Parlementsleden vinden steeds meer dat de federale staat een groter aantal bevoegdheden moet krijgen. Dit blijkt uit een onderzoek dat VUB-professor politieke wetenschappen Dave Sinardet samen met collega's van Université Catholique de Louvain, Université de Namur en Universiteit Leiden heeft uitgevoerd.

Omdat het onderzoek nu al voor de derde keer wordt uitgevoerd, kunnen ontwikkelingen over tien jaar worden geanalyseerd . Dan komt een duidelijke trend in beeld, onder meer wat de bevoegdheidsverdeling betreft. Tien jaar geleden - net voor het akkoord over de zesde staatshervorming - kwamen de gemiddelden voor alle partijen uit bij een voorkeur voor verdere defederalisering. Vijf jaar later was er bij vertegenwoordigers van verschillende partijen al een evolutie naar herfederalisering en die blijkt zich deze legislatuur door te zetten. Nu komen de gemiddelden bij maar liefst acht partijen uit op herfederalisering: het sterkst bij de radicaal-linkse PTB-PVDA, maar ook Open Vld, Groen en Vooruit aan Vlaamse kant en MR, Ecolo, Les Engagés en Défi aan Franstalige kant neigen daar nu sterker naar. De PS-parlementsleden zitten gemiddeld pal in het midden, maar dit verbergt bij hen een grote onderlinge verdeeldheid. De Vlaamse christendemocraten zijn de enigen waar de steun voor verdere splitsing de voorbije vijf jaar wat toeneemt. VB en N-VA blijven dan weer weinig verrassend heel erg uitgesproken voorstander van een verdere splitsing: beiden willen ze bijna alle bevoegdheden overhevelen naar de deelstaten. 

De parlementsleden werden in een open vraag ook gepolst naar het waarom van hun keuze. “De roep om een efficiënter bestuur wordt vaak genoemd. Ook speelt er een zekere ontgoocheling over de werking van autonome bevoegdheden." verklaarde hij tegen de krant Het laatste Nieuws.

In een interview met ‘De Ochtend’ op Radio 1 legde Dave Sinardet de teleurstelling over de werking van de huidige staatsstructuur verder uit. “Veel genoemde antwoorden zijn de nood aan eenheid van commando, de nood aan meer daadkracht, de nood aan meer eenheid en samenhorigheid van het land ook. En verschillende respondenten zeggen dat na zes staatshervormingen blijkt dat de regio’s het zeker niet altijd beter doen.”

In De Morgen stelde Dave Sinardet nog dat de standpunten van de volksvertegenwoordigers zo beter aansluiten bij de publieke opinie: "Uit opinieonderzoek blijkt dat de steun voor ‘meer België’ bij een deel van de bevolking al langer leeft terwijl dit politiek lang taboe was". Maar met meningen die sterker uiteen lopen dan ooit wordt een akkoord vinden over een nieuwe staatshervorming wellicht ook moeilijker dan ooit, zo kaderde Sinardet de resultaten verder in Knack.