Professor Mark Runacres van de opleiding Industriële Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel:

“Het VUB FabLab Brussels heeft een lange geschiedenis. In 2010, net geen tien jaar geleden dus, hadden we binnen ons departement het idee om een FabLab op te richten. Dat was toen nog aan de Erasmushogeschool Brussel, naast het slachthuis in Anderlecht. 9 jaar na MIT, 3 jaar na Barcelona, maar wel als eerste in Brussel. De sleutelwoorden die we toen gebruikten waren making, learning, sharing, tools, repairing, collaboration en open source. Dat is nog steeds waar we voor staan.”

De FabLabs, voluit Fabrication Laboratories, maken deel uit van een wereldwijd netwerk van plaatselijke open source-ateliers en geven een nieuwe industriële revolutie mee vorm. Wereldwijd huldigen ze dezelfde basisprincipes. Maar wat het VUB FabLab Brussels wellicht onderscheidt van een aantal andere FabLabs, is de inbedding in de opleiding Industriële Wetenschappen.

Professor Mark Runacres van de opleiding Industriële Wetenschappen:

“De geschiedenis van de voorbije tien jaar is voor ons in de eerste plaats een wisselwerking tussen het FabLab en de opleiding en de studenten industrieel ingenieur. Het FabLab heeft de opleiding sterker gemaakt, en de opleiding maakt het FabLab sterker.”

Prototypes

Bij het FabLab benadrukken ze het belang van technische vaardigheden, een opnieuw verworven belang van handvaardigheid en hands-on expertise.

Professor Mark Runacres:

“Niet voor niets is onze slogan prototypes not powerpoints. Dat kan alleen als er een werkplaats is om dit te doen. Het FabLab is die werkplaats. Daarnaast is er ook een zelfvertrouwen, een can do-attitude, een goesting in innovatie.”

Dankzij het FabLab hebben studenten en afgestudeerden het bedrijfsleven meer te bieden. En omgekeerd heeft het bedrijfsleven de opleiding industriële Wetenschappen veel te bieden.

 

Lees verder onder de video.

Onderzoek

Niet alleen voor de studenten tijdens hun opleiding, maar ook in het onderzoek speelt het FabLab een almaar belangrijkere rol.

Professor Mark Runacres:

“In mijn eigen domein hebben we bijvoorbeeld toegang gekregen tot de grootste windtunnels van Europa. En dat was deels omdat we vederlichte prototypes van windturbines konden bouwen. Prototypes die weken aan 1200 rpm kunnen draaien. Niet iedereen kan dat. En dat is het gamma dat we bestrijken: we staan open voor hobbyisten én onderzoekers, en we gaan van toegankelijke low tech naar state-of-the-art high tech. Zo hoort dat voor een universitair Fablab met een open kijk op de wereld.”

 

Voor alle Brusselaars

De FabLabs richten zich tot dus niet alleen tot studenten, doctorandi, onderzoekers en professoren van meerdere faculteiten van beide universiteiten (ingenieurs, architecten e.a.), maar zullen vanaf maart 2019 ook open staan voor verenigingen én voor individuele Brusselaars. De FabLabs willen nadrukkelijk verbonden zijn met de hoofdstad en haar inwoners.

Professor Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel:

“Als toonaangevende maker space zal ons FabLab zoveel mogelijk mensen betrekken bij die nieuwe industriële revolutie die momenteel volop aan de gang is. Als geëngageerde universiteit in de hoofdstad van het land en van Europa dragen we co-creatie, citizen science en initiatieven als weKONEKT.brussels hoog in het vaandel. Met het FabLab zijn we verbonden met de stad en haar makers.”

Lees alles over: VUB FabLab Brussels

 

FabLab Brussels in de media:
VUB neemt intrek in oude rijkskazerne (Radio2)
VUB en ULB stellen nieuwe FabLabs in oude kazernes voor (Bruzz)
Elk goed idee is welkom in vernieuwde FabLabs (Het Nieuwsblad)