Op donderdag 17 november zakten ruim 240 leerlingen uit het laatste jaar middelbaar af naar Brussel om eens te komen proeven van het leven aan d'unief. Leraars uit zes Vlaamse scholen maakten hun pupillen warm om deel te nemen aan de eerste editie van de VOETEN-dagen of vakoverschrijdende eindtermen-dagen, met talloze workshops op het programma.
 
Zelfstandig zijn
Omstreeks 10u werden de nieuwsgierige leerlingen ontvangen in de grote aula Q en werden ze getrakteerd op een entertainende presentatie over wat ze gingen beleven. De presentatoren maakten goede en minder goede mopjes en zorgden voor interactie met het publiek. Zo werd er aan de scholieren gevraagd wat ze dachten dat een universiteit juist is. En wat is het verschil met het middelbaar?

Aan de universiteit zullen we zelfstandiger leren zijn


"Aan de universiteit zullen we zelstandiger zijn", antwoordde iemand. Een andere leerling antwoordde dan weer met het concept waar iedere jongeling (nog) naar uitkijkt: "volwassen zijn". De presentatoren voegden daaraan toe dat het er aan een universiteit ook om gaat om de maatschappij van morgen vorm te geven. En dit door middel van onderwijs en onderzoek.
 
Constante verandering
Vervolgens werden er enkele voorbeelden van onderzoek gegeven, zoals "Listerine maakt je slimmer" en "studenten worden elk semester dikker", waarop de zaal een gegniffel liet horen. De toekomst wordt bepaald door onderzoek, dus hoe zag het verleden eruit? 30 jaar geleden bijvoorbeeld? De leerlingen kwamen vrijwel onmiddellijk op de proppen met zaken als "geen internet" en "geen smartphone". Zo werd er meteen duidelijk gemaakt waarvoor het onderzoek en bij uitbreiding een universiteit dient.

Interactief en state-of-the-art
"We geven interactieve workshops met state-of-the art materiaal", zegt coördinator van de vakgroep wetenschappen Sabien De Mont. 


De leerlingen zijn altijd blij om een dagje weg te zijn van school. En dat in een nieuwe omgeving, op een bruisende campus met indrukwekkende aula’s en moderne labo’s. Ook kunnen ze eens kijken hoe onze studenten erbij lopen. Verder bieden onze eigenzinnige professoren kennis en materiaal aan die de scholen vaak niet kunnen bieden. De individuele aanpak die daarbij komt kijken is nog een pluspunt van de VOETEN-dagen.Tot slot krijgen de leerlingen vaak nog de opdracht van hun leraar op achteraf een kleine presentatie over de dag te doen, wat ook nog educatief kan zijn.”


Zie eens hoe blij we zijn


Iedereen tevreden
"Theorie vind ik altijd wat minder interessant, maar de praktijk is leuk, zeker alle proefjes van vandaag" was de conclusie van een leerling van het KA Emmanuel Hiel. Michaël, Ewout en Evert (titelfoto), vonden het leuk dat ze dingen deden die ze op school niet doen. "De DNA-extractie was superinteressant", zeiden de leerlingen uit Boom.
 
Niet alleen de scholieren, maar ook hun leraars vonden het een geslaagde dag. "Zie eens hoe blij we zijn", zeggen de leraars van het KA Boom enthousiast. Veel van onze leerlingen dachten er uit zichzelf al aan om naar de VUB te komen, maar de VOETEN-dagen zijn een ideaal initiatief om eens te proeven van de universiteit, de campus, aula en laboratoria. Het is zeker voor herhaling vatbaar".
 
Opleidingen aan de VUB
Tijdens de VOETEN-dagen krijgen de leerlingen uit het middelbaar niet alleen workshops, maar ook informatie over de opleidingen waarin ze geïnteresseerd zijn. Voor meer informatie over onze opleidingen kan u hier terecht.
 
Toekomstige VOETEN-dagen
De eerstvolgende VOETEN-dagen zijn op 9 en 28 maart 2017. Meer informatie over de dagen en over inschrijven ervoor vindt u via deze link.