De Vrije Universiteit Brussel heeft een lange geschiedenis in AI-onderzoek sinds prof. em. Luc Steels in 1983 het eerste interdisciplinaire AI-onderzoeksteam op het Europese continent oprichtte. VUB Professor Ann Nowé staat vandaag aan het hoofd van dit team dat altijd in de voorhoede van het debat over de ethische gevolgen van wetenschap en technologie stond.
Het AI-onderzoekscentrum zal de verschillende onderzoeksgroepen van de VUB groeperen. Het centrum zal eveneens, in het kader van de huidige Europese, Vlaamse en Brusselse AI-initiatieven verder bouwen op de sterke samenwerkingsverbanden met imec en andere partners.. De VUB heeft al een lopende samenwerking met Collibra, haar succesvolle spin-off met focus op databeheer, die recent de Unicorn status behaalde. Het oprichten van een gemeenschappelijk onderzoekscentrum met Collibra dat zich toespitst op de volgende generatie AI-technologie maakt deel uit van het plan.
Het gemeenschappelijke onderzoekscentrum wil focussen op de lange-termijn én op het toegepast onderzoek in het domein van multi-agent-AI met ‘human-like computing’ als ultieme doel. De bijzondere nadruk zal hierbij liggen op gebruiker-centrische en verantwoordelijke AI, hybride AI en ‘collaborative cognitive robotics’ en het bewust, veilig, doordacht en anticipatief redeneren. Het multidisciplinaire onderzoekscentrum wil ook bijdragen tot een bredere beleidsdenktank die de maatschappelijke en ethische gevolgen van deze technologieën analyseert.
Voor de financiële sector wordt, op het vlak van ethische AI en technologie-regelgeving (Regtech), een gemeenschappelijk initiatief genomen met de Europese fintech netwerkorganisatie B-Hive. dat wereldwijd toonaangevende instituten zoals Euroclear en SWIFT onder haar partners telt evenals met Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector.
“Met dit initiatief om een AI-onderzoeksinstituut en een AI-belevings- en testcentrum op te richten met andere universiteiten, de strategische onderzoeksorganisatie Imec, bedrijven en organisaties willen we een belangrijke bijdrage leveren tot de Belgische AI-strategie en mee van Brussel de hot-spot voor AI voor het Algemeen Belang maken. De eerste belangrijke stappen naar een open AI-samenwerkingsstructuur zijn gezet met het partnerschap met de Europese fintech hub B-Hive en de Belgische Unicorn Collibra,” aldus VUB-rector Caroline Pauwels.
Europees AI voor het Algemeen Belang Initiatief
De maatschappelijke impact van AI wordt steeds duidelijker en het debat hierover woedt steeds heviger. Daarom spreekt het voor zich dat de betrokken actoren hun krachten bundelen om erover te waken de grote impact van de AI-technologie in goede banen te leiden voor het algemeen belang van onze maatschappij. Deze laatste staat voor verschillende uitdagingen zoals ‘explainability’ standaarden, toetsing van ‘fairness’, veiligheidsoverwegingen, mens-AI samenwerking en kaders voor aansprakelijkheid. VUB-rector Caroline Pauwels roept daarom overheidsorganisaties, stichtingen en bedrijven op om zich achter een Europees AI voor het Algemeen Belang initiatief te scharen en middelen samen te brengen om de uitdagingen en opportuniteiten aan te pakken.
“Dit gemeenschappelijk neutraal initiatief kan uitgroeien tot een toonaangevende bron van informatie en de publieke agenda bepalen voor zowel de richting waarin AI in de toekomst uitgaat, als het maatschappelijke en wetgevende kader waarin deze technologie optimaal functioneert in het algemeen belang van de mensen,” besluit Caroline Pauwels.
Lees ook: