(De filosoof Graham Harman - foto door DoctorWolffel)
Nu woensdag 24 februari houdt de VUB-onderzoeksgroep Centre for Ethics and Humanism (ETHU) haar jaarlijks seminarie. Het wordt een speciale gebeurtenis, want de centrale spreker is Graham Harman. Nu is Graham Harman voor het grote publiek vooralsnog een onbekende, maar in kringen van artiesten en architecten geniet de filosoof een steeds grotere reputatie. Op het online ETHU-seminarie zal hij samen met andere sprekers exploreren hoe zijn ‘object oriented ontology’ kan worden aangewend om de werking van algoritmes, machine learning, slimme systemen en technologische netwerken te benaderen en na te gaan hoe die onzichtbare technieken onze existentie beïnvloeden.
In het domein van de artificiële intelligentie en machine learning bestaat er zoiets als het ‘black box’-probleem. Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat het soms onmogelijk is te begrijpen hoe algoritmes tot een bepaalde uitkomst leiden. In het binnenste van computers en servers botsen regels en codes op elkaar en de uitkomst van die botsing is niet altijd precies te voorspellen. We zijn, kortom, niet in staat volledig te begrijpen hoe de algoritmes achter artificiële intelligentie precies te werk gaan.
De onvatbare rijkdom van dingen
Dit black box-probleem heeft aanknopingspunten met de filosofie van Graham Harman. Die stelt namelijk dat elk ding – een hamer, maar ook bijvoorbeeld een regel code – rijker is dan het zich aan ons én aan andere dingen voordoet – bijvoorbeeld een andere regel code. Zo kunnen als het ware verschillende blokken code in een algoritme anders interageren dan de bedoeling was. Ze vertonen plots een onverwachte eigenschap, een niet te voorzien en al zeker niet geprogrammeerd aspect, het resultaat van onnavolgbare acties en reacties op elkaar.
Nu kan dat potentieel afschrikwekkende gevolgen hebben, maar ook tot onverwacht positieve resultaten leiden. Niet echt een probleem, zolang dat geen impact heeft op de reële wereld en ons bestaan. Alleen, dat is in onze steeds technologischer wordende samenleving, waarbij we steeds afhankelijker worden van artificiële intelligentie en slimme systemen, nét wel het geval.
Poging(en) tot positionering
Hoe gaan we daar mee om? Welke conceptuele instrumenten en inzichten kan object-oriented ontology ons aanreiken om onze houding te bepalen in onze hedendaagse, intensief gedigitaliseerde wereld? In dialoog met Harman zullen de verschillende sprekers op het seminarie hun benadering op basis van object-oriented ontology toelichten.
Oorspronkelijk was dit ETHU-seminarie gepland voor 24 maart van verleden jaar. De corona lockdown besliste daar anders over. Nu vindt het seminarie, dat is georganiseerd door Prof. Yoni Van Den Eede en Prof. Karl Verstrynge, online plaats op woensdag 24 februari 2021, van 6 tot 10 uur’s avonds. Iedereen kan het gratis bijwonen via Microsoft Teams op deze link, die het best te openen is met Google Chrome (andere browsers geven mogelijk problemen met toegang). Installeren van Microsoft Teams is niet nodig.
Objects, Technology and Existence: Engaging with Graham Harman’s OOO
- Jaarlijks ETHU seminarie 2020-2021
- Woensdag 24 februari, van 6 tot 10 uur ’s avonds
- Gratis bij te wonen via Microsoft Teams
- Sprekers:
- Prof. dr. Graham Harman (SCI-Arc)
- Lisa Doeland (Radboud University Nijmegen)
- Dr. Arjen Kleinherenbrink (Radboud University Nijmegen)
- Niki Young (University of Malta)
- Prof. dr. Hans Alma (VU Amsterdam)
- Dr. Yoni Van Den Eede (VUB)