Mentor & Professional Sébastien Dewailly over werken als kabinetsraadgever
Wil jij net zoals Sébastien Politieke Wetenschappen studeren? Ontdek dan snel de opleiding!
Sébastien Dewailly’s vrienden noemen hem wel eens ‘de politieker’, een bijnaam die hij niet alleen te danken heeft aan zijn job, maar ook aan zijn doorzettingsvermogen. Hij bijt zich graag vast in dossiers en zal zich in discussies niet zonder slag of stoot gewonnen geven. Reken daar zijn interesse in politieke en maatschappelijke kwesties bij en het is duidelijk dat Politieke Wetenschappen aan de VUB op zijn lijf geschreven was.
“Ik heb nog even getwijfeld om Rechten te studeren, maar ben blij dat ik mijn interesse in de politiek gevolgd heb. Ik denk dat Rechten iets te abstract was voor mij, ik hou mij liever bezig met actuele maatschappelijke kwesties. Hoewel ik het nog niet wist, was ik voor mijn studies al een vrijzinnig mens en de VUB sloot dan ook perfect aan op mijn visie. Meer nog dan inhoudelijke leerstof neem ik een goed ontwikkelde kritische zin mee uit mijn studies, iets dat in de politiek steeds van pas komt.”
Stagelopen helpt
Om de theoretische politieke kennis uit zijn studies aan te vullen met praktische skills, ging Sébastien vrijwillig op zoek naar een stage. Drie maanden lang draaide hij zo mee bij de Open VLD-fractie in de Kamer van volksvertegenwoordigers, een ervaring die hem veel bijbracht over hoe het eraan toe gaat op de werkvloer. Sébastien raadt alle studenten aan stage te lopen, ook als dat geen deel uitmaakt van het curriculum, om zo alvast een stapje voor te hebben als je het werkleven start.
“Tijdens mijn stage in het parlement leerde ik ongelofelijk veel bij over besluitvormingsprocessen en de praktische werking van politiek zoals bijvoorbeeld over hoe juridische en budgettaire processen in elkaar zitten. Bovendien is een stage ook ideaal om een netwerk uit te bouwen en contacten te leggen met mensen in het vak. Die kunnen op eender welk moment in je carrière nog van pas komen.”
Kabinetsraadgever
Niet lang nadat Sébastien zijn studies afrondde, viel de Waalse regering. Hoewel hij al ingeschreven was voor een postgraduaat, besloot hij van het moment gebruik te maken om zijn CV in te dienen bij een aantal politieke partijen. Zijn intuïtie bleek te kloppen want niet veel later kon hij starten als kabinetsmedewerker van de Waalse minister van Economie.
“Mijn eerste job als kabinetsmedewerker heeft mij een aantal belangrijke vaardigheden bijgebracht. In de eerste plaats ben ik enorm gegroeid op relationeel niveau. Ik ben veel socialer geworden en begrijp dat het belangrijk is om een goede relatie op te bouwen met collega’s. Zo kan je veel eenvoudiger samenwerken en effectiever problemen oplossen.”
In de wieg gelegd voor politiek
In 2019 werd Sébastien kabinetsraadgever voor nationale en internationale relaties van de Franse Gemeenschap. Zijn taak bestaat hoofdzakelijk uit nota’s schrijven en beleidsadvies geven aan de minister. Zijn job brengt naast een grote portie verantwoordelijkheid, ook veel dynamiek met zich mee. Standpunten innemen en verdedigen is waar Sébastien goed in is en wat hij wil blijven doen in de toekomst. Of hij dat voor of achter de schermen wil doen zal de tijd uiteindelijk wel uitwijzen.
“De grootste uitdaging van mijn job is de stress die hij met zich meebrengt. Elke kabinetsmedewerker draagt een grote verantwoordelijkheid want fouten kunnen zware gevolgen hebben voor de carrière van de minister. Het leukste vind ik dan weer dat ik in het centrum van het politieke spel zit. Iedereen heeft zijn eigen visie over de zaken en dat brengt boeiende discussies op gang. Bovendien weet je ook dat de minister sommige van jouw voorstellen zal verdedigen in het parlement en dat is best wel een leuke gedachte. Wat ik concreet wil doen in de toekomst weet ik nog niet, maar ik ben er wel zeker van dat ik in het beleid wil blijven werken.”
Sébastiens tips & tricks
Voor generatiestudenten: Doe wat je graag doet. Je hoeft niet altijd het advies te volgen dat je in het middelbaar krijgt. Ik werd ook gepusht om Rechten te studeren, maar ik ben blij dat ik dat uiteindelijk niet gedaan heb. Doe de richting waar je je het best bij voelt.
Voor laatstejaarsstudenten: Wees niet bang en twijfel niet in je zoektocht naar werk. Soms moet je de dingen een beetje forceren. Ik ben zelf ook meerdere keren naar de zetel van MR gestapt voor ik de job te pakken had. Dat heeft uiteindelijk zijn vruchten afgeworpen dus ga er gewoon vol voor.
Een dag op de job van Sébastien
De belangrijkste taken van een kabinetsraadgever zijn nota’s schrijven en advies geven aan de minister in het kader van zijn bevoegdheden. Als de minister samenzit met andere politici dan bereid ik als raadgever ook soms de gespreksonderwerpen die op tafel liggen inhoudelijk voor.
Mijn werkdag op het kabinet begint gewoonlijk rond 9u. Meestal heb ik heel wat mails te beantwoorden en staan er een aantal meetings gepland. Die meetings zijn niet altijd met partners of collega’s, maar soms ook met andere kabinetten. Dan moeten we een consensus zoeken over bepaalde onderwerpen of beslissingen, wat niet altijd even gemakkelijk is. Een ander concreet element uit mijn takenpakket is projectvoorstellen analyseren. Soms krijgen we aanvragen om bepaalde projecten te financieren. Eerst analyseer ik dat project grondig om vervolgens na te gaan of het wel past binnen het regeerakkoord en beleidsprogramma van de minister.
Kort gezegd is elke werkdag anders. Als kabinetsraadgever heb je absoluut geen 9 to 5 job of een klassiek werkschema. Je moet flexibel zijn en ermee om kunnen gaan dat je regelmatig eens werk mee naar huis moet nemen, maar dat is geen enkel probleem als je je job graag doet.
Geïnspireerd door Sébastien? Ontdek dan de opleiding Politieke Wetenschappen of contacteer Sébastien via LinkedIn.