Mentor & Professional Sven Declerck (29) studeerde Farmaceutische Wetenschappen en is Team Lead Chemical Laboratory bij farmareus Pfizer.
Wil jij net zoals Sven Farmaceutische Wetenschappen studeren? Ontdek dan snel de opleiding! Heb je vragen voor Sven na het lezen van dit artikel? Of ben je gebeten door zijn profiel? Contacteer hem dan zeker via LinkedIn.
In het middelbaar onderwijs (TSO) ontwikkelde Sven een voorliefde voor wetenschappen. Biologie en chemie boeiden hem enorm. Zeker als het menselijk lichaam eraan te pas kwam. Hij leefde voor de praktijklessen waar volop werd geƫxperimenteerd. Hier kon hij met zijn eigen ogen ontdekken waar de theorie om draaide.
Hoe hij dan bij Farmaceutische Wetenschappen aan de VUB uitkwam als studiekeuze? In zijn laatste middelbaar nam hij deel aan een SID-in* en ging hij na welke opleidingen zijn favoriete vakken combineerden. Hij zocht de universiteit die het beste bij hem paste. En hij hakte de knoop door:
"Ik ben gewoon gaan rondwandelen op een SID-In beurs om te kijken wat ik met mijn interesses kon doen. Ik besefte op dat moment totaal nog niet wat ik wou doen. Ook niet dat er een verschil was tussen unief en hogeschool. Ik kwam terecht bij een stand over Farmacie van een andere Vlaamse universiteit. Hier ontdekte ik dat ik mijn twee favoriete vakken (cfr biologie en chemie) toch kon combineren. Daarom sprak deze richting mij zo aan. Ik ging de farmaciestanden van de andere instellingen af. Ook die van de VUB. En deze vond ik veel menselijker. Ik voelde mij gewaardeerd en welkom. Ze spraken mij met mijn naam aan, ik was geen nummer. En dat heeft mij uiteindelijk over de streep getrokken om voor de VUB te kiezen."
Sommige naasten geloofden aanvankelijk niet dat Sven de opleiding aankon op basis van zijn richting in het middelbaar (Techniek Wetenschappen). Maar hij startte toch en slaagde zonder problemen. Meer zelfs. Naast zijn studies engageerde hij zich als vrijwilliger. In zijn derde jaar werd Sven verkozen tot praeses van de studentenvereniging voor farmaciestudenten. Daarnaast werkte hij gedurende drie jaar aan de oprichting van het Farmaceutisch Studenten Overleg (VFSO)*.
*SID-inās zijn studie-informatiedagen georganiseerd door de Vlaamse overheid. Op deze beurs krijgen alle Vlaamse hogescholen en universiteiten een stand. Middelbare scholieren bezoeken deze standen met hun school en kunnen zo kennismaken met de brede waaier aan opleidingen die het Vlaamse hoger onderwijslandschap te bieden heeft. De eerst volgende SID-inās gaan online door van 12 tot en met 23 januari 2021. Je leest er hier meer over.
*Deze studentenorganisatie biedt alle Vlaamse farmaciestudenten educatieve onderwerpen aan die niet in de opleiding aan bod komen. Ze doen dit onder de vorm van lezingen, workshops, cases ā¦
Durf problemen te benoemen
Na zijn studies koos Sven ervoor om te doctoreren aan de VUB. Waarom? Omdat hij het onderzoeken op zich heel interessant vond. En omdat hij als onderzoeksassistent mocht lesgeven. Iets wat hem veel energie gaf.
Zes jaar later is zijn doctoraatsstudie bijna afgerond. Hij wacht op feedback van zijn promotor en hoopt zo snel mogelijk te kunnen verdedigen. Of dit een makkelijke opgave is geweest? Absoluut niet. De eerste drie jaren vond hij heel zwaar. In die mate zelfs dat hij zich op een bepaald moment afvroeg of het wel zinvol was om nog door te zetten:
"Ik heb veel tegenslag gehad en dat demotiveerde wel. Op een bepaald moment dacht ik bij mijzelf: is dit nu echt wat ik wil? Kan ik niet beter stoppen? En toen dacht ik aan die drie jaar van zwoegen en zweten. Ik wou en kon die niet zomaar verloren laten gaanā¦ Wat ik hieruit heb geleerd heb? Je kan wel moeite doen en blijven doorzetten. Maar op een gegeven moment moet je ook durven achteruit kijken. Jezelf durven afvragen of je het uiteindelijk wel nog wil. De problemen benoemen in plaats van alles op te kroppen. Dat heeft geen zin."
Vraag anderen om advies
Vijf jaar na het behalen van zijn masterdiploma startte Sven bij farmareus Pfizer in Puurs. Als Team Lead Chemical Laboratory is Sven verantwoordelijk voor een laboteam van 15 personen. Hun belangrijkste taak? Controleren of de huidige en toekomstige geneesmiddelen die worden vrijgegeven na productie, voldoen aan de kwaliteitsnormen. Een job waarbij zijn opleiding goed van pas komt omdat hij weet hoe geneesmiddelen worden geproduceerd. Maar ook een job waar veel people management bij komt kijken. En dat is een kolfje naar Sven zijn hand:
"Op het moment dat ik besloot om niet bij de unief te blijven, ben ik ten rade gegaan bij een career coach op de VUB. Samen brachten we in kaart wat mij interesseert. Waar ik energie van krijg. Vroeger ben ik nog animator geweest. Als praeses leidde ik een studentenvereniging. Ik richtte het Studentenoverleg op. Ik plaats mij ook graag in andere mensen hun schoenen. Dus dat leidinggevende en dat people management zat altijd al wat in mij. Maar het was pas toen de career coach mij hier op wees, dat ik er mij bewust van werd."
#DeWereldHeeftJeNodig ā Zo draagt Sven vanuit zijn job bij tot een betere samenleving
Pfizer behaalde het wereldnieuws door samen met het Duitse biotechbedrijf BioNtech een vaccin te ontwikkelen tegen Corona. Dit vaccin wordt intussen geproduceerd bij Pfizer in Puurs. In de rush naar het vaccin, lanceerde de Amerikaanse CEO van Pfizer een interne campagne met als slogan āScience will winā. Hiermee wilde hij zijn medewerkers motiveren. En dat werkte wel volgens Sven:
"Elke medewerker zit ook in die crisis. En wil daar ook uit. Dus dat is ook nog eens een extra motivator omdat het voor iedereen even urgent is."
Voor Sven is dit hele gebeuren een onvergetelijke ervaring. Zelf was hij niet direct betrokken bij de ontwikkeling van het vaccin. Maar dat maakt hem niet minder trots:
"Ik voel vooral een grote fierheid. Ook al ben ik vooral indirect betrokken bij het vaccin. Je voelt je fier. Je weet waarom je het doet. In deze sector weet je: wat je doet heeft direct invloed op de maatschappij. En op de wereld. Niet enkel in Belgiƫ. En ik voel toch ook een beetje chauvinisme. Omdat we vanuit Belgiƫ heel veel belangstelling hebben gehad omdat we instaan voor de productie van een geneesmiddel waar gans de wereld op staat te kijken en op zit te wachten."
Tips & Tricks
Voor generatiestudenten: Luister naar jezelf. Naar je interesses. Naar wat je energie geeft. En neem dit als basis als je op zoek gaat naar een opleiding. Wees vooral ook niet bang om een keuze te maken: als die op dat moment goed aanvoelt, is dat juist.
Voor laatstejaarsstudenten: Laat je voor je jobkeuze inspireren door mensen met voldoende achtergrond. Ga ten rade bij een career coach of iemand uit de sector waar je wil werken. Als je graag in de industrie wilt gaan zoals ik, geeft je de ManaMa Industriƫle Farmacie een bredere basis met specifieke informatie om in de industrie aan de slag te gaan. Deze opleiding duurt slechts anderhalf jaar, maar geeft je kennis nog net iets meer diepgang.
Een dag op de job van Sven
Elke ochtend kom ik met mijn laboteam kort samen . Hier bespreken we welke kwaliteitsanalyses we die dag zullen uitvoeren. Maar blikken we ook terug op de analyses van de dag voorheen: waren er afwijkingen, werd alles goed afgerond, gebeurde alles veilig, wat ging er goed?
Daarnaast hou ik de vinger aan de pols van wat er leeft binnen mijn team, bereid ik meetings voor, behandel ik afwijkingen. Mijn agenda wordt eigenlijk geleefd door wat er in het labo gebeurt. Dit maakt het net heel uitdagend en boeiend.
GeĆÆnspireerd door Sven? Ontdek dan de opleiding Farmaceutische wetenschappen of contacteer hem via LinkedIn.