Elise Elsacker, onderzoekster bij de onderzoeksgroepen Architectural Engineering en Microbiologie van de Vrije Universiteit Brussel, onderzoekt het biomateriaal mycelium. Zo ontdekte ze dat dergelijke schimmels gebruikt kunnen worden als grondstof in de bouwindustrie en de maakindustrie. 

Adidas pakte onlangs uit met de sneaker 'gemaakt van paddenstoelen', mycelium krijgt langzaam maar zeker meer aanhangers. Elsacker ziet in het eigenaardige materiaal potentiëel om de vervuiling van de bouwindustrie te verminderen. "Je kan het zowel in een vloeibaar medium als op een vast substraat doen groeien. Na een week of twee wordt het mycelium geoogst, gedroogd of verhit op 60 graden. In het proces sterft het levende organisme en heb je biomateriaal dat je verder kan behandelen." Volgens onderzoek zou mycelium snel afbreken in de bodem en geen negatieve gevolgen hebben op de natuur. 

Al in 2014 liet het New Yorkse museum voor moderne kunst (MoMa) zien dat het prima gebruikt kan worden als bouwmateriaal. Zo zetten ze een 12 meter hoge toren in elkaar die volledig bestond uit mycelium bakstenen. "Je kan mycelium samenpersen tot planken, vergelijkbaar met vezelplaten, of in een schuimachtige vorm gebruiken als isolatiemateriaal", voegt Elsacker toe. 

Lees het volledige artikel op tijd.be