUB Sport app.

Waarom moet ik als particulier vooraf reserveren en ter plaatse registreren via de VUB Sport app?

Als sportaanbieder krijgen wij dankzij de app een goed zicht op wat populair is en wat niet, op wat de drukke momenten zijn en de kalme. Daardoor kunnen we ons aanbod en dienstverlening beter enten op de noden en wensen van onze sporters.

Ook voor jou heeft vooraf reserveren een groot voordeel: je maakt niet enkel een reservatie, maar tegelijk een afspraak met jezelf dat je een aantal keren per week gaat sporten. Uit ervaring weten we dat jij hierdoor regelmatiger gaat sporten en dus ook sneller resultaten op gezondheid, zowel fysiek als mentaal, gaat voelen en behouden. En dat is uiteindelijk de bestaansreden en het ultieme doel van VUB Sport: met zijn allen fit en gezond in het leven staan.

Kan ik als club, school of andere organisatie gebruikmaken van de VUB-sportinfrastructuur?

In het verleden maakten al meer dan 50 clubs en 20 scholen gebruik van onze sportinfrastructuur. Dat kan op regelmatige basis of op een specifiek moment in het jaar voor een of ander evenement. Check hier de werkwijze, voorwaarden en tarieven, en maak via het daartoe bestemde formulier op de website een aanvraag. Clubs en scholen die eerder al gebruik maakten van de infrastructuur genieten voorrang bij reserveren voor een komend seizoen tot 1 mei. Nieuwe aanvragen worden behandeld op basis van datum van aanvraag eens we alle bestaande gebruikers in de planning hebben gezet.

 

Moet ik rekening houden met bepaalde reglementen bij het reserveren en gebruiken van sportinfrastructuur aan de VUB?

Voor gebruik van onze infrastructuur gelden er specifieke voorwaarden en gedragsregels. Deelnemers en gebruikers worden geacht de in het sportcomplex en op de campus geldende reglementen te kennen en na te leven.

Raadpleeg de respectievelijke reglementen.

Gelden er bepaalde regels voor deelname aan de activiteiten van VUB Sport?

Zeker, zo zorgen we ervoor dat sporten aan de VUB voor iedereen comfortabel en veilig kan verlopen. Voor deelname aan onze activiteiten gelden er specifieke voorwaarden en gedragsregels. Deelnemers en gebruikers worden geacht de in het sportcomplex en op de campus geldende reglementen te kennen en na te leven.

Raadpleeg de respectievelijke reglementen.

Ben ik verzekerd tijdens het sporten aan de VUB?

Studenten en personeelsleden van de VUB (en EHB) zijn tijdens het sporten door de VUB verzekerd voor lichamelijke ongevallen. Heb je dus iets voor tijdens het sporten op onze campus of tijdens deelname aan een activiteit georganiseerd door VUB Sport, download dan hier het aanmeldingsformulier van een ongeval met lichamelijke schade. Ga naar een arts voor diagnose en advies, geef het zoals gebruikelijk aan bij je mutualiteit, vul het formulier van de VUB in en bezorg ons dat binnen de 48 uur na het ongeval zodat wij verder het nodige kunnen doen. De verzekering betaalt dan het deel (of toch het grootste ervan) dat niet door de mutualiteit wordt vergoed terug.

<link naar aanmeldingsformulier ongeval met lichamelijke schade>

Ben je geen VUB-student of personeelslid, dan dien je zelf te voorzien in een verzekering voor lichamelijke ongevallen tijdens het sporten.

VUB Sport heeft ook een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid. In het uitzonderlijke geval dat er door onze fout iets met een van onze sporters gebeurt (bijvoorbeeld door gebrekkige installaties), dan kan een klacht ingediend worden die door onze verzekeringmaatschappij zal worden onderzocht en verder afgehandeld.

Waar kan ik meer informatie vinden omtrent bewegen en sporten aan de VUB?

Op onze website vind je alle informatie over sporten aan de VUB. Ook in de VUB Sport app kan je heel wat interessante informatie terugvinden, zoals waar en wanneer bepaalde activiteiten doorgaan. Via onze Facebook- en Instagram-accounts houden we je op de hoogte van events en andere tijdelijke acties m.b.t. sport aan de VUB.

Ons onthaal is open van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur en ook in het weekend kan je hier terecht. Onze weekenduren zijn afhankelijk van de periode van het jaar, maar we zijn er het hele jaar zeker tussen 12.00 en 16.00 uur.

Liever digitaal? Stel je vraag via de chat in de VUB Sport app, via Facebook Messenger of via een mailtje naar sport@vub.be.